Dzisiaj przepis na pastę z jajek. To bardzo smaczny dodatek do chleba. Tym razem dodałam do jajek kiszone ogórki, szczypiorek i łyżeczkę rzeżuchy
Stare Garykuchni wegetariańskiej, ale może być traktowana także jako dodatek do obiadu. Jest bardzo lekka i orzeźwiająca, więc sprawdzi się na nadchodzące cieplejsze dni. Składniki 100 g kaszy bulgur 2 ogórki zielone papryka czerwona 4-5 rzodkiewek 2 pomidory mała papryczka chilli cebula czerwona lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek pęczek szczypiorku spora garść natki pietruszki garść(...)niewiele większą niż na tradycyjną sałatkę jarzynową). Z pomidorów najlepiej wcześniej usunąć pestki, aby sałatka nie była zbyt mokra. Można także zdjąć skórę (ale nie jest to konieczne). Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem. Cebulę, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy. Chilli pozbawiamy również pestek (chyba, że lubimy pikantne potrawy). Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę oraz pokrojone warzywa
Analiza Smakusałatka sprawdzi się na każdej imprezie ok. 400 gramów brokuła (u mnie mrożony) 200 gramów ogórka zielonego (1 średni) 3/4 opakowania sera feta 5 łyżek posiekanego koperku 3/4 szklanki sosu czosnkowego 2 garście słonecznika uprażonego Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu zawrzenia. Przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem, następnie odcedzamy. Ogórka kroimy(...)drobne paseczki. Słonecznik uprażyć. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. W salaterce umieszczamy brokuł. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem( trochę zostawiamy do dekoracji) Następnie układamy pokrojony ogórek zielony. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na górze układamy pokrojoną fetę
Andzia Pichcisoli Dodatki do środka : 3 arkusze nori 300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania x 6 plastrów ) 18 listków świeżego szpinaku 1/2 czerwonej papryki 1/2 mango 1/2 zielonego ogórka Wykonanie: 1. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie(...)jeden na drugi i pokroić w paski o szerokości 1 cm. 4. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić na długie paski. Mango obrać ze skóry i również pokroić na długie paski. 5. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, wyłożyć
Szalona Kuchnia EwelinySałata masłowa to moja ulubiona o tej porze roku. Świeża, prosto z ogródka z delikatnymi młodymi liśćmi jest najlepsza. Do tego ogórek sałatkowy i zielone bąki cebuli, połączone z delikatnym musztardowym sosem to poezja smaku 🥗 Nie ma lepszego dodatku do obiadu 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -główka sałaty masłowej - duży ogórek sałatkowy -garść posiekanych baków cebuli sos: -3 łyżki oleju rzepakowego -2 łyżki soku z cytryny -1 łyżeczka cukru - pół łyżeczki soli -1 łyżeczka musztardy miodowej Liście sałaty dokładnie wypłukać, większe
Kulinarne przemysleniawody 250 g mięsa z pieczonego kurczaka (może być z obiadu z poprzedniego dnia) 1/2 pęczka zielonych szparagów 12 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych 1 mały ogórek 100 g liści świeżego szpinaku Dressing: 250 g kefiru (ja najbardziej lubię Robico ) garść ulubionych świeżych ziół (ja użyłem kolendry, bazylii i mięty) sok z 1/2 cytryny(...)wystygnięcia. Pieczonego kurczaka poszarp w rękach. Szpinak jeżeli tego wymaga umyj i dokładnie osusz. Warzywa pokrój jak na zdjęciu. Pomidorki w połówki, ogórka w pół plastry. Szparagi skróć o twarde końcówki, pokrój w 3-4 cm kawałki, następnie zblanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Po podgotowaniu szybko schłódź
kuron.com.plinne witaminy z grupy B Kupiłam kamut i dzięki temu powstała ta pyszna sałatka. Jedliśmy ją na ciepło bo tak smakuje najlepiej,polecam gorąco. Sałatka z kamutem i ogórkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniehamburgery pochodzi z bloga Girlscangrill.com Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej 4 cienkie krążki cebuli 2 duże lub 4 małe ogórki pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego sera Duża garść sałaty 1 łyżka oleju Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok(...)strony musztardy. W międzyczasie pokrój bułki w poprzek na połowy. Krok 5 Przewróć hamburgera na drugą stronę, połóż na wierzchu krążek cebuli, plaster sera, plaster pomidora i kilka plasterków ogórka. Przykryj całość górną częścią bułki do hamburgerów. Smaż na dobrym ogniu 2 minuty. Krok 6 Na dolnej części bułki do hamburgerów ułóż sałatę (możesz wcześniej posmarować bułkę keczupem, majonezem
