dusić tak długo, aż mięso będzie rozpadać się pod wpływem nacisku widelca. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (bez skóry) 3 szklanki wody 2-3 cebule sól, pieprz ostra papryka 2-3 liście laurowe olej Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie
Ugotowaćsię nie być proste. Zachęcam Cię, do zrobienia ketchupu z… cukinii! Gdy raz go zrobisz, nie zechcesz innego! 1,5kg. cukinii 0,5kg. cebuli sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła (ja użyłem bazylię, miętę i szczypiorek) 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może(...)soli) i odstawić na noc, aż puści wodę. Drugiego dnia dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Mieszamy, by nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy ostrą paprykę, posiekane zioła (ja dodaję to, co akurat mam, tym razem użyłem bazylię, miętę – dodała ciekawej świeżości) i szczypiorek) oraz ocet, gotujemy następne 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat
MarcinChefarkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika(...)minut. W tym czasie kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodajemy paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy na plastry. Ser kroimy na małe kawałki. Jajko roztrzepujemy z jogurtem, solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy kurczaka, rozkładamy gruszkę, posypujemy serem oraz orzechami, a następnie polewamy jajkiem z jogurtem
Emskie Smakiwieprzowego przyrządzanego na grillu. Są one do siebie bardzo podobne. Różnią się tak naprawdę ilością i proporcjami składników. Podstawowe składniki, które znajdziemy praktycznie w każdej przyprawie do wierzowiny tą: papryka, brązowy cukier, sól, pieprz, czosnek i chili. Czasami w przyprawach tych znaleźć możemy również aromatyczne i rzadziej stosowane przyprawy takie jak: kmninek, nasiona selera, gorczyca czy oregano. W bardziej egzotycznych(...)kurkuma, a nawet chrzan. Ale najlepszą przyprawę możemy zrobić sami. My znaleźliśmy swoje składniki i proprcje tworzące najlepszą przyprawę do wieprzowiny. Składniki: 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1/4 filiżanki słodkiej papryki 2 łyżki soli 1 łyżka chili w proszku 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka czosnku w proszku 1 łyżka pieprzu 1 łyżka musztardy w proszku 2 łyżeczki kminku
naRuszciemożna zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie miruna nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże marchewki sól,pieprz sok z cytryny olej tymianek Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Przygotować(...)warzywa. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Skropić solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową
Monia miesza i gotujezapomniałam wstawić przepis :) Szybciutko to nadrabiam, bo naprawdę warto. Sałatka wyszła bardzo smaczna i gorąco polecam :) Składniki: 200g ryżu 2 puszki tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka (duża) 1 mała cebula kilka łyżek majonezu sól pieprz Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski i wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączyć. Wszystkie składniki
kuchnia doskiUwielbiam wędzonego pstrąga. Najczęściej dodaję go do sałatek lub past kanapkowych. Oto jedna z moich propozycji. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 5 jajek 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Następnie(...)zalać zimną wodą i obstukać. Po kilku minutach obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć, odciąć nać i ogonki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i razem z korniszonami i rzodkiewką pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i musztardą. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Schłodzić
Czerwień i błękitłyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tartce na dużych lub małych oczkach. Do dyni dodajemy mąkę, wodę oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej i najdokładniej(...)zrobimy to rękami. Na talerzyku lub w miseczce mieszamy bułkę tartą, paprykę słodką i odrobinkę chilli - formujemy zwarte kotlety i obtaczamy w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, nadmiar tłuszczu odsączając na ręczniku papierowym. Podawać z domowym pesto z natki pietruszki ! :) Mniam! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polejest bardzo prosta i smaczna. Jeśli chcecie ją zapakować do pracy to trzeba pamiętać o czymś miętowym na "po sałatce", w końcu to tuńczyk ;) Składniki: torebka brązowego ryżu pół papryki czerwonej, pół żółtej garść świeżej pietruszki puszka tuńczyka czerwona cebula olej i sok z cytryny, ja miałam gotowy olej Kujawski z cytryną i bazylią sól, pieprz Ryż gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy tuńczyka. Doprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki, do "przegryzienia". Gotowe! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkakurczaka 1 litrowy słoik marynowanych pieczarek 1 słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula 10 dag żółtego sera Papryka ostra do smaku 1 łyżeczka przyprawy do grosa Olej do smażenia Sól do smaku Słoiczek majonezu Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Pęczek szczypiorku Jak wykonać ? Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować(...)kostkę, zieleninę posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej
Wanilia i Kardamonzrobić zawsze więcej i zajadać się nimi o każdej porze w ciągu dnia z różnymi dodatkami na kanapce, np. pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką. Do pasty można także ogórki kiszone, konserwowe, paprykę. Ja dodałam passatę, jajka i serek śmietankowy. Możecie dowolnie modyfikować pastę. Na pewno zawsze wyjdzie pyszna;D Składniki: 1 makrela obrana z ości i skóry 2 łyżki serka śmietankowego(...)łyżki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 suszony pomidor + łyżka oleju z jego zalewy sól, pieprz, papryka ostra, suszona natka pietruszki szczypiorek / koperek / natka pietruszki do smacznej dekoracji Wykonanie: Prostszego nie może być;) - połączcie wszystkie składniki, zmiksujcie na gładka masę, doprawcie do smaku. Smacznego zdrowego
Zasmakuj KuchniShakshuka z chorizo Składniki – 2 porcje: Pomidory – 5 sztuk (lub 1 puszka pomidorów i 2 sztuki świeżych) Papryka – 1 sztuka Kiełbaska chorizo – 100g Jarmuż – 1 garść Czosnek – 1 ząbek Kumin rzymski – 1 łyżeczka Jajka – 3-4 sztuki Sól, pieprz, szczypiorek Wykonanie: Na gorącej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Całość
Kuchnia Bon AppetitMusztarda – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Marchewki – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 2 łyżeczki Grzyby np. borowiki – 3 sztuki Masło – 2-3 łyżki Białe wino – 120ml Sól, pieprz, papryka wędzona Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby Koperek, kiełki do dekoracji Wykonanie: Sandacza porcjujemy i każdą porcję smarujemy musztardą, nacieramy czosnkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy(...)skóry i przy pomocy obieraczki kroimy w cienkie paski. W takie same paski kroimy też cukinię. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grzyby czyścimy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa i całość podlewamy winem, które redukujemy na bardzo mocnym ogniu przez 2-3 minut
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Włoska peperonata Składniki: Papryka czerwona – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 1 łyżka Anchois – 2 małe sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili – 1 sztuka Bazylia – kilka listków Suszone oregano(...)Miód/ cukier - szczypta Wykonanie: Warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i anchois. Następnie dodajemy paprykę, kapary i smażymy przez 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, suszone oregano i bazylię. Całość smażymy przez kolejne 3 minut. Pod koniec dodajemy masło i doprawiamy do smaku
Kuchnia Bon Appetit