oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli 200 g pieczarek sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi olej szklanka bulionu INGREDIENTS (3 portions): 550 g pork chop 40 g dried apricots
Martyna Cookswyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać! Składniki: 2 garście fasolki szparagowej 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku sałata lodowa lub rzymska garść listków bazylii 1/2 szklanki drobno startego parmezanu(...)osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni
Pyry na GazKuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia(...)pierś z kurczaka, jogurt typu greckiego, przyprawa do kurczaka, sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, 1 ząbek czosnku, słodka papryka WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, odstawiamy na 30 min do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę
słodki bratekskładniki: 500 g białej fasoli 150 g wędzonego boczku 6 małych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 średnia pietruszka kawałek selera sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryka 2 łyżeczki majeranku 3 liście laurowe garstka ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki oliwa wykonanie: Wczesnym popołudniem lub rano wsyp fasolę do garnka i zalej wodą, tak by całą przykryła(...)półtalarki. Po 30 min gotowania wszystko trafia do jednego garnka + 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy przez kolejne 25-30 min aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodając łyżeczkę słodkiej papryki. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak powstaje zasmażka, która po niespełna minucie mieszania trafia do garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i doprowadzamy
Ania i Marcin gotująSkładniki: 100g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego kawałek suchej bułki odrobina mleka pieprz, papryka Metoda: Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie(...)zagnieść. Masę przyprawić do smaku pieprzem i papryką (wg uznania słodką lub pikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy). Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu Skomentuj
MamaOskarkaprostoty i pysznego smaku. Jest to szybki i smaczny obiad. Fajnego smaku daniu nadają malinowe pomidory. 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 2 malinowe pomidory 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku(...)Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową, szczyptą chilli, suszonym koperkiem i lubczykiem
VioletoweKucharzeniemięsa: 1 duża cebula starta na tarce o drobnych oczkach 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 czubata łyżka keczupu 10 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy
Smak mojego domuSkładniki: -1kg pomidorów -2 ogórki zielone -papryka czarowna -mała cebula -3 ząbki czosnku -2 kromki chleba -6 łyżek oliwy -bazylia, sól -ocet jabłkowy Przygotowanie: 1. Rozgniatamy czosnek dodajemy miąższ z chlebka,oliwę, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy składniki. 2. Następnie należy odłożyć jednego pomidora i ogórka i pokroić w drobną kostkę. 3. Resztę pomidorów, ogórka, cebulę,paprykę blendujemy
Coś z niczegosię gotować. :-) Pasuje do każdego dodatku: kasz, ryżu i ziemniaków. Do tego obowiązkowo surówka! 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 cukinie 4 marchewki 4 pomidory sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Cebulę i pomidory obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso
Szefowa kuchniquinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek 2 małe czerwone cebule 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego Wykonanie: Kawałki sarniny myjemy, osuszamy, w razie potrzeby oczyszczamy z błon(...)pokrojoną w kostkę cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki
Quinoa Raz!Składniki: -piersi z kurczaka -panierka panko -przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek -mąka -jajko -olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety myjemy i kroimy w małe kawałki ok. 1 cm grubości. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obtaczamy w mące, jajku i panierce panko. Smażymy na średnim ogniu aż panierka się zarumieni. Smacznego
Magia jedzenia.Składniki: -pół kilo piersi z kurczaka -marchewka -ogórek zielony -papryka czerwona -woreczek ryżu białego -przyprawy: curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej czasu(...)zmięknąć, Następnie paprykę z ogórkiem. Gdy warzywa będą miękkie dodajmy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Smacznego
Magia jedzenia.ręką i wyszła mi tak bardzo chrupiąca surówka. Pasuje do obiadu jak również do mięska z grilla. składniki: 2 małe kalarepki 4 duże ogórki gruntowe 1 duża czerwona papryka 1 mała rzodkiew 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól ziołowa lub czosnkowa do smaku Rzodkiew, kalarepkę oraz ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę(...)Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez i ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową lub ziołową
Monia miesza i gotujemary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego sól pieprz(...)Tradismak TUTAJ . Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy całość. z każdego kawałka mięsa formujemy sakiewkę, możemy wspomagać się wykałaczkami ;) Do każdej z sakiewek wkładamy
MamaOskarkapomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce. tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g) 1 pomidor 1 mała cebula 1 czerwona papryka 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej 2 jajka sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo i studzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i jajka pokroić w nieco grubszą kostkę
Bullio