papryka - 32566 przepisów (strona:797/2172)

Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową 106

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szaszłyki z  grilla z polędwiczką wieprzową Składniki – 5 sztuk: Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka Papryka czerwona – 2 sztuki Cebula czerwona – 2 sztuki Pieczarki – 5-6 sztuk Marynata: Olej sezamowy – 3 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżka Oregano – 1 łyżka Tymianek – 1 łyżka Sos sojowy – 2 łyżki

Kuchnia Bon Appetit
Lunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową 138

Lunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową Składniki – 1 porcja: Kasza pęczak – 50g Papryka czerwona – ½ sztuki Fasolka szparagowa (mrożona) – 1 szklanka Ciecierzyca – 30g suchej Kukurydza konserwowa – 2 łyżki Groszek konserwowy – 2 łyżki Jarmuż – ½ szklanki Czosnek – 1 ząbek mały Sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości(...)fasolką szparagową. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek razem z jarmużem, a następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolkę szparagową. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, ciecierzycą, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydza i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami 135

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek – 2 łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy(...)Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę i koperek. Całość mieszamy i podajemy w formie ciepłej lub zimnej

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z kaszy pęczak i wędzonej makreli 139

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy pęczak i wędzonej makreli Składniki: Kasza pęczak – 100g Makrela wędzona – 1 tuszka Groszek zielony – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Pomidory koktajlowe – 10 sztuk Koperek – 1 pęczek Sól, pieprz, oliwa z oliwek Czosnek – 2 ząbki Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, a gdy wystygnie dodać do niej(...)oczyszczoną z ości i skóry makrelę. Całość wymieszać z zielonym groszkiem, pokrojoną w kostkę papryką i pomidorami. Do składników dodać dużą ilość posiekanego koperku, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i doprawić do smaku

Kuchnia Bon Appetit
Chrupiące bułeczki. 173

przekąska taka bułeczka zaspokoi smak najbardziej wybrednych. Szybko ją przygotujecie i zaskoczycie rodzinę  czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek  2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego  szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony WYKONANIE: bułki ściąć od góry(...)wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę pociętą w paski, cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, ser, podzielić masę na połowę, do jednej części dodajemy pokrojonego w kostkę łososia do drugiej szynkę, mieszamy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę przykryć folią aluminiową, posmarować oliwą, masę łososiową wypełnić część bułek, pozostałą część masą z szynką, bułki ułożyć na blaszce, włożyć

Kuchnia Beaty
Sałatka bankietowa z winogronami 352

soczystych winogron może w tym zestawieniu trochę zaskoczyć, ale to właśnie te owoce sprawiają, że sałatka po prostu… wymiata! :) Składniki: 3 spore garście zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych) 1/2 czerwonej papryki 3 duże jajka ugotowane na twardo 100 g żółtego sera 120 g wędzonej szynki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżka ketchupu sól(...)pieprz Wykonanie: Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, a większe egzemplarze na ćwiartki. Ugotowane jajka dość drobno siekamy. Ser oraz szynkę kroimy w kostkę. Czerwoną paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez oraz ketchup i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

MyCookBook.pl
Jajecznica grzybiarza 142

cukinii i słodkawej cebulki świetnie się komponuje podbijając smak. Składniki: 250g leśnych grzybów biała cebula ½ średniej cukinia łyżka masła sól, czarny pieprzem 4 jajka 3 łyżki śmietanki 30% płatki papryki nasiona dyni Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn. Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do grzybów. Odparowujemy. Cebule kroimy(...)doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze śmietanką, sola i pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do grzybów i cukinii. Smażymy do ścięcia jajek. Jajecznice posypujemy płatkami papryki i nasionami dyni

Pyry na Gaz
#Smaki świata - Bułgaria 217

formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie dobroczynne bakterie lactobacillus(...)delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem.  ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :)   Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy na niego już miejsca, bo wisienką na torcie był niezwykły widok jaki mieliśmy podczas kolacji. Pozdrawiamy kapitana z restauracji Honolulu

