SKŁADNIKI: 1 zielony ogórek 5 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 1 /3 szalotki 2 łyżki octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję. Ogórka obieram i kroję w plastry. Ogórka kroję w plastry. Rzodkiewki kroję również w plastry. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Szalotkę obieram a następnie drobno kroję. Warzywa przekładam do miski. Solę i pieprze
Gotowanie PatkiLato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić(...)każdym sklepie ekologicznym, albo zrobić samemu (tutaj przepis) . Składniki na 4 porcje: pęczek botwinki – dokładnie umytej pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek – drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych
Ugotowane pozamiatanesuszoną śliwką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Szaszłyki doskonale smakują. To rozkosz dla każdego podniebienia. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1 duża papryka czerwona, 1 ogórek, 3 cebule, 10 plastrów boczku parzonego, 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich HELIO , zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Z papryki czerwonej usuwam gniazda nasienne. Warzywo kroję na mniejsze kawałki. Cebule(...)obieram i kroję na ćwiartki. Ogórek obieram i kroję w grubsze plasterki. 2. Śliwki suszone zawijam w plastry boczku. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę czerwoną, śliwki zawinięte w boczek, cebule oraz ogórka. Postępuję tak, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 3. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję około
Tradycyjna kuchnia Kasisama :) Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpada się w ustach. Przyprawy nadają mu niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego smaku. Najlepiej smakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Pieczony gulasz wołowy Drukuj Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga) 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego(...)Przed podaniem wyciągam marchew i pietruszkę (można je pokroić i dodać do gulaszu, ale nie jest to konieczne). 19 Gulasz posypują pietruszką i podaję z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi
Book of spellsSkładniki: bułki 4 sztuki/hot-dog, masło - ile potrzeba, parówki cienkie 8 sztuk, ser kozi 8 plastrów, majonez - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ogórek kiszony 3 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka bułki na hot dogi przeciąć tak nie do końca, aby były dwie połówki, jedną połowę posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra(...)indyka przekrojone wzdłuż na połowę, piec z 3 minuty dodać plastry sera koziego na połówki z masłem i piec 5 minut wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem, keczupem, dodać ogórki z cebulą i złożyć bułki przyciskając do siebie - pyszne domowe hot-dogi na kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSałatka SZTOS! Prosta, szybka a przy tym przepyszna! Sałata lodowa, jajka z niemal płynnym żółtkiem, prażone migdały,m ser feta, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórek a do tego grzanki i najlepszy sos z masła orzechowego. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Takie sałatki mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, do znudzenia. Składniki: kilka liści sałaty lodowej garść(...)pomidorków koktajlowych 1/3 ogórka 1/4 papryki czerwonej 2-3 jaja 2-3 łyżki płatków migdałów ulubione pieczywo Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego świeżo zmielona sól i pieprz 5 łyżek wody 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina soku z cytryny Sałatę kroję drobno, pomidorki kroję na pół, ogórka
Mango Papajanajlepiej przygotować tuż przed przyjściem gości. Krakersy lubią troszkę zwilgotnieć po dłuższym czasie i łamać się, nie utrudnia to jednak konsumpcji. Wówczas należy delikatniej chwytać krakersa. Drugą propozycją jest ogórek faszerowany twarożkiem. Ogórek należy obrać ze skórki, pokroić na 4-5 cm kawałki i usunąć z nich środek za pomocą małego nożyka, po czym napełnić ogórek twarogiem za pomocą łyżeczki
Mojewlasne.plSałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy) oraz oleju roślinnego lub oliwy. Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Popularna jest także(...)niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. PRZEPIS : 3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski), olej słonecznikowy lub oliwa. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę
KUCHNIA POLSKASłodki sok z ananasa i cytrusów z dodatkiem orzeźwiającego ogórka, selera naciowego i ziół. Moje dziecko uwielbia to słoneczne połączenie, więc chętnie przyrządzam taki napój na podwieczorek, gdy wraca z przedszkola :) ananas 2 pomarańcze cytryna zielony ogórek łodyga selera naciowego kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżej mięty opcjonalnie woda mineralna, gdyby sok wyszedł za słodki Owoce i ogórka obieramy
Mienta blogKolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato. Czas przygotowania : 25 min Czas gotowania : 15 min Dla 4 osób : ● 200 g quinoa (komosy ryżowej) ● 1 owoc granatu ● 250 g pomidorków(...)koktajlowych ● ½ dużego ogórka lub 2 małe ● ½ cytryny ● 1 mała czerwona cebula ● 6 gałązek świeżej mięty ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na około 5 min. Owoc granatu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawnętrze, tosty z tuńczykiem i kremem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili — dla mnie totalna eksplozja smaków oraz fenomenalna meksykańska ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Nie brakuje tutaj również pieczywa z najlepszą portugalską oliwą, od której trudno się oderwać. . Na koniec uczty możemy zamówić jeden z dwóch oryginalnych deserów: z jabłkiem(...)awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili. Carpaccio z kaczki. Szaszłyki ze schabu w słodkim sosie, pikle. Krokiety z bacalhau (dorsza). Ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos da horta: krewetki, fasola oraz musztardowiec w tempurze podawane z majonezem kolendrowym. Rollsy z makreli i sałatka z ogórka
Food Squaremnie to był na dwa razy...:-) Składniki - porcja na 2 zrazy kawałki schabu - lepiej żeby były trochę grubsze niż na tradycyjnego schabowego, najlepiej ok 2 cm 2-3 małe ogórki kiszone 2 duże plastry boczku 1 mała cebula 2 płaskie łyżki tartego chrzanu musztarda sól, pieprz smalec do smażenia Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur(...)będzie końcówką po zwinięciu mięsa. Na rozsmarowany chrzan i musztardę położyć plaster boczku - wzdłuż krótszego boku i bliżej końca, który będzie w środku. Na boczek położyć słupki ogórka oraz po kilka piórek cebuli. Farsz układać tak, aby na końcach zostawić po 1 cm wolnej przestrzeni. Farsz potraktować jeszcze odrobinę solą i pieprzem. Następnie zwinąć całość, zaczynając od strony
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: -4 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe -2 woreczki ryżu -1 mały słoik ketchupu -mała cebula pokrojona w kostkę -3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę -2 łyżki majonezu -2 ugotowane filety z kurczaka pokrojone w kostkę -groszek konserwowy -warzywa do ugotowania piersi (marchew, pietruszka, seler) Sposób przygotowania: Piersi myjemy, wrzucamy go garnka. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy(...)Podczas gotowania zbieramy szumowinę. Dodajemy umyte i obrane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi gotujemy aż będą miękkie a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy warstwami: *ogórek konserwowy *1/2 woreczka ryżu *1/2 słoika ketchupu *cebula *1/2 woreczka ryżu *jajka *2 łyżki majonezu *1/2 woreczka ryżu *pierś z kurczaka *1/2 woreczka ryżu *1/2 słoika ketchupu *groszek konserwowy Smacznego
Magia jedzenia.wszystkimi składnikami i wychodzi naprawdę smaczna. Składniki: 2 szt. zupka chińska, makaron 25-30g szynka drobiowa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nie duża czerwona papryka 1 zielony ogórek 4-5 ogórków konserwowych 1 średni twardszy pomidor biała część pora mały pęczek zielonej pietruszki ale również może być to koperek lub szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie: Suchy makaron połamać
W garach u Gosi