chrupiąca ma skórkę,a zapach jabłek z cynamonem roznosi się po kuchni.Polecam.! 12 pałek z kurczaka 4 szkl.soku jabłkowego 3 jabłka 1/2szkl.oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu sól `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pieprz,paprykę i cynamon wymieszać.Pałki kurczaka panierować w przyprawach.Olej rozgrzać na patelni,obsmażyć mięso,posolić.Jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,pokroić w grubą kostkę.Mięso
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszkl. wody ( lub mniej, w zależności od konsystencji dyni) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1,4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju rzepakowego suszone płatki słodkiej papryki (opcjonalnie) wędzony twaróg Sposób przyrządzenia: 1. Dynię pokrój na kawałki, wydrąż nasiona. 2. Kawałki dyni ułóż na blasze, skrop olejem i posyp 1 łyżeczką soli; piecz przez 25min(...)Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj/ zetrzyj na tarce. 5. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir i wodę i zmiksuj/ zblenduj. 6. Dorzuć suszonych płatków papryki ( opcjonalnie). 7. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową - gotuj przez ok.10min. 8. Zupę podawaj gorącą z dodatkiem wędzonego twarogu. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpananiż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama, ponieważ przeważnie zawiera w sobie to, co akurat znajduje się w lodówce ;) Polecam spróbować z papryką, zielonym ogórkiem lub surową pieczarką, czy cukinią. Cały sekret kryje się w dressingu! Ale co tu dużo pisać, czas ją w końcu schrupać! :D Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym(...)łyżki suszonej żurawiny Dressing: 2 łyżki oleju lub oleju z zalewy od suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę. 2. Pomidory umyj i pokrój kosteczkę. 3. Rzodkiewkę pokrój
Kuchnia w Słońcu Skąpanakoktajlowych 1 szkl. suchej kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól olej Do tego: jogurt naturalny posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, posyp miąższ solą i odłóż na ok 10min. 2. Suchy kuskus przesyp(...)oprósz solą i pieprzem- obłóż pozostałymi pomidorkami. 8. Całość zapiekaj przez 20min. w 180*C z termoobiegiem. 9. Wydrążony miąższ z bakłażanów przesiekaj i podsmaż z dodatkiem słodkiej papryki i sporej szczypty soli. 10. Bakłażany podawaj z podsmażonym miąższem, jogurtem naturalnym i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 4 pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż do niej(...)przełóż do miski z ryżem. Całość zamieszaj i dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Aby przygotować sos, na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, dodaj starty czosnek i paprykę i podsmażaj je przez 30 sekund. Wrzuć pokrojone pomidory, koncentrat, zalej wodą. Zamieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj sos pod przykryciem przez 10-15 minut. Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiporcje: * wołowina- 400 g (użyłam ligawy) * ziemniaki- 2 duże (około 500 g) * dynia hokkaido- 300 g * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1,5 litra * papryka wędzona- 1 łyżeczka * suszony rozmaryn- 1 łyżeczka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * ziele angielskie, ziarna jałowca- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Wołowinę pokroić(...)kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu, aż się lekko zarumienią z każdej strony. Dodać posiekaną cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem, smażyć 2-3 minuty, a następnie wlać wodę i wrzucić przyprawy: ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę. Od momentu zagotowania się wody gotować 40 minut. Po upływie 40 minut dodać pokrojone
Kraina Miodem Płynącalitrów leśnych grzybów 4 duże cebule 4 łyżki cukru 4-6 łyżek oleju 9-10 łyżek octu 3 liście laurowe 300 g koncentratu pomidorowego szczypta ostrej papryki sól, pieprz Sposób przygotowania Grzyby czyścimy i myjemy je pod bieżącą wodą, następnie przekładamy do dużego garnki, zalewamy wrzącą wodą, lekko solimy i obgotowujemy przez dziesięć minut(...)pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, pokruszone liście laurowe, cukier, ocet, sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy
Miód i pieprzpierś z kurczaka (podwójna) 1 cebula 150g dyni (waga po obraniu) 2-3 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego (może być pietruszki) 100 ml mleczka kokosowego (może być śmietanka) curry papryka słodka papryka ostra sól, pieprz Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia 100 makaronu (u mnie świderki Lubella ) Opcjonalnie: ser żółty do posypania (najlepiej o charakterystycznym smaku) Pierś umyć, osuszyć i pokroić
Di gotujecebule 1,5szkl.-2bulionu mięsnego z kostki 4suszone podgrzybki liść laurowy kilka ziaren ziela ang. kilka ziaren czarnego pieprzu oraz spora ilość utłuczonych ziaren jałowca 1/2szkl śmietany18% słodka papryka w proszku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso umyć i osuszyć,pociąć na cienkie kotlety,rozbić tłuczkiem,oprószyć solą i pieprzem.Obsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.Przełożyć do rondla,trzymać(...)miękkości na małym ogniu.Od czasu do czasu odparowany sos uzupełniać woda i mieszać.Zestawić rondel z ognia ,wyjąć bitki,sos z duszenia połączyć ze śmietaną,przyprawić solą i papryką w proszku.Bitki można podawać z ziemniakami ,ale też super smakują z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismakiem zjedli jarmuż z bakłażanem, jestem cała w skowronkach!. Składniki: - opakowanie makaronu Lubella , u mnie świderki - 1 bakłażan - 6 pieczarek - 10 dag jarmużu, ok 5 liści - 1 czerwona papryka - 1 cebula - świeży imbir, ok. 2 cm - 3 ząbki czosnku - 200 ml słodkiej śmietanki, dałam 18 %, możecie też ją zamienić na jogurt naturalny - 2 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 szklanka(...)garnku rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem i wodą. Dodajemy paprykę pokrojoną w podłużne pasy, dusimy kilka minut, pod koniec wrzucamy podpieczone plastry bakłażanów, zaprawiamy śmietanką z mąką, doprowadzamy do wrzenia. Do sosu warzywnego przekładamy ugotowany makaron, mieszamy, zdejmujemy z ognia
Apetyczna babeczkaCZEMU NIE? SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję
Gotowanie Patkipiersią indyka Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z indyka garść rukoli 100 g sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 2 Kiedy mięso wystygnie kroimy
Kuchnia Bazyliipiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut. Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki lub w ćwiartki talarka- zależy to od jej wielkości, kawałki muszą być średniej wielkości. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Fasolkę oczyszczamy, możemy przekroić na pół
KuchcikoweLovecukinii ). To kolejny przepis, który bierze udział w akcji cukiniowej. Jest prosty, smaczny, lekki i szybki, idealny dla alergików. makaron typu penne 2 małe cukinie 1 cebula sól pieprz papryka słodka papryka ostra kurkuma czosnek świeży pomidor kawałek gotowanej piersi z kurczaka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce 1 mała papryczka chili drobno posiekana 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili (do smaku) 1 kubek czerwonej soczewicy puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki(...)Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać imbir i papryczkę chili, wymieszać i chwile smażyć. Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, kmin i kolendrę, wymieszać i chwilę smażyć, aż cebula pokryje się przyprawami, a te zaczną pachnieć. Wsypać soczewice, zalać mlekiem kokosowym i bulionem (wodą), przykryć i zagotować. Zmniejszyć
Codzienne Gotowanie