Niedzielny kucharzbyło się oprzeć :D Pomysłów na przygotowanie botwinki nie brakuje. Zupy, tarty, botwinkowe risotto... Ale ostatecznie padło na chłodnik. Pyszny, orzeźwiający chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Lekko kwaśny, odrobinę pikantny, z chrupiącymi kawałkami warzyw. Ja przygotowałam go na bazie zsiadłego mleka, ale sprawdzi się także kefir, jogurt lub maślanka. Spora ilość czosnku dodała mu niezłego(...)dodatek cytryny fajnej świeżości. CHŁODNIK Z BOTWINKI ZE ZSIADŁYM MLEKIEM Składniki na przygotowanie 2 porcji Pęczek botwinki z dwoma buraczkami Pół kalarepy 400 ml zsiadłego mleka 2 ogórki konserwowe 3-4 rzodkiewki 3 ząbki czosnku Sól, pieprz, czubryca zielona, sok z połówki cytryny Botwinę razem z buraczkami posiekać, wrzucić do garnka razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, dolać około
HealthyCreationsprzykrywam i zostawiam do napęcznienia – odcedzamy 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę, usmażony na oleju, doprawiony solą i pieprzem 1 żółta papryka – pokrojona w kostkę 4 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 puszka kukurydzy konserwowej Wszystkie składniki mieszamy. Zajadamy. Artykuł Sałatka z makaronem z zupek
MojaQchnia.plobiad polecam... Kotleciki mielone smażone na patelni grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki(...)tartej 1 łyżka musztardy łyżka startego sera - puree ziemniaczane: 4 ziemniaki łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka masła szczypta gałki muszkatałowej - surówka 1 mały ogórek świeży ok. 8 dużych rzodkiewek łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski i dodajemy cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy
Alutka-GotujeSKŁADNIKI : 2 woreczki ryżu, ugotowane i ostudzone 1 puszka tuńczyka w oleju 100 g sera żółtego tartego 6 jajek ugotowanych i ostudzonych 1/2 puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 1/2 część pora, biała sól, pieprz do smaku 2 łyżki ketchupu 4-5 łyżek majonezu(...)zalewy. Ryż doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ketchup, dokładnie mieszamy. Na dno miski przekładamy ryż, na to rozkładamy tuńczyka i smarujemy majonezem. Na to rozkładamt kukurydzę, pokrojonego ogórka i smarujemy majonezem, Następnie rozkładamy pokrojony por, doprawiamy do smaku. Jajka trzemy na tarte jarzynowej - żółtka osobno i białka osobno. Sałatkę polewamy ketchupem i smarujemy majonezem
Kulinarne Fantazje Mariolitego w pełni świadoma;) Ci, którzy nie mają „zboczenia” na tym punkcie mogą poprzestać na składnikach wymienionych poniżej. 300 g makaronu np świderki 1 mango 5-6 ogórków konserwowych 50-80 g salami 1-2 mini sałaty rzymskie sól, pieprz Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka
Smaki Na TalerzuWitam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Surówka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania do obiadu lub do podania z mięsem na grillu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 500 g młodej kapusty pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki(...)duży ogórek sałatkowy na sos: około 1 łyżeczki miodu lub cukru około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty Przygotowanie: Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę, drobno szatkuję. Dokładnie wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno siekam. Dokładnie umyty ogórek, kroję razem ze skórką
Uwaga Babcia Gotujeświetną bazą do sałatek. Można ją łączyć z ulubionymi dodatkami i tworzyć za każdym razem inną wersję zdrowego i pożywnego posiłku. Dzisiejszy przepis to kombinacja komosy z awokado, świeżym ogórkiem i ziołami. Idealna sałatka na każdą okazję: lunch do szkoły lub pracy, czy domowe spotkanie rodzinne czy grilla. Polecam Polecam również inne sałatki z komosy ryżowej: z papryką i żurawiną(...)koktajl proteinowy z komosy ryżowej<klik> . Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanka surowej komosy ryżowej 3/4 szklanki wody (do gotowania komosy) 1 dojrzałe awokado 1 świeży długi ogórek zielony 1/2 małej czerwonej lub białej cebuli świeżo wyciśnięty sok połowy cytryny ulubione świeże zioła: pietruszka/kolendra/koperek szczypta soli himalajskiej dobrej jakości oliwa (według uznania) Wykonanie: Komosę wsypujemy na sitko
Lamarida.pl