papryka - 32566 przepisów (strona:791/2172)

Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 123

kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści bazylii do posypania 1/2 szklanki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć(...)soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry

Bullio
Calzone 163

drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól i oregano do smaku kilka listków świeżej bazylii ząbek czosnku oliwa do smażenia Dodatkowo: 150 g parmezanu oliwa do wysmarowania wierzchu oregano do posypania(...)ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi

Bullio
Pierogi ze szpinakiem 124

sosem czosnkowym i pestkami dyni. Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1/2 łyżeczki soli Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać oregano, wyciśnięty czosnek, paprykę i sól. Całość dokładnie zamieszać

Bullio
Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką 135

osób. Pomysł na dość szybki obiad. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 szklanka sezamu 2 łyżki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki olej do smażenia Marchewka: 450 g młodej marchewki 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: dowolna sałata do podania (użyłam lodowej) Pierś(...)umyć. Pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Jajka wymieszać widelcem w głębokim talerzu razem z solą, pieprzem i papryką. W drugim talerzu wymieszać mąkę z sezamem. Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w sezamie. Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Marchewkę gotować ok. 5 minut

Bullio
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą 198

puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Uważać żeby nie naciąć skórki bakłażana(...)się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy

Bullio
Sałatka z tuńczykiem 120

pomidorów), dlatego najlepiej zjeść ją w dniu przygotowania. Przechowywać w lodówce. tuńczyk w sosie własnym (masa netto tuńczyka ok. 130 g) 1 pomidor 1 mała cebula 1 czerwona papryka 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej 2 jajka sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i jajka pokroić w nieco grubszą kostkę

Bullio
Kotlety z soczewicy 143

wody + 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki olej do smażenia Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku(...)marchewkę oraz wyciśnięty czosnek. Dodać 1/2 szklanki wody i trzymać na patelni aż marchewka zmięknie. Soczewicę oraz marchew z cebulą dokładnie zblendować. Dodać jajko, sól, pieprz i suszoną paprykę. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować ręką lekko rozpłaszczone kotlety. Z podanych składników wychodzi 12 średniej wielkości kotletów. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju (z obu stron, do lekkiego zrumienienia

Bullio
„Pizza” na spodzie z makaronu 211

sycące. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 150 g makaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego(...)się zagęści. Przygotowany makaron wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Makaron polać sosem. Sos dokładnie rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser oraz drobno posiekane składniki (wędlinę, cebulę, paprykę, pieczarki). Całość posypać parmezanem. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Kroić kilka minut po wyjęciu z piekarnika

Bullio
Pasztet z dyni i soczewicy 189

czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego Dodatkowo: masło i kasza manna do przygotowania formy, pestki dyni do posypania Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę(...)wody). Zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia. Soczewicę i dynię z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, dodać jajka, mąkę kukurydzianą, kaszę manną, pieprz, sól (1 łyżeczkę), suszoną paprykę i dokładnie zamieszać. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Do formy wylać przygotowaną masę. Kilka razy uderzyć foremką

Bullio
Domowa bułka tarta z ziołami 117

proste!  Można iść krok dalej i eksperymentować z dodaniem smaku takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas(...)wspaniały! Domowa bułka tarta z ziołami Składniki: 1/2 szklanki bułki tartej, przygotowanej w domu 1 listek laurowy kilka ziarenek jałowca 2 łyżki listków natki z pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Do blendera przesypujemy bułkę tartą. Dodajemy rozkruszone w dłoniach ziarna jałowca, listek laurowy i pozostale składniki. Miksujemy, aż powstanie jednolity proszek. Przechowujemy w zamknietym pojemniku

Moja smaczna kuchnia
pulpeciki wieprzowe 107

mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku, posiekany tymianek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Cebule pokroić(...)półplasterki, poddusić na maśle, dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.  Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy oprószyć mąką. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wrzucać pulpeciki

królestwo garów
Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut 24523

Healthy Roasted Chicken and Veggies Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut – Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka – ok. 500g (+pieprz, sól i papryka słodka […] The post Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tagliatelle z dynią Hokkaido, kolorową papryką ,cukinią w pomidorach , z nutką imbiru 306

znakomitym suplementem diety! Składniki tagliatelle ale może być inna forma makaronu olej rzepakowy do smażenia i beszamelu 2 cm świeżego kłącza imbiru czosnek pół łyżeczki curry lubczyk cukinia baby papryka czerwona, zielona, żółta dynia Hokkaido, gdyż tą przyrządzamy ze skórką puszka krojonych pomidorów parmezan Na początku gotujemy makaron al dente. Międzyczasie na oleju rzepakowym podsmażamy czerwoną cebulę i dodajemy(...)niej curry i starty świeży imbir. Po 2 minutach dodajemy paprykę, cukinię i dynię. Podsmażamy. Jeśli lubimy to koniecznie dodajmy czosnku w plasterkach! Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dosmaczamy solą i pieprzem. Dodajemy lubczyku. Przygotowujemy beszamel . Beszamel olej rzepakowy 100 ml łyżka masła litr mleka 70 g mąki 2 szczypty gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz i sól W garnku

Z Kuchni Do Kuchni
Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem 214

kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka z pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy(...)czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać. Jeśli czegoś nam brakuje , to na tym etapie możemy doprawić

Z Kuchni Do Kuchni
Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem 179

pesto był przepis znajdujący się na zaprzyjaźnionym blogu Marcepanowy Kącik.  Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem Składniki : około 8 dużych dorodnych suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku bazylia, papryka słodka, pieprz cayenne 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki passaty pomidorowej Przygotowanie : Suszone pomidory przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku oraz przyprawy - bazylia, paprykę słodką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki