poziom elektrolitów, a miód to doskonałe źródło węglowodanów prostych. Reszta składników wpływa na smak oraz dostarczanie witamin. 500 ml niegazowanej wody mineralnej 2 łyżki miodu 1 cytryna 6 plasterków ogórka 6 listków mięty 1/4 łyżeczki soli (u mnie morska drobnoziarnista o'Sole) Cytrynę porządnie wyszorować, z połowy wycisnąć sok, a resztę pokroić na plasterki. W naczyniu umieścić kawałki(...)cytryny, ogórka oraz listki mięty. Całość zalać wodą, dokładnie wymieszać z miodem i solą
Di gotujerodzaju bakalie, cieciorka, kasze, ziarna itp. Sumiennie testuję i sprawdzam i przyznam, że są rewelacyjne! A oto pierwszy wpis! Sałatka z kurczakiem i jajkiem oraz chrupiącymi dodatkami - kukurydzą, zielonym ogórkiem i ziarnami słonecznika. Z sosem francuskim jest wyśmienita! 400 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku(...)jajka 2 łyżki ziaren słonecznika Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, natką pietruszki i liściem
VioletoweKucharzenieprzez całą restaurację trafiłam na przepiękne, klimatyczne patio, zadowolonych kelnerów oraz gości – już wiedziałam, że będzie to pozytywne miejsce. Na przystawkę zamówiliśmy bardzo smaczny chłodnik z rzodkiewki o ogórka. W słoneczną pogodę był wspaniałym rozpoczęciem tej pysznej uczty. Pierwszy raz jadłam chłodnik w tej wersji. Dania główne wybraliśmy na podstawie rekomendacji widocznych w menu. Jeżeli restauracja chwali się jakimś(...)warto spróbować właśnie takich specjałów. Ozory wołowe w sosie szarym rozpływały się w ustach, były miękkie, delikatne, a lekko słodkawy sos doskonale podkręcał ich smak. Warzywa, a szczególnie ogórki małosolne, dopełniły to danie. Radziwiłłowskie pierogi z soczewicą i mięsem zachwyciły mnie szczególnie idealnym, cieniutkim ciastem. Po raz pierwszy w restauracji spotkałam się z pierogami, których mogłam zjeść pokaźną ilość
Kuchnia Bazyliimocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki i dodatków wystarczy w zupełności
ladykitchensurówek można „przemycić” różne warzywa.Połączenie kalarepy,ogórka małosolnego papryki dało idealny smak.Kalarepa idealnie smakuje na surowo..Surówka pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych oraz dań z grilla.Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy . składniki: 1 średnia kalarepa 2 średnie ogórki małosolne 1/2 czerwonej papryki garść pokrojonej natki pietruszki garść pokrojonego koperku wykonanie: Kalarepę ścieramy
Ugotujmy Cośtłuszczu - 250 ml mleka 3,2% tłuszczu - 1 spora szalotka - 1/2 młodej kalarepy - 100 g sera bałkańskiego + 1 łyżka do dekoracji - 3 młode dymki - 1 młody długi ogórek - pieprz - kilka kropel z cytryny WYKONANIE: - jogurt, śmietanę, mleko i koncentrat barszcz - Krakus, wymieszaj ze sobą, przelej do misy blendera, dodaj obraną szalotkę, sok z cytryny, pieprz, kalarepę i ser bałkański(...)całość zmiksuj na bardzo gładką masę - ogórka zielonego za pomocą nożyka, tniemy na "makaron" - dymkę kroimy dość drobno w ukośne prążki - do miseczek przelej masę i wstaw na godzinę do lodówki - po tym czasie na wierzchu poukładaj posiekaną dymkę, pokruszony ser bałkański, makaron z ogórka i wiśnie wraz z sokiem. - chłodnik jak sama nazwa wskazuje, podajemy schłodzony, wtedy smakuje najlepiej
SMYKWKUCHNImniejszych miseczkach Spróbujcie. Składniki: (1 większa lub 2 mniejsze porcje) 400 ml zimnego (!) pitnego jogurtu naturalnego (dość gęstego) 3 łyżki mascarpone 4 większe rzodkiewki około 2 cm zielonego ogórka około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku 100 ml koncentratu czerwonego barszczu KRAKUS garstka ptysiowego groszku sól do smaku (u mnie himalajska) świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski(...)dolewamy koncentrat barszczu czerwonego KRAKUS , mieszamy aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego ze skórki, odrobinę można zostawić do dekoracji). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Próbujemy. Podajemy od razu (stąd konieczność zimnego jogurtu) lub schładzamy jeszcze w lodówce
Słodkie okruszkidodatkiem rześkiej mięty - klik . (4 porcje) 2,5 szklanki jogurtu naturalnego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki śmietany 1,5 szklanki barszczu czerwonego (polecam Krakus ) 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 4-5 łyżek posiekanej mięty sok z cytryny sól, pieprz Opcjonalnie: kostki lodu Czosnek i koperek należy drobno posiekać, a ogórka
Di gotujeDziś zapraszam Was na pyszną, lekką propozycję śniadaniową. Serek wiejski z ziołami, ogórkiem i rzodkiewką , to doskonała propozycja na rozpoczęcie dnia (choć ja czasem przygotowuję go również na kolację ) Do tego ulubione pieczywo – polecam lekkie pieczywo Sonko 7 ziaren i… nic więcej nie trzeba by dobrze zacząć dzień Spróbujcie. Składniki: 1 opakowanie serka wiejskiego light około(...)zielonego ogórka 2 większe rzodkiewki Zioła Małgorzaty do smaku (u mnie 2 szczypty) – do nabycia tu* około 3/4 łyżki posiekanego szczypiorku propozycja podania: lekkie pieczywo Sonko 7 ziaren *zioła wspomagające odchudzanie Przygotowanie: Ogórka obieramy kroimy w plasterki, a następnie w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Następnie dodajemy serek wiejski light, całość
Słodkie okruszkiszybki w przygotowaniu, ale pamiętajcie, aby go porządnie schłodzić! (4 porcje) 3 szklanki jogurtu naturalnego (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki lekkiego bulionu (polecam buliony Krakus ) 1 długi ogórek 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 4-5 łyżek posiekanej mięty sól, pieprz Opcjonalnie: kostki lodu Czosnek należy drobno posiekać, a ogórka pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie
Di gotujezamawiałam. Gdy rozpakowałam karton, który był bardzo ciężki byłam bardzo zaskoczona. Otrzymałam produkty firmy Krakus. Oczywiście jestem bardzo wdzięczna i każdy produkt przetestuje. W kartonie były różne ogórki w słoiczkach, koncentraty itp. Jest tego dużo. Bardzo dziękuje firmie Krakus za taką niespodziankę i oby więcej takich było :) CHŁODNIK Z BOTWINKI Po raz pierwszy w życiu zrobiłam(...)letni posiłek, który jest orzeźwiający i lekki. Głównie na bazie kefiru, maślanki lub z dodatkiem kwaśnej śmietany. Podawać można go na wiele sposobów np. z jajkiem, rzodkiewką albo ogórkiem. Nam posmakował najbardziej z jajkiem i dużą ilością świeżego koperku. Botwinka nadaje piękny kolor różu, aż można jeść oczami, a raczej szkoda zjeść, ponieważ chłodnik pięknie prezentuje się
Kuchnia PaulettesSkładniki: ( na 4 cheeseburgery ) 2 opakowania mielonej wołowiny na tatar ( razem około 500 g ) 4 bułki do hamburgerów z sezamem 4 plastry sporego pomidora 4 plasterki pomidora gouda 1 ogórek kiszony Sałata Cebula sałatkowa pokrojona w krążki 2 + 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy rosyjskiej olej Wykonanie: Do dania tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (t ylko majonez(...)każdej strony ( 2-3 minuty ). W między czasie na bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei: burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę wykładamy sałatę. Całość składamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyzagości na dłużej niż 1,2 dni). Kto z Was lubi chłodniki? Ja przyznam szczerze, że jadam je, ale niezbyt często. Chłodnik buraczkowo truskawkowy z orzeźwiającym świeżym ogórkiem to jeden z pomysłów, które mi odpowiadają smakiem na tyle, że wracam do niego w każdym sezonie letnim. Jest słodko-kwaśny, a przy tym bardzo orzeźwiający i co najważniejsze(...)prosty i szybki do zrobienia. CHŁODNIK BURACZKOWO-TRUSKAWKOWY Składniki: 500 ml jogurtu greckiego 2/3 szkl wody 1/2 szkl koncentratu barszczu Krakus 1-2 łyżki octu 100 g truskawek 1 ogórek świeży Przygotowanie: Wodę gotujemy, a następnie mieszamy z koncentratem barszczu, studzimy. Ostudzony, rozrzedzony koncentrat mieszamy z octem, a potem partiami z zimnym jogurtem greckim (zamiast jogurtu można też użyc
Bon appetit mon amieosoby Ryż od sushi: 500 g ryżu do sushi 800 ml wody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego(...)Tuńczyk z buraka (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Postępujemy ponownie jak z marchewką, piekąc go trochę dłużej, około 35-40 minut. Na sam koniec pomijamy tylko wędzoną paprykę. Przygotowanie warzyw Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką
Food Squaredostępny. Jeśli chcesz, żeby miał ładniejszy kolor, wymieszaj go ze śmietaną. Składniki na 4 osoby: pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce ogórek zielony – obrany i drobno pokrojony 4 ogórki kiszone – drobno pokrojone 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone na ósemki po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka
Ugotowane pozamiatane