Cooking Monster
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 341

tych samych składników, ale w formie zapiekanki.  1 kg ziemniaków 300g wędzonego boczku 1 duża cebula  2 jajka 200ml jogurtu greckiego 150g sera cheddar 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, kroimy na dość grube plastry. 2. Boczek(...)rozgrzanej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do garnka z ziemniakami, mieszamy. 3. Jogurt mieszamy z jajkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, ponownie mieszamy. Tak powstałą masę przelewamy do ziemniaków, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  4. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze

Szefowa kuchni
Wytrawna tarta z pomidorkami cherry; orkiszowa tarta z małymi pomidorkami 112

szybki obiad. Bo wbrew pozorom na jej zrobienie nie potrzeba dużo czasu :-) SKŁADNIKI: spód: - wytrawna tarta orkiszowa (link!) nadzienie: - małe pomidorki cherry - przyprawy: szczypta soli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra i inne przyprawy, wg uznania - 2 jaja - 1 szklanka mleka - gałka muszkatołowa - 2-3 plastry żółtego sera (może być zdecydowanie więcej, mi zależało na wersji trochę lżejszej

Wielopokoleniowo
Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna) 157

ricotty 100 g  ż ó ł tego sera  40 g parmezanu 150 ml śmietany   2 jaja torebeczka szafranu (ok. 2 gram) słodka papryka  s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta 100 g di formaggio Asiago   40 g di parmigiano(...)pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową gotujemy al dente, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy ricottę, potarkowany parmezan a na koniec szafran. Całość dokładnie mieszamy. Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy śmietanowo

La grande e la piccola cuoca
Pieczony kurczak marynowany jogurcie 154

jest kruche i soczyste. Do jogurtu można dodać ulubione przyprawy. składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1 duży jogurt naturalny (400 g) 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki Jogurt przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ćwiartki podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki przełożyć do miski

Monia miesza i gotuje
Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą 161

intensywnego aromatu kminku. Jeżeli podobnie jak ja nie jesteście miłośnikami kminku, spróbujcie go wykorzystać w formie mielonej a sami będziecie zaskoczeni. Składniki: Karkówka około 1 ½ kg Sól Kminek mielony Papryka słodka Pieprz czarny mielony 2 spore cebule Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością mielonego kminku. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki ( 4 ). Kładziemy wokół

Smaki Ewy
Kurczak, warzywa, ryż 169

ulubionych dań typu FAST.  Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu  2 marchewki 1 cukinię 2 pomidory 2 łyżki oleju kokosowego paprykę słodką, czosnek granulowany, kurkumę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy i sól Ryż standardowo gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju(...)wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu i gotowe.  Zaletą tego dania jest to, że smakuje ono dobrze zarówno na gorąco jaki i na zimno

Emskie Smaki
Wrapy z kapusty – CoolWrap 714

Przepis na wrapy z kapusty Drukuj przepis Porcji: kilkanaście małych wrapów Czas gotowania: 20 minut Składniki kapusta Cool Wrap - charakteryzuje się płaskim wyglądem świeża marchewka świeży ogórek serek śmietankowy papryka słodka sól i pieprz do smaku Przepis 1 Z kapusty odkrajemy boki, aby uzyskać kształt kwadratu. Odrywamy płaty kapusty i zalewamy wrzątkiem do zmięknięcia - tak na około 20 sekund(...)międzyczasie serek doprawiamy papryką słodką, pieprzem i solą. Marchew i ogórka obieramy i kroimy w słupki. 3 Serek rozsmarowujemy na płatach, a następnie kładziemy na nie ogórka i marchewkę. Zawijamy w taki sposób jak gołąbki. 4 Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Porady Z pozostałej kapusty można zrobić bigos czy sałatkę. Artykuł Wrapy z kapusty – CoolWrap pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii