pieczarek; 1 duża cebula; 125 g surowego, wędzonego boczku; 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa); 1 łyżka vegety; Olej do smażenia; Szczypta ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć(...)razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z cebulą i pieczarkami dodać podsmażony boczek, kiełbasę, ugotowaną kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 4 - 6 porcji, w zależności od apetytów. Połowa główki kapusty powinna ważyć około
Gospodyni Miejskaokoło 1,5) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 5 łyżek brązowego cukru 5 ząbków czosnku 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki mielonej ostrej (ja nie dałam) 1 łyżka majeranku Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki przeciskamy czosnek przez prasę, dajemy resztę składników, mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy
kruche babeczkiprzyznać, że mi posmakowało. Niby nic wyszukanego, a zawsze to jakaś inna, ciekawsza odsłona nudnych jajek i bułki. Składniki: bułki (u mnie grahamki) ulubiona wędlina ser żółty cebula, papryka, pieczarki, czy inne warzywo które przyjdzie nam do głowy jajko masło przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Ostrożnie odciąć górną część bułki i wydrążyć środek. Wnętrze bułki delikatnie posmarować masłem
Simply Foodsię z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli 1 litr bulionu warzywnego sól i pieprz Obraną i umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać(...)trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewki będą miękkie, następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym
Simply FoodSkładniki: 2 filety z kurczaka papryka słodka suszona oregano suszone czosnek suszony ryż naturalny szpinak mrożony jogurt naturalny ząbek czosnku sól olej słonecznikowy Przygotowanie: Filety przepłukać pod bieżącą wodą i oczyścić. Natrzeć olejem i przyprawić papryką, oregano, czosnkiem i posolić. Owinąć folią aluminiową, albo przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 200 - 220 stopniach przez 20 minut. W tym czasie
Karczma Honoriettysłodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu. Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym
R'n'G KitchenKiedy nastaje pora na świeżą paprykę kupuje małą ostrą i suszę. Dodaję ją do rosołu . Krupnik również smakuje mi na ostro. A do sosów jest nie zastąpiona. W tym roku mam w ogrodzie krzak ostrej papryczki i kiedy strąki dojrzewają, systematycznie je zrywam i suszę(...)Ususzoną przechowuję w słoiczku. A mój przepis na marynowaną paprykę w occie znajdziecie
Proste Potrawywzmocnić odporność. Tym razem zrobiłam mocno czosnkową, kolorową sałatkę brokułową. Brokuły lubią czosnek a ja bardzo lubię to połączenie. składniki: 1 duży brokuł 5 jajek 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, u mnie gouda 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku mielony pieprz kolorowy Jogurt i majonez przełożyć do miseczki. Dodać(...)przegryzły. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić, duże różyczki podzielić na mniejsze. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ser żółty również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowany
Monia miesza i gotujegrzybów leśnych 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku ½ puszki zielonego groszku konserwowego 3 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 czerwona papryka 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) zioła do dekoracji świeże bułki Wykonanie: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i włożyć na rozgrzane masło, dusić przez 20 minut. Następnie grzyby przełożyć(...)talerz, a na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę, pora i selera. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, wsypać groszek i dusić jeszcze przez chwilę. Na końcu doprawić śmietaną rozbełtaną z mąką, chwilę podgotować. Podawać w wydrążonych bułkach z dodatkiem świeżych ziół
Tradycyjna Kuchniamożemy wyczarować pyszną sałatkę, zrobioną dosłownie w parę chwil. Do sałatki użyłam pikle kaszubskie od Dagoma . Składniki: * 1 paczka zupki chińskiej łagodnej * pół czerwonej większej papryki * 100 g szynki konserwowej * pół puszki kukurydzy konserwowej * 7 pikli kaszubskich * łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron z zupki chińskiej drobno rozkruszyć, zasypać proszek(...)zalać wrzątkiem. jak makaron zmięknie odlać wodę. Ogórki, paprykę i szynkę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z wody. Wszystkie składniki razem z makaronem wymieszać. Dodać łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę
Zrób to smacznieszynka wieprzowa pół cebuli pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku mąka sól pieprz majeranek oregano tłuszcz do smażenia 400 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki sól jajko 2 ugotowane buraczki 4 łyżki wina 1 łyżka miodu szczypta soli czarny pieprz Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy kluseczki. Zagniatamy ciasto z dodatkiem mąki, jajka i soli , formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałeczki(...)lepszy smak. Mięso kroimy na plastry, ubijamy jak na schabowe, z łyżki mąki i ziół przygotowujemy posypkę, maczamy plastry, smażymy z obu stron, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę podlewamy ok pół szkl wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy . Dusimy ok 15 min pod przykryciem
Gotowanie jest łatweduże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka cząbru 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu naturalnego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) dodatkowo: garnek co najmniej 4 l Przygotowanie: Fasolę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody(...)lekkiego zrumienienia się, dodać do gotującej się fasoli. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, drobno pokroić i wrzucić do garnka z fasolą. Dodać majeranek, cząber, kminek, pieprz, paprykę, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli. Gdy fasola będzie już ugotowana należy dodać koncentrat i sól, chwilę jeszcze podgotować bez przykrycia. U mnie fasolka gotowała się około
Kuchcik gotuje200g kiełbasy chorizo puszka ciecierzycy (400g) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 4-5 ziemniaków 3/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2-3 gałązki tymianku sól pieprz Wolnowar rozgrzać według instrukcji. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i kiełbasę chorizo pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwe i smażyć cebule(...)zrumienienia. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać paprykę, tymianek, przecier pomidorowy i bulion. Dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć odsączoną ciecierzycę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać zawartość patelni, przykryć i gotować 7 godzin na programie low. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kuchnia doskiSkładniki: 1,5 kg papryki 6 ząbków czosnku 1 cebula olej zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziarnistego 1 łyżka … Czytaj dalej Papryka marynowana
czarrna od kuchniminut Potrzebujesz: 1 puszka pomidorów pelati 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego garść świeżej bazylii i oregano lub ewentualnie po sporej łyżeczce suszonych szczypta ostrej papryki sól do smaku Wykonanie: 1 W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. 2 Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek i smaż na średnim ogniu przez kolejne kilka minut(...)Dodaj zioła, pomidory, paprykę i sól. Gotuj około 10 minut. 4 Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko. Artykuł Sos do pizzy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman