pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:40/291)

Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami 103

każdy. Pieczona karkówka z pieczarkami jest chyba najczęściej robionym daniem w moim domu. Gdy kończą mi się pomysły na dania obiadowe, to karkówka zawsze się sprawdza, a domownicy są najedzeni i zadowoleni. Tak przygotowana karkówka idealna jest na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia, gdyż można ją do pieczenia przygotować wcześniej, a przed przyjściem gości tylko upiec. Do pieczenia najlepiej(...)upieczeniu jest raczej umiarkowanie pikantna, aby była pikantniejsza można również dodać nieco pieprzu naturalnego. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami: 1400 g karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek 2 łyżki majeranku 2 łyżki mielonego kminku 3 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka mielonego estragonu

Kuchcik gotuje
Schab pieczony/ sos pieczarkowy/ kluseczki szpinakowe 248

SOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową. Wtedy nadaje się już do pieczenia. Najlepiej w rękawie do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Gołąbki pieczone w piekarniku 115

znudzą. Spróbujcie, może dla Was też takie będą. Co potrzeba: 1 główka kapusty białej 2,6-2,8 kg, 300 g ryżu, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 5 cebul średnich + 2 cebule Kucharek, Pieprz, 100 g boczku wędzonego,   Wykonanie: Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy 6 szklankami wody, a jak się zacznie gotować dodajemy 2 płaskie łyżeczki kucharka(...)gołąbków przykrywamy kilkoma zbędnymi liśćmi kapusty, boki wypełniamy ściętymi resztkami liści, wlewamy szklankę zimnej wody.  Brytfankę przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 2 godziny na termoobiegu. Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, biała kapusta, cebula, ryż, mięso mielone

Bułka z Chlebem
Żeberka miodowo-musztardowe 169

tłuszcze , to na pewno , ale jaki smak , jaka pokusa..mniam . Ten przepis jest bardzo lubiany przez moich domowników , ale oni żeberka zjedzą pod każdą postacią …nieważne jakie , byle wieprzowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , fajny , szybki i bezobsługowy " class="wp-smiley" style="height(...)żeberek w pasku 3 czubate łyżki musztardy miodowej 4 łyżki miodu 1 łyżeczka – płaska , pieprzu sól do smaku 3 ząbki czosnku 1 duży woreczek do pieczenia Żeberka dzielimy na małe porcje , takie na kęs , (żeby dobrze naciągnęły marynatą ) solimy i pieprzymy do smaku . W miseczce mieszamy miód , musztardę , wyciśnięte praską ząbki czosnku . Żeberka dokładnie pokrywamy marynatą musztardową

Ogrodnik w podróży
Karkówka pieczona z selerem i koperkiem 87

Łatwa i bardzo smaczna karkówka pieczona z selerem i koperkiem. Aromatyczne i soczyste mięso z lekką nutą pikantności, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad. Karkówka jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso powinno być dobrej jakości i z umiarkowaną ilością tłuszczu(...)Przy zakupie najlepiej wybierać kawałki średniej wielkości, gdyż te duże mogą pochodzić ze starszych osobników i po upieczeniu mięso będzie niesmaczne. Ilość porcji: 5 Karkówka pieczona z selerem i koperkiem — składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 4 łodygi selera naciowego 2 papryczki chili wiązka koperku 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego sól olej

Gotuj w domu
Polędwiczka pieczona w sosie włoskim 219

Polędwiczka pieczona w sosie włoskim Kruche i soczysto mięso pieczone w boczku oraz duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Danie zarówno prezentuje się, jak i smakuje rewelacyjnie. Polecam!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 plasterków boczku wędzonego papryki w 3 kolorach 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek 1 łyżka koncentratu(...)około 2 minuty. Po tym czasie powstałym sosem warzywnym zalewamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym *** *** Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C , pieczemy przez 30 minut *** *** Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na około 5 minut i kroimy w grube plastry *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami 262

postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj ). Myślę, że fajnie by wyszło także z młodą kapustą.  Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami Składniki: polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 600 g 10 długich plastrów owędzanego boczku bez skóry(...)wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy już bez żadnego przykrycia, by boczek się zrumienił, przez kolejne 20 minut.  Mięsko kroimy na grubsze plastry, gdy lekko przestygnie. Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami powinna posmakować zwłaszcza męskiemu gronu. Mój mąż bardzo sobie to danie chwalił

