fasoli czerwonej 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej 500 ml gorącego bulionu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3 łyżki oleju sól pieprz czarny mielona słodka papryka kurkuma opcjonalnie natka pietruszki do posypania Sposób przyrządzania: Dzień przed przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą i odstawić(...)kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki: 4 udka kurczka 6 ząbków czosnku 1 cebula ok. 100 ml oleju, oliwy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu suszony rozmaryn sok z 1/2 cytryny ok. 1000 g małych ziemniaczków wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy olej z papryką, solą, pieprzem, rozmarynem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Udka myjemy, zalewamy
Domowy Smak Jedzeniaprzyprawy, by nie przesadzić. Składniki na 2 porcje: Inka Klasyczna mleko 3,2 % - 200 ml cukier lub miód do posłodzenia - wg uznania chili w proszku - szczypta słodka czerwona papryka w proszku do posypania wierzchu Wykonanie: Do szklaneczek wsypać po łyżeczce Inki. Zalać gorącą wodą do połowy. Dosłodzić do smaku i wsypać troszeczkę chili. Ale naprawdę maleńką szczyptę(...)dzbanku od herbaty też można próbować ;-) Wlać je do kawy. Do pełna. Pomieszać i poczekać chwilkę by mleko odwarstwiło się od gęstej piany. Wierzch delikatnie posypać słodką papryką w proszku. Smacznego :-) Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnydietetycznej ,tylko bardziej zrównoważonej.Zapraszam!. Danie ma 416 kcal. Na jedną porcję 120g czyli niepełna szklanka ugotowanego ryżu 1 filet z kurczaka (120g) dymka(5g) 0.5 strąka papryki (60g) kilka małych pieczarek(60g) 0.5 szkl.zielonego groszku(70g) 1 łyżeczka oliwy (1g) zioła ( u mnie 5 smaków przyprawa) 1 mały ząbek czosnku (3g) 1 łyżeczka sosu sojowego (5g) sól morska(...)cytrynowy lub zwykły imbir świeży lub w proszku ********************************************* Pokrojoną pierś w paski kurczaka natrzeć ziołami , startym świeżym imbirem,rozgniecionym czosnkiem,pieprzem i solą,usmazyč.Posiekac dymkę,oczyszczona paprykę , pieczarki i zielony groszek przesmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa,dodac sos sojowy i podawać z ryżem oraz paskami mięsa kurzego.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsa drobiowego z indyka ( np. udziec ) 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1 sucha bułka 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku WYKONANIE Mięso mielimy tak, jak do mielonych. Bułkę moczymy w mleku. Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na odrobinie oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy wyciśniętą z moczenia bułkę, Podsmażoną(...)cebulkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę,majeranek. Solimy i pieprzymy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy aż dobrze się połączy. Pierś z kurczaka płuczemy. Obsuszamy rącznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Kawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze raz dobrze wyrabiamy, by połączyć kawałki piersi z mięsem mielonym. Masę mięsną wkładamy
W kuchennym oknie EwySkładniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek kawałeczek fety oliwa sok z cytryny ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz(...)pozbawić pestek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wysypać dynie, skropić ją oliwą, posypać solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką i tymiankiem, wymieszać, aby dynia pokryła się oliwą i dodatkami. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrane ze skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienne Gotowanieporcje kremu 300 g marchwi (3 większe) 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 cebuli 1/2 butelki passaty pomidorowej z czosnkiem 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli Przygotowanie: Marchewki i ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku. Dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchew. Zalewamy wodą(...)przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem, papryką i chilli (wedle preferencji smakowych). Gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Wlewamy passatę pomidorową. Odstawiamy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z ryżem (lub makaronem) i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia EllieSkładniki 500 g białej fasoli 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 duże gruszki 1 mniejsze jabłko 3 duże łyżki oleju kokosowego jajko sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa lubczyk, kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Pianka pół szklanki mleka 3,2 % łyżka chrzanu łyżeczka masła Przygotowanie Fasolę po kilku godzinach moczenia w wodzie (inaczej się(...)uzupełnić wodę i na końcu posolić. Obraną cebulę, gruszkę i jabłko pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec 40 min w 180 st C..góra/dół.. Mleko z chrzanem podgrzać, zdjąć
Gaździnka warzydzień stają się coraz lepsze 400 g białej fasoli typu „Piękny Jaś” 300 g kiełbasy (użyłam kiełbasy drobiowej) 3 średniej wielkości cebule 4 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 3 liście laurowe 120 g koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Fasolę przesypać do dużego garnka (ok. 4 l) i zalać wodą tak aby sięgała(...)godziny (aż fasola wyraźnie zmięknie). Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i kiełbasę. Do garnka z fasolą dodać sól, pieprz, liście laurowe, suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotować jeszcze przez ok. godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Bulliotuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 500 g przecieru pomidorowego; 60 g żółtego sera (u mnie edamski); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki). Cebulę(...)małym ogniu, podsmażać. Następnie, na patelnię z cebulą i tuńczykiem wlać przecier pomidory i gotować na małym ogniu, aż sos trochę się zredukuje i zgęstnieje. Sos doprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym, żółtym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskabulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć(...)oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować
Tradycyjna Kuchniacebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jabłko 2 buraki gotowane 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz czarny 1 mała papryka chilli bez ziaren 5 łyżek oliwy Wykonanie Kapustę kroimy cienko, następnie wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę siekam drobno, cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Mój Smakśrednio przepadam, tak samo domownicy, ale frytki smakowały wszystkim. Wiem już w jakiej formie będę go robić częściej :-). Udanego dzionka :-) Składniki: 1 większy seler sól pieprz olej rzepakowy słodka papryka Selera obrałam, pokroiłam tak jak frytki z ziemniaków. Do dużej miski dałam troszkę oleju rzepakowego, sól, pieprz, paprykę. Wrzuciłam frytki i wymieszałam. Rozłożyłam na dużej patelni wyłożonej papierem do pieczenia
kruche babeczkiniedzielny obiad bo naprawdę jest pyszny:).Zapraszam. 1 kurczak przyprawa uniwersalna lub do kurczaka pieprz biały mielony 1 łyżka mąki 1/2 szkl.śmietany 1 mala cukinia po 1 strąku papryki żółtej i czerwonej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka płuczemy,kroimy na części i wkładamy do rondla,zalewamy 1/2 litrem zimnej wody,zagotowujemy,zmniejszamy na mały ogień,i powoli dusimy.Przyprawiamy przyprawą uniwersalną i białym pieprzem(...)dusimy.Cukinię myjemy,nie obieramy,kroimy na pół talarki .Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na kawałki.Warzywa dodajemy do duszonego kurczaka.Mąkę mieszamy ze śmietaną i zaprawiamy sos,zagotowujemy.Mięso podajemy np.do kaszy prażonej lub makaronu.Jak kto woli.:)Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chutney z mango pieprz, sól Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy(...)kostkę. W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy z płynnym miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy
Kuchnia MagdaLeny