matą lub papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 200°C. Arkusz ciasta rozwijamy, dzielimy radełkiem wzdłuż na 7 pasków, następnie każdy na pół. W sumie otrzymamy ich 14. W środku każdego robimy nacięcie, jeden koniec przekładamy i go przewlekamy, jak przy tradycyjnych faworkach. Gotowe układamy na przygotowanych blaszkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Upieczone studzimy(...)francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim Wydrukuj przepis The post Francuskie faworki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkotemperaturze nie traci soku, zostaje on w środku pieczeni i rozchodzi się po niej, dzięki czemu pozostaje ono soczyste. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tej metody i przygotowania własnej świątecznej szynki, która nawet po tygodniu będzie wyglądała jak dopiero co przyrządzona". Pieczona szynka świąteczna (przepis własny) Składniki: 1,5kg surowej szynki wieprzowej bez skóry i tłuszczu 3 łyżki sklarowanego masła(...)wówczas pryskać tłuszcz podczas obsmażania). Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Rozgrzać na głębokiej patelni masło i obsmażyć szynkę na rumiano z każdej strony. Płaskie naczynie, w którym będziemy piec szynkę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Włączyć termoobieg i nagrzać piekarnik do 80°C. Ułożyć szynkę na nagrzanym naczyniu i piec z włączonym termoobiegiem w temp
Wiem co jempomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej(...)wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
Kolorowy Przepisownikzrobić, więc najpierw zamarynowałam je , a potem przełożyłam do wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony tutaj 1 kg łopatki, szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oleju(...)przełożyć do misy wolnowaru, przykryć pokrywką , ustawić na 1 stopniu przez 9-10h. Ewentualnie m ięso można włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką lub do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię srebrną i piec w 90 stopniach przez 9 godzin. Po upieczeniu wyjąć mięso i po około 30 minut za pomocą 2 widelców postrzępić mięso
Moje domowe kucharzeniewielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny. Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażamy na mocno(...)mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy
Wiem co jemjeśli macie do obsłużenia np. komunię – wystarczy zrobić podwójną porcję na dwie blachy. Pieczone gołąbki na pewno będą hitem. Pieczone gołąbki – farsz: 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki koperku 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy(...)Owijamy go plasterkim wędzonego boczku. Zawijamy analogicznie pozostałe sztuki. Wyjdzie 20 gołąbków. Tak przygotowane mogą poczekać jeden dzień w lodówce, jeśli obiad chcemy przygotować wcześniej. Gdy od razu je pieczemy, układamy je wtedy na dużej, głębokiej blasze (tej od piekarnika) zwinięciem kapusty do dołu. Sos: Bulion zagotowujemy i dodajemy 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Cebule obieramy i kroimy w kostkę
Poezja smakuKochani po krótkiej przerwie, spowodowanej urlopem ;-)) proponuję Wam przygotować prawdziwe i aromatyczne mięsko - coś dla Panów ;-) Ja wybrałam karkówkę, ale możecie wybrać mięso jakie Wy lubicie
SMYKWKUCHNItylko dostaję grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna i cieszę się jak dziecko. Tym razem zapraszam na klasykę – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Ja podałam je na puree z ziemniaków i selera a dodatkiem były warzywa pieczone w maśle orzechowym. Domownicy podeszli do tego sceptycznie, ale później zajadali się wszystkim ze smakiem. Zuzia wprawdzie nie lubi sosów i zjadła same(...)mięso z puree i warzywami, ale tak też można Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć nań polędwiczki. Smaż je na złoto
dom-agi.plzimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki), 3 duże marchewki, 4 duże cebule, 2 pietruszki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek, 3 liście(...)bulionu, to można zalać przegotowaną wodą i posolić. Dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy, a na wierzch gulaszu kładę gałązkę świeżego rozmarynu.. Gdy gulasz się zagotuje wkładamy go do pieca rozgrzanego na 180 ° C na 1-1,5 godziny. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitskapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka(...)owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić
mojewypiekiinietylkosmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , szczególnie ,że poza okresem marynowania , samo wykonanie nie jest ani pracochłonne , ani skomplikowane , a efekt spektakularny . Składniki : 2 kg szynki wieprzowej ze skórą 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba go zebrać przed użyciem ) 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego koperku ( lub świeżego , posiekanego ) 100 ml śmietanki 30 % ( wiem bomba , ale tego smaku
Ogrodnik w podróżyOczywiście dobre są wszelakie BBQ itd. ale nasze polskie z piekarnika, też wymiatać potrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa . Składniki : 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych 2-3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki maggi 2 łyżki(...)musztardy miodowej sól do smaku smalec wieprzowy długie wykałaczki Żeberka myjemy , dzielimy na porcje , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy . W miseczce mieszamy maggi, miód, pieprz, czosnek i musztardę . Powstałą marynatą pokrywamy żeberka i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia obieramy cebulę, czosnek i kroimy na duże kawałki , wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa . Żeberka spinamy wykałaczkami , tak jakbyśmy
Ogrodnik w podróżywiele kobiet pokusi się o takie danie. Do jego przygotowania potrzeba nie więcej jak 15 minut , a reszta piecze się już sama w piekarniku. Składniki na pieczoną białą kiełbasę z ziemniakami, papryką i cebulą : * 3 białe kiełbasy wieprzowe parzone (użyłam kiełbasy z naprawdę dobrym składem od Wiejski Skład ) * 5-6 średniej wielkości ziemniaków * pół czerwonej papryki * 1 większa cebula(...)przyprawą i solą, dodać warzywa, wymieszać, aby warzywa pokryły się przyprawą. Do naczynia do zapiekania przełożyć warzywa, na wierzchu położyć nacięte białe kiełbasy. Piekarnik nagrzać do 160'C, piec całość około 45-50 minut (ziemniaki muszą być miękkie
Zrób to smacznieulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych pomidorów 3 łyżki śmietany 18 % sól, świeżo zmielony pieprz, papryka(...)umieść w misce. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Przygotuj składniki: Polędwiczkę oczyść
Moja pasja smaku