możliwych rozwiązań – wszystkie składniki trafiają na kilka godzin do piekarnika, nie musimy się niczym przejmować, tylko czekać. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszonej [...] Artykuł BIGOS Z PIECA pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comprasowana Golonka gotowana na kanapki. Domowa wędlina z golonki, znakomita na ciepło jak i na zimno. Taka rolada z golonki wieprzowej sprawdzi się na święta jak i na co dzień. Prosty przepis na golonkę z wody lub golonkę pieczoną. I jeden i drugi sposób jest doskonały aby sobie i innym podarować pyszny blok golonkowy na kanapki. Jak długo trzeba gotować(...)kości, czy golonka z kością, oba mięsa się sprawdzą. Podam przepis na golonkę na dwa sposoby, gotowaną i pieczoną. Najlepsza golonka gotowana Golonka na kanapki to taka bardziej męska wędlina, damska część jedzących nie zawsze przepada za tłustą częścią mięsa wieprzowego. Taka prasowana golonka to także super wędlina na imprezowy stół. Podana z chrzanem, musztardą, a nawet z octem smakuje
Dieta moja pasjaDzisiaj proponuję schab pieczony w glazurze z miodu i dżemu pomarańczowego z wyraźnym aromatem rozmarynu. Te składniki nadają wieprzowinie niesamowitego smaku i aromatu. Przepis inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na Domowe Wędliny w tym na: Schab pieczony Baleron pieczony Pasztet tradycyjny PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY Z MIODEM I ROZMARYNEM Składniki: 1 schab wieprzowy surowy
Dorota Smakujeszczelną pokrywką i odrobina cierpliwości. CIASTO W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, skrobię (która nada bułkom po ugotowaniu gładkości i sprawi, że bao będą błyszczące), suszone drożdże, proszek do pieczenia i cukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne(...)CIASTO 250g mąki pszennej T500-550-650 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej albo ryżowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 140ml wody NADZIENIE 250g łopatki wieprzowej lub chudego, surowego boczku albo mieszanka 1:1 obu 2-3 łodygi szczypiorku z cebulką 1 ząbek czosnku 1 pełna łyżeczka świeżo startego imbiru
Karo in the Kitchenwykorzystać filety z kurczaka, które po upieczeniu są pyszne, soczyste i aromatyczne za sprawą przypraw, zostały upieczone w torebkach aluminiowych z okienkiem, dzięki czemu widzimy mięso jak się piecze, do tego folia nie pozwala im wyschnąć. Drobiowa wędlina jest smaczna i do tego zdrowa, gdyż bez chemicznych dodatków. Wyrobów mięsnych na blogu jest cała masa, ale tej drobiowej wędliny(...)czemu, nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęcia, zjedli… 😉 Przykładowe przepisy na nasze mięsne domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy sos kurkowy, pachnący rozmarynem. Wprost idealnie komponuje się on z rozpływającymi się w ustach polędwiczkami wieprzowymi i delikatnym purée ziemniaczanym. Danie podałem z pękiem pieczonych warzyw korzeniowych. Brzmi pysznie? No to do dzieła! PS. Danie powstało na specjalne życzenie Gruszka i pietruszka — fantastycznej inicjatywy, wspierającej lokalnych rolników i dostarczającej prosto(...)polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Sos kurkowy: 200 g kurek 1 biała cebula 2 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml mleka kokosowego* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Purée ziemniaczane: 600 g ziemniaków 3 łyżki śmietanki kokosowej* szczypta gałki muszkatołowej sól Pieczone warzywa: kilka pietruszek kilka
Food SquareGrillowane szaszłyki z polędwiczki Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia. Świetnie komponuje się z papryką oraz cebulką a dodatek świeżej bazylii nadaje ciekawego smaku i aromatu. Szaszłyki z polędwiczki to doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa(...)krążki na każdy patyczek *** *** W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem i papryką *** *** Szaszłyki smarujemy z dwóch stron olejem z przyprawami i odkładamy na co najmniej 30 minut *** *** Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu lub na patelni przez 7-9 minut, kilkakrotnie obracając *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA
Blog z Apetytemzasługa długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Można ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej 3 kwaskowate jabłka (np. antonówka, szara(...)pieprz olej do smażenia świeży majeranek lub tymianek do dekoracji Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką na ósemki (wtedy nie rozpadną się całkowicie podczas pieczenia). Wkładamy je do miski z wodą (powinno być jej tyle, aby zakryła jabłka) i wyciskamy do nich sok z cytryny – dzięki temu nie zmienią koloru na brązowy. Zostawiamy
Poezja smakusię i to nawet bardzo. Jeżeli, więc zamierzasz się odchudzać (skutecznie lub nie, bo 90% moich diet kończy się po 2-3 dniach) polecam moje kotlety pieczone. Na 16 kotletów: 1 kg chudej wieprzowej szynki 2 duże cebule 1 jajko L 1 duża bułka namoczona w wodzie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól pieprz Mięso(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku. Cebulę i czosnek dodać do mięsa, dodać również przyprawy i jajko. wszystko dokładnie wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia przewracamy kotlety na drugą stronę, aby również była rumiana. Podawać na gorąco
Krylowa Kuchniapyszna, a zdjęcie i przepis z tamtego roku, ale dodaję tutaj, może ktoś będzie miał ochotę na jej przygotowanie. Ja jutro zabiorę się za jej pieczenie. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego, 1 sucha bułka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka lubczyku, 6 jajek, 1 łyżka soli, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie(...)pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj wzdłuż brytfanki jedno za drugim i dociśnij. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z np. pszennymi bułeczkami w kształcie wielkanocnych
Moniki Smakołykisię sam. Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami zawinięta w boczek. Czy to nie brzmi smacznie, dla mnie zabrzmiało i takie też je zrobiłam. Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, potrzebuje szybkiego gotowania, pieczenia inaczej stanie się suche i bez smaku. Tak, więc jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze mu robi również jakiś sos do kompletu. Ja wymyśliłam(...)sobie sos z białego wytrawnego wina. Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem 2 polędwiczki wieprzowe kilka sztuk szparagów boczek wędzony surowy w plasterkach ( jak kupuję w Biedronce lub Lidlu ) sól, pieprz do smaku kilka ząbków czosnku olej rzepakowy + 1 łyżka masła szklanka białego wytrawnego wina do podania : ryż szczypta szafranu Na początek przygotowałam szparagi, odłamałam im zdrewniałe końcówki
Kuchnia na wzgórzuuzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach. Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina(...)Chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia schab obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy w ten sposób mięso, dzięki czemu pieczeń nie będzie sucha. Tak podsmażony schab wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 60 minut (180 stopni, termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć
Poezja Smaków - blog kulinarnymięsa wytapia się tłuszcz (ponieważ w składzie jest boczek), który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci i można nim smarować kanapki pod pieczeń :)) Składniki: 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam karkówki, łopatki i boczku ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kolendra, gałka(...)tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) *** *** Pieczeń możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Pieczeń rzymska z cukinią w cieście francuskim Artykuł Domowa pieczeń
Blog z Apetytemprzepisy na dania palce lizać - cała tajemnica to zamarynowanie żeberek 1-2 dni wcześniej i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Wychodzą aromatyczne, soczyste... przepyszne! Żeberka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki musztardy (ja użyłam rosyjskiej, ostrej) 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 1 łyżka octu(...)jeśli używasz termoobiegu lub do 170°C "góra-dół" i przekręcaj w trakcie pieczenia. Piecz łącznie ok 2 godzin do pięknego zrumienienia. Ja podawałam żeberka z pieczonymi ziemniaczkami i zieloną sałatką. Żeberka pieczone w marynacie z whisky Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 5 łyżek whisky (ja użyłam szkockiej
Gary Bez dna