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab pieczony z piwem 145

mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. Schab można nastrzyknąć piwem i piec polewając piwem... warto :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 1 – 2 ząbki czosnku(...)Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy oraz sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami. Mięso nastrzyknąć piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Podczas pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie wytworzonym sosem. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero

królestwo garów
Bigos 32

smak wyniesiony z babcinego domu. Arek Gie Składniki:         1,5 kg kiszonej kapusty 500 g surowego boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 400 g kiełbasy podwawelskiej 100 g pieczonego boczku 2 duże cebule 2 łyżki smalcu z kaczki 30 g suszonych grzybów 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych

R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami 92

Przedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 bakłażany 150g kaparów w zalewie octowej  2 duże cebule 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, bakłażany i cebulę

Szefowa kuchni
Grzybowe zrazy z łopatki 107

kruche zraziki w pysznym aksamitnym sosie pieczeniowym z dodatkiem grzybów .. Mniam , idealnie na niedzielny obiad z rodzinką składniki na 4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej , ładny gruby kawałek ( taki jak na pieczeń ) mały kawałek wędzonej słoniny lub wędzonego boczku ( najlepiej mieć swojskie ) 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula musztarda miodowa 2-3 szklanki rosołu (może być

Ogrodnik w podróży
Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw 209

Szukacie pomysłu na zagospodarowanie wieprzowej łopatki, a macie dość gulaszu czy pieczeni? Polecam pyszne i niestandardowe danie, czyli kolorową zapiekankę, łopatkę przekładaną warzywami w pysznym sosie. Danie eleganckie, syte, idealne na codzienny obiad, jak i obiad rodzinny, bardziej wystawny. Do tego proste i niedrogie. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ramen 134

część dymki ugotowane grzyby shitake wodorosty wakame plasterki papryczki chili marchew starta na tarce julienne rzodkiewka pokrojona w plasterki Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Wieprzowe kości nacieramy solą i pieprzem i pieczemy około 1,5-2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aby przestygły. Kości razem z kurzymi skrzydełkami wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy pozostałe składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka duszone w warzywach 164

Żeberka wieprzowe idealnie nadają się do duszenia i pieczenia , najsmaczniejsze są duszone w warzywach ,  aromatyczne i mięciutkie, świetny pomysł na inny niż zwykle obiad, najlepiej smakują z gotowanymi i tłuczonymi ziemniaczkami. Danie jest łatwe do przygotowania i wszystko robi się w jednym garnku. Wystarczy tylko podsmażyć mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama. Składniki: 1 kg mięsnych

Wanilia i Kardamon
FORSZMAK 355

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego

JejKuchnia
Roladki drobiowe z szynką, parmezanem i natką pietruszką. 181

Składniki na 12 sztuk: -6 pojedynczych filetów z kurczaka -100 g. parmezanu -pęczek natki pietruszki -12 plasterków szynki wieprzowej -sól -słodka papryka -majeranek -rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy. Filet przekrawamy w poprzek na dwie równe części a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdy płat oprószamy wewnątrz solą, kładziemy plaster szynki, posypujemy startym na małych oczkach

Magia jedzenia.
Pieczona łopatka z sosem grzybowym 222

Pieczona łopatka z sosem grzybowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść oraz tych wszystkich, którzy uwielbiają grzyby. Danie to będzie idealną propozycją na rodzinny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 117

stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli.                                                                 SKŁADNIKI :  1 kg mięsistych żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki

Kulinarne Fantazje Marioli
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 167

rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  190

podniebienia. :) Danie to może miec wiele wariantów smakowych w zależności od humoru oraz maryntay i przypraw które wybierzemy... Skladniki na 2 osoby. Czas przygotowania i pieczenia: 30 - 40 min Przygotowac: 1 poledwiczka wieprzowa 1 cukinia 4 srednie ziemniaki liscie rukoli (wedlug uznania) male soczyscie czerowne i pachnace pomidorki  olej z oliwek extra virgin sol marynata do poledwicy

Lajtkraft food intolerance
Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 281

upiekłam kotlety wieprzowe z prażoną cebulką , którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone(...)miski, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , które obtaczamy w mieszance bułki i mąki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 25 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 25 minut. Podajemy kotlety z ugotowanymi ziemniakami i np. kiszonym ogórkiem pokrojonym w grube plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 138

pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko   1 łyżeczka oregano   sól, pieprz(...)Przewracamy ciasto, aby połączenie znalazło się na spodzie. Rulony kroimy na równe około 4 centymetrowe kawałki.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim paszteciki i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania