łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 mała kiełbasa 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypiorek do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi
Szefowa kuchnisól, pieprz dobry olej do smażenia panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1,5 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii szczypta oregano sposób przyrządzenia Filety drobiowe myjemy i dzielimy na niewielkie kawałki. Do miski dodajemy jogurt sól i pieprz, mieszamy(...)miejsce, na co najmniej 1,5-2 godziny. Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki wsypujemy do misy, dodajemy do nich mąkę, słodką paprykę, sól selerową, oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Kawałki drobiu wyjmujemy z marynaty i układamy na ruszcie pozwalając odciec nadmiarowi jogurtu. Następnie kawałki mięsa dokładnie obtaczamy
Miód i pieprzpuszki (odsączonej) 500ml bulionu wołowego (może być z kostki) 200g ryżu 800g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki startego kminu rzymskiego 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki sól oliwa Do podania duże pszenne tortille tarty żółty ser sałata Instrukcje Cebule i czosnek obieramy i dość drobno siekamy. Papryczki chili rozkrajamy, usuwamy nasiona i również dość drobno kroimy. Mięso(...)minuty, po czym zaczynamy dodawać porcjami mięso. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy je przez ok. 10 minut. Dodajemy pomidory i część bulionu, przyprawiamy oregano, kminem rzymskim i czerwoną papryką. Patelnię przykrywamy, przestawiamy na raczej mały ogień i dusimy składniki przez 45 minut, czasami mieszając. Dodajemy z powrotem podsmażony ryż oraz pozostały bulion. Dusimy dalej, czasami mieszając, tak długo
Kulinarna Pokusaimprezę rodzinną. Polecam :-) Składniki: 200 g ryżu parabolicznego lub 200 g makaronu ryżowego puszka słodkiej kukurydzy puszka ananasa w zalewie puszka białej fasoli puszka czarnej fasoli nieduży słoiczek papryki konserwowej nieduży słoiczek ogórków konserwowych 30 dag sera żółtego 30 dag szynki czosnek granulowany, sól i pieprz jako przyprawy 6 łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu Wykonanie: Makaron lub ryż ugotować(...)według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli. Warzywa puszkowe i słoikowe odsączyć z zalew. Paprykę, ogórki, ananasa, szynkę i ser pokroić w kostkę. Nie musi być do bardzo drobna kostka. Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i połączyć. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem granulowanym. Jeżeli lubicie bardzo ostre smaki można dodać odrobinę pieprzu cayenne i pół cebulki
Poezja Smaków - blog kulinarnykonkursie #Ambition. Składniki na 4 porcje: Sos: 500 g piersi z indyka puszka mleczka kokosowego 1/2 świeżego ananasa 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku papryka czerwona kurkuma curry pieprz cayenne, ew. sól do smaku olej kokosowy do podsmażenia Ryż ziołowy: 200 g ryżu świeża natka pietruszki świeża kolendra sól Przygotowanie: Sos: Cebulę pokroić(...)kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody. Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu. Świeżego ananasa pokroić w kostkę. Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku
Ze smakiem i z pasjąwilgotne, ale nie mokre. Ostudzone wnętrzności bakłażanów mieszamy widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą tahini, doprawiamy według własnego smaku – sokiem z cytryny, delikatniej solą, mocniej – kuminem i papryką, dodajemy kremowości odrobiną oliwy. Posypujemy drobno usiekaną natką pietruszki lub miętą, dla ozdoby – ziarnami granatu. Podlewamy pastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush(...)czosnku 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek + olej/oliwa do podlania 2-3 łyżki soku z cytryny natka pietruszki lub świeża mięta sól mielony kumin mielona wędzona słodka papryka
Karo in the Kitchenpieczarek (najlepeij małych) 1 cebula (pokrojona w ósemki i na pół) 1 rzymska sałata (pokrojona w duże kawałki) 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) szczypta kuminu rzymskiego szczypta czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Ziemniaki pokrojone w ósemki jak na frytki są w takich potrawach najwygodniejsze. Jeśli jednak masz plasterki to nie jest to problem(...)nieco w głąb. Wbić też delikatnie jajka w odstępach od siebie. Opruszyć je delikatnie solą. Nie za duzo bo całą potrawę soliliśmy już wcześniej. Opruszyć też szczyptą pieprzu i papryki. Ogień pod patelnią zwiekszyć na maxa i przykryć pokrywką. Gdy tmp. po ok. 1/2 minuty pod pokrywką podniesie się, zmniejszyć ogień znów do minimum absolutnie nie unosząc pokrywki aby temperatura
Sztuka gotowania w/g Samiryzrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła łyżka mąki spora szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta czarnego mielonego pieprzu dodatkowo: łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny pół dużego oscypka(...)szczypta pieprzu W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz kawałki wędzonego łososia. Posypujemy je ziołami i mieloną papryką. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie to samo robimy z musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki oscypka
Mienta blogbazylią i oregano (1 puszka), 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę(...)patelni przekładamy do garnka, częścią bulionu zalewamy patelnię. Z patelni zgarniamy wszystko co na niej pozostało (najlepszy smak). Do mięsa dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, pieprz, paprykę słodką, mieszamy i dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy bulion nam się zredukuje, dodajemy pomidory krojone, cukier, mieszamy i nadal dusimy tak długo, aż mięso
Moniki Smakołykiryżu arborio puszka mleczka kokosowego (400g) 200 g groszku mrożonego cebula duża marchew łyżka masła łyżka oliwy około szklanki bulionu warzywnego płaska łyżeczka curry chili jalapeno kruszone lub papryka chili w proszku, czy ostra papryka pieprz biały, sól himalajska Przygotowanie W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka
e-PrzepisyKulinarnepodsmażanymi pieczarkami i rozmarynem Potrzebujesz: 800g ziemniaków 1 dużą marchew 1 cebulę 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1l wody 2 gałązki rozmarynu pieprz czarny sól słodka mielona papryka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Do tego: 300g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości(...)ugotowanych warzyw i wywaru wyjmij ziele angielskie i listek laurowy, dodaj igiełki z dwóch gałązek rozmarynu i wszystko zmiksuj/ zblenduj na krem. 3. Krem dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem z naciskiem na ostrą nutę dla rozgrzania ;) Do tego: 1. Pieczarki umyj i obierz ( jeśli to konieczne). 2. Grzyby pokrój w cienkie plasterki i smaż na oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanawielu dań – zdrowie, smak i ciekawy wygląd. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 200 g ryżu długoziarnistego z dzikim sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 3/4 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody (jeśli wolicie gęstsze sosy należy zmniejszyć ilość wody) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)drobno kroimy, czosnek następnie zgniatamy nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z gazu. 2-3 łyżki powstałego sosu wkładamy
Słodkie okruszkipulpecikami. Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką) 2 duże cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 papryka 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 zmielonyc goździków 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz
W kuchennej krainierównież pysznie :) Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh Składniki / dla 4 osób czyli 2 mniejsze lub 1 większą pizzę: 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki oliwa sól, pieprz 1/2 porcji ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami 1/2 porcji klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki) 6 łyżek(...)kulek labneh z oliwy) - można zamienić na ser feta lub ser kozi kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie pizzy z grillowanymi warzywami: Cukinię i bakłażana pokrój na plasterki, a paprykę na paski. Włóż je do miski i polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się przyprawami. Grilluj na patelni grillowej (lub na grillu ogrodowym
Chilli Czosnek i Oliwaobiad proponuję pyszną karkówkę pieczoną z dynią. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 1kg dyni, 1 płaska łyżka tymianku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 100 ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję w kostkę(...)Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. 3. Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Całość piekę 1 godzinę w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi