pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:32/291)

Jak odchudzić wielkanocny stół? 101

zwłaszcza podczas smażenia w głębokim tłuszczu) żywność może wchłonąć naprawdę sporą jego ilość, która bardzo podniesie kaloryczność gotowej potrawy. Wybieraj chude gatunki wędlin i mięs. Zamiast szynki wieprzowej wybierz wędlinę drobiową. Zamiast pieczonego schabu może pieczona pierś indyka? Dobrze doprawione mięso drobiowe będzie z pewnością pyszne, a zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne. Gdy chcesz się czegoś napić, wybieraj wodę

Z notatnika dietetyka
Schab nadziewany kiełbasą 182

łyżeczka) gdy mięso się "spoci" dodajemy kolejne przyprawy... Przyprawione mięso przekładamy do naczynia, w którym układamy na dnie pokrojoną cebulę,  czosnek i 2-3 łyżki smalcu wieprzowego lub innego dobrego tłuszczu. Pieczemy w 220 st.C / 60 min.  i potem odkryte 185 st.C / 10 min Powyższe temperatury i czas  dotyczą schabów o masie

chleba naszego
Roladki wieprzowe z grzybami 170

Opis: Polędwiczki wieprzowe zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to delikatne danie, które zachwyca każde podniebienie. Mozzarella przykrywa pieczarki, pod którymi znajdują się miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: 5 plastrów schabu na kotlety 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 40 dag pieczarek 1 cebula 1 serek topiony Bazylia Sól, pieprz, chili 20 dag mozzarelli

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2163

Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny

Karo in the Kitchen
Pieczony pasztet wieprzowy z wątróbką z indyka. 177

Pyszny, aromatyczny pasztet wieprzowy z wątróbką z indyka pieczony w piekarniku. Moje dzieci uwielbiają takie domowe pasztety czy wędlinki. Są proste w przygotowaniu a przede wszystkim wiemy co do nich  włożyliśmy. Do pasztetu użyłam przypraw TRADISMAK . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 kg zmielonej karkówki 1,5 kg wątróbki indyczej 5 jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 4 łyżki(...)łyżki pieprzu   2 łyżki domowej vegety  1 łyżka przyprawy  kebabczeta Tradismak   1 łyżka przyprawy szecherezada Tradismak   4 łyżki bułki tartej 2 foremki do pieczenia Wykonanie : Wątróbkę myjemy, osuszmy i kroimy na pół, cebulę obieramy , kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy wątróbkę i podsmażamy.Usmażoną

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczeń z karkówki 178

Blueberry Corner by "jagodzianka" Proste, smaczne, wieprzowe danie ze schabu karkowego. Pieczeń z karkówki nie wymaga wielu składników ani umiejętności. Trzeba pamiętać, żeby przed … Przeczytaj cały artykuł Post Pieczeń z karkówki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Grill time 156

myszy buszuja :) 26 C wieczorem, "Stars of The Lid" oraz "Triumph of our Tired Eyes" w tle, ogień miga w kominku...bajkowo... Pieczona wołowina z piękna polędwica wieprzowa, z dumną kukurydzą i zabawnymi szparagami... oto plan... Marynata do mięsa: - 1/2 cytryny świeżo wyciśniętej - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek

Lajtkraft food intolerance
Co zrobić, aby pieczeń wieprzowa była soczysta. 124

ieczeń wieprzowa będzie soczysta, jeśli podczas pieczenia będziemy ją polewać co jakiś czas sosem znajdującym się na dnie brytfanki. Nigdy nie polewajmy podczas pieczenia pieczeni zimnym płynem np. wodą ponieważ mięso zrobi się twarde i łykowate

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na kofty 141

Greckie kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę orzeźwienia i świeżości, oraz pity z oliwkami. Bardzo smaczne lekkie

Jakugotujesz.pl
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 198

już nie ma z nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam  zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile

Basia w kuchni
Sałatka z rydzów i kuskus 213

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska 248

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos według Ewy Wachowicz 2996

warto kupić np. taki olej albo inne produkty.. 75 dag białej kapusty 75 dkg kiszonej kapusty 2 duże cebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe

Moje domowe kucharzenie
PULLED- PORK 132

Pulled pork czyli rwana wieprzowina, długo pieczona w niskiej temperaturze lub wolno gotowana w wolnowarze. U mnie łopatka wieprzowa, ale może być dowolny kawałek wieprzowiny. Pod wpływem długiego gotowania (pieczenia) w niskiej temperaturze, mięso staje się meeega kruche, wręcz rozpadające, moje rozpadało się już przy wyjmowaniu w garnka Domowa kanapka, chlebek pita z pulled pork, to pyszny obiad. Mięso(...)smakuje z sosem czosnkowym. Inspiracją był ten przepis, pominęłam tylko cukier- w moim odczuciu jest zbędny... Następnym razem zwiększę także ilość kuminu- uwielbiam jego smak... Składniki: - 2 kg łopatki wieprzowej - 2 cebule - 5 dużych ząbków czosnku - 100ml octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy przyprawy: - 3 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 4 łyżeczki cukru brązowego (nie dałam wcale) - 2 łyżeczki mielonej słodkiej

Smaczne Zdrowe
Pieczona szynka faszerowana 767

piekarniku! Mięso wieprzowe nadziewane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem.     Składniki: ok. 1,3 kg szynki wieprzowej 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) 10dkg wędzonego boczku pół czerwonej papryki pół żółtej papryki Marynata: 2 łyżki oleju(...)plastry karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Naczynie przykrywamy żaroodporną pokrywką lub folią aluminiową albo wkładamy do foliowego worka do pieczenia i związujemy końce *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy folię, polewamy mięso powstałym

Blog z Apetytem
Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku 165

dlatego nie ma potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia. Składniki: 1,7 kg karkówki wieprzowej 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie 4 łyżeczki) 5 ziarenek ziela angielskiego

Kuchcik gotuje
Kotlety mielone z sosem czosnkowym 188

Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab faszerowany papryką 64

Schab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie. Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania) Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości 2 papryki 100 – 150 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki soli(...)dodać czosnek. Całość wymieszać. Mięso naciąć wzdłuż, tworząc dwa duże otwory na farsz. Mięso nafaszerować serem i papryką, a następnie spiąć patyczkami do szaszłyków. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na nim plastry masła. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Zamarynować mięso 2. Pokroić paprykę 3. Wymieszać paprykę z serem

KuchniaWeDwoje.pl
Schab faszerowany papryką 150

Schab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie. Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania) Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości 2 papryki 100 – 150 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki(...)naciąć wzdłuż, tworząc dwa duże otwory na farsz. Mięso nafaszerować serem i papryką, a następnie spiąć patyczkami do szaszłyków. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na nim plastry masła. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Zamarynować mięso 2. Pokroić paprykę

KuchniaWeDwoje.pl
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 937

PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w ketchupowo-majonezowej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Wołowina po burgundzku PRZEPIS TUTAJ *** *** Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Łopatka ziołowa pieczona w foliowym rękawie PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotleciki w panierce z płatków i orzeszków PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w sosie sojowym i miodzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Karkówka pieczona

Blog z Apetytem
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 334

Policzki wieprzowe są przysmakiem, który rzadko przygotowywałam w swoim domu – było to spowodowane tym, że wymagają dość długiego duszenia albo pieczenia. KRAKUS rzucił mi wyzwanie i z jego pomocą moja kuchnia zamieniła się w mega smaczną restaurację! Już od samego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało! Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki(...)gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy, obiad doskonały 141

Osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacieramy solą , pieprzem , miodem i czosnkiem , zostawiamy na dzień w lodówce . Drugiego dnia , obsmażmy mięso na smalcu wieprzowym , żeby zamknąć w nim soki , co sprawi że będzie soczysta . Po czym umieszczamy mięso w woreczku do pieczenia , razem z posiekaną cebulą i sosem worcester i, ciemny sos sojowy , którym polewamy mięso . Wlewamy 1/2 szklanki wody i szczelnie(...)temperaturę do 160 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po tym czasie , rozcinamy worek , zlewamy wywar powstały podczas pieczenia do rondelka . Dodajemy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia . W razie potrzeby , doprawiamy solą , pieprzem lub czosnkiem . Zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Blendujemy blenderem na aksamitną masę , razem z cebulką z pieczeni . Serwujemy na gorąco . Smacznego

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z mozzarellą 245

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pulpeciki w piekarniku 139

Pulpeciki są wieprzowe (konkretnie z łopatki), ale możecie z powodzeniem przygotować je z mięsa drobiowego. *Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Bentomania.pl Składniki : Pieczone pulpeciki w piekarniku /ok. 16 szt./: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki(...)posiekane świeże zioła. Doprawić do smaku i wyrobić masę na pulpeciki. Jeżeli jest za rzadka dodać trochę bułki tartej. Z masy formować pulpeciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut. Do podsmażonej na patelni cebuli z czosnkiem wlać pomidory z puszki i przecier. Doprawić do smaku, dodać

Pasja Smaku
Schab pieczony w ajvarze 86

schab. Ważne żeby wszystkie plastry mięsa były przykryte płynem. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Mięso pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (lub do momentu, aż rozpada się pod naciskiem widelca). Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można w trakcie pieczenia dodać więcej wody. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką. Podobne(...)przepisy: Schab gotowany z suszonymi pomidorami Schab gotowany w sosie własnym Bitki z indyka z marchewką i koperkiem Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze Artykuł Schab pieczony w ajvarze pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Boczek pieczony w całości. Mięciutki i z rozkosznie chrupiącą skórką. PRZEPIS 336

może i ma milion kalorii, za to jest rozkosznie pyszny – mięciutki, wręcz kremowy, do tego z chrupiącą skórką. Po prostu ideał! Przepis na boczek pieczony z chrupiącą skórką Składniki: około kilogramowy kawałek boczku wieprzowego ze skórą, 5-6 ząbków czosnku, sól, pieprz. Jak zrobić boczek pieczony w całości z chrupiącą skórką? Przygotuj ostry nóż i natnij skórę boczku

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania