proponuję Wam pyszną sałatkę, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Można przygotować ją jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 4 jajka pół pęczka szczypiorku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo, ugotowane dokładnie studzimy, obieramy(...)skorupek i kroimy w większą kostkę. 2. Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w większą kostkę, przekładamy na papierowy ręcznik, lekko oprószamy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy puści sok osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do jajek. 3. Szczypiorek i rzodkiewki również myjemy i osuszamy, rzodkiewki kroimy w większą kostkę, a szczypiorek drobno siekamy, przekładamy do jajek i ogórka
Izabelawkuchnidodatkiem jest nisko kaloryczna. Jeżeli jednak smak pieczarek już Ci się znudził, możesz je zastąpić innymi grzybami, np. kurkami, prawdziwkami czy borowikami. 4. Ogórek kiszony Kiszonki to samo zdrowie, dlatego warto dodać je do pizzy. Ogórki pokrojone w cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory wizualne włoskiego dania. 5. Kurczak Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy
W kuchennym oknie EwySzybka, pyszna sałatka ogórkowa o różnych teksturach warzyw. Ogórki pokrojone w plasterki a marchew starta na tarce, rezultat jest zachwycający. Polecam sałatkę do obiadu lub jako samodzielne danie. Ogórkowa sałatka z marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieinne dania kuchni włoskiej. Składniki: 4 średniej wielkości pomidory malinowe (ale na taką ilość kaszy możecie wykorzystać ich 2x więcej) 100 g kaszy jaglanej 1/3 dużego ogórka gruntownego 2 niewielkie ogórki kiszone szczypiorek odrobina soku z cytryny olej roślinny sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę wcześniej prażymy a następnie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy warzywa pokrojone
Kuchnia Elliezielonego ogórka 1/2 małej czeronej cebuli 1 ziemniak, ugotowany kilka grzanek sól, pieprz do smaku oliwki kalamata (kilka sztuk, ale tylko te z pestką; zresztą tylko takie można na Krecie kupić) – nie przepadam za oliwkami, więc zrezygnowałam olej rzepakowy wielkopolski Na dnie miseczki umieszczamy pokrojone w łódeczki pomidory a potem po kolei pokrojone w półplasterki ogórki, cebulę, grzanki
Szybko Tanio SmacznieSałatka z salaty lodowej ( fajnie to brzmi :D ) jest u mnie często podawana na imprezach rodzinnych. Sałata, Papryka czerwona, ogórek zielony i ser kanapkowo-sałatkowy idealnie razem współgrają . Jest prosta i nie potrzebuje zbyt wielu przypraw . Ser jest słonawy, więc użycie soli (jak dla mnie) jest zbędne . :) Składniki : 1 sałata lodowa 1 kartonik półtłustego sera kanapkowo-sałatkowy(...)użyłam Favita z Mlekovity 270g żółte opakowanie ) 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka pieprz sól ( opcjonalnie, gdyby była zbyt mało słona) Sos sałatkowy : świeży koperek ( suszony też będzie dobry ) 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki wody Przygotowanie : Sałatę opłukuję, osuszam i kroję na średnie kawałki . Z papryki usuwam gniazdo nasienne, płuczę i kroję
Domowa Kuchnia u Mamyspokoju się nie zazna...?) I tak jak za mną chodził bazyliowy krem ( tu znajdziecie przepis), tak nie opuszczał mnie pomysł na zrobienie kremu z natki pietruszki i ogórka. Jeśli lubicie zaszaleć i zaskoczyć smakiem to koniecznie spróbujcie. Nas zaskoczył i powiem Wam, że mina pana męża kiedy dowiedział się z czego zrobiony deser - bezcenna. Przepis na cztery małe(...)czubatą łyżkę 1 łyżeczka esencji waniliowej (użyłam domowej nalewki waniliowej na spirytusie) 1/2 łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny spora garść listków pietruszki 1/2 dużego ogórka świeżego, obranego i pozbawionego pestek Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do napęcznienia. Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu z łyżką cukru na gładką masę. Obrany i pozbawiony pestek
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbogaty również w cynk, selen, potas oraz jod. Kupując łososia najlepiej wybierać dzikie, nie hodowlane. Składniki: 3 jajka 1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej cebuli 150g wędzonego łososia poł ogórka świeżego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 papryki czerwonej 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego koperek sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek(...)samym czasie możemy ugotować brokuła w osolonej wodzie - najlepiej al dente. Odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki, cebulkę w piórka, pomidory w ćwiartki lub połówki, ogórki w kostkę, jajka w ćwiartki... (a tak poważnie to wedle uznania:)) Wykładamy wszystkie składniki na talerz, dodajemy łososia podzielonego na mniejsze części. Przygotowujemy dressing. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym (w wersji
Kuchnia Pełna Pasjipasty orzechowo-serowej ( Przepis ) 100 g pieczarek III. Tost z salami i papryką: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki salami 4 plasterki oscypka kawałek papryki 1 mały ogórek kiszony ketchup Przygotowanie: Tosty z mozzarellą i pomidorami: Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na chlebie. Na ser wyłożyć suszone pomidory i posiekane oliwki. Tosta zapiec(...)pieczarek wyłożyć na pastę. Tosta zapiec w tosterze. Tosty z salami i papryką: Plasterki sera oraz salami ułożyć na chlebie. Paprykę i ogórka pokroić w małą kostkę i wyłożyć na salami. Tosta zapiec w tosterze. Dodatkowo każdą kromkę chleba można posmarować masłem i posypać ulubionymi ziołami. Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.plPolecam wam także moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne(...)koniec kładziemy jeszcze ser. Patelnię można umyć, bo nie będzie już nam potrzebna. Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę, a następnie nasze mięso. Potem rozkładamy pocięte w plastry pomidor i ogórki. Pora teraz na sos, który powstaje z wymieszania majonezu keczupu i musztardy dijon. Na wierzch możemy położyć sałatę. To jest jednak moim zdaniem niekoniecznie. Na koniec kładziemy jeszcze oczywiście
Kuchennyviral.pljajo 1 łyżka orzechów laskowych 50 gram cukinii 40 gram papryki żółtej 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy 50 gram sera halloumi świeży ogórek sól, pieprz i papryka wędzona olej rzepakowy do smażenia, w ilości według uznania Płatki gotuję w wodzie. Doprawiam solą. pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni grillowej smażę pokrojoną(...)patelnię i smażę na niej prostego omleta z roztrzepanego jajka ze szczyptą soli i pieprzu. W trakcie smażenia omleta, zanim jeszcze się dobrze zetnie zawijam go w rulon. Ogórka kroję. Na suchej patelni prażę ciecierzycę z przyprawami. Warzywa grillowane kroję w kostkę i mieszam z owsianką oraz ciecierzycą. Gotową owsiankę podaję z serem halloumi, pokrojonym w plastry omletem a całość
Mango Papajapolską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule(...)kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej
U Fiolkiright;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kaszą kuskus i serem feta – Składniki: 2 średnie pomidory (ok. 320g) 1 średni ogórek (ok. 225g) 1 czerwona cebula (ok. 140g) 1 duża czerwona papryka (ok. 260g) 1 żółta papryka (ok. 250g) pół szklanki kuskusu (ok. 100g) pół szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu(...)szklanki kaszy kuskus, wrzucić do miseczki, zalać połową szklanki bulionu drobiowego i przykryć talerzykiem. Po 5 minutach przemieszać kaszę. Powinna być sypka. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Oliwki odsączyć, przekroić na połówki. Obie papryki (czerwoną i żółtą) umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na średnie paski
Kulinarne Przebojekaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula -300 g passaty -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia +sałatka z pomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie -2 pomidory -200 g ogórków -1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy. 3. Cebulkę kroimy
Zdrowie i pysznie na talerzubalkon. I tak rozglądam się i planuję kolejne zmiany. Tak, jesień tez jest dobra na zmiany, pozytywne zmiany. Tabouleh to libańska sałatka z bulguru i pomidorów, czerwonej papryki, ogórka i cebuli, doprawiona czosnkiem, miętą, cytryna, pietruszką. Składniki: 0,5 szklaki kaszy bulgur* 2 mięsiste pomidory (ok 200g) 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 mały gruntowy ogórek(...)pół pęczka natki pietruszki kilka gałązek mięty sok z połowy cytryny sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki oliwy Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Pomidor, ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Natkę pietruszki i mięte posiekać. Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Odstawić na 10 minut
Obiad gotowy