pomidorów 1 średniej wielkości cebula 1 opakowanie jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia ( około 30 g ) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku sól , chilli do smaku Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy(...)przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem
Ogrodnik w podróżyDomowe, zdrowe FRYTKI Z BATATÓW są świetną przekąską do wieczornego filmu! Musicie koniecznie spróbować! Składniki: 1 kg batatów 3 łyżki oliw z oliwek szczypta wędzonej papryki sól morska Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy, kroimy w słupki i przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę z oliwek, wędzoną paprykę i sól morską. Całość dokładnie mieszamy
Menmagazineodmierzałam czas po dodaniu każdego składnika. Całość doprawiłam świeżymi ziołami z wyjątkiem bazylii, która już przekwitła i zmuszona byłam dodać suszoną. Składniki: 0,4kg cebuli 1,1kg kolorowej papryki 1,8kg cukinii 1kg pomidorów- użyłam odmiany lima olej Przyprawy: sól pieprz bazylia tymianek oregano 2 ząbki czosnku mięta Cebulę rumienimy przez 10 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy paprykę
Wrzosowa Polanaśmietanowo-jajeczny sos. 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 250ml śmietany 18% 2 jajka L 150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki. 2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy
Szefowa kuchnikurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych) 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze 1/2 szczypiorku pokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki czosnku kilka łyżek tartego zóltego sera wedle uznania boczek - ale nie koniecznie 1 bułka czerstwa namoczona w mleku olej dowolny ja użyłam musztardowy(...)boczek , formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę. W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad 1.20 min w 200C po upływie polowy czasu przewracamy na drugą stronę. Smacznego
Viola cooks with passionSkładniki : 500 g wołowiny 150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka masła olej do smażenia Przygotowanie(...)laurowym i zielem angielskim, a także jeśli zostały nam ogórki i boczek to też dodajmy do garnka. Gdy woda zagotuje się ,zmniejszamy temperaturę i umieszczamy w niej podsmażone zrazy , paprykę ,majeranek i dusimy wszystko około 60 min pod przykryciem, aż mięsko będzie rozpływać nam się w ustach. Po 30 min doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowane zrazy podajemy z kaszą
Niezły Młynekłyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 5 pieczarek 15 czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu piri piri 1/2 czerwonej papryki 2 jasnozielone papryczki chili 2 ciemnozielone papryczki chili Oregano Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy(...)sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone papryczki oraz czerwona paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na wierzchu układamy ser stary na tarce o średnich oczkach oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Ciemnozielone papryczki układamy po bokach pizzy. Całość obsypujemy suszonym oregano. Gotową pizze wstawiamy
VioletoweKucharzenietemat. Burger z ciecierzycy Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 kotlecików Potrzebujesz: 400g ugotowanej ciecierzycy lub niecałe 2 puszki 1 puszka kukurydzy 3 spore łyżki bułki tartej 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżka kuminu skórka z 1 limonki lub cytryny sól i pieprz do smaku olej do smażenia *bułka i ulubione dodatki
Blendmandużo i treściwie. 500g schabu 200g kiełbasy wieprzowej 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy. 2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki i czosnek. Dusimy
Szefowa kuchniSkładniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 6 dużych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę kilka łyżek
Smak mojego domuSkładniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 200 g pieczarek 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka olej do zagęszczenia sosu 3 łyżki śmietany 30% 2 płaskie łyżki mąki pszennej około 1/3 szklanki wody posiekany koperek Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać(...)garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą, tj. tyle aby przykryła wszystkie żołądki. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przygotowane żołądki zagotować. Usunąć szumowinę. Następnie gotować w zwykłym garnku lub w szybkowarze. Zwykły garnek - dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Szybkowar - wybrać 1 lub 2 tryb, - gotować
UgotowaćCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 duże czerwone papryki 1 kg obranej i wydrążonej cukinii 3 cebule 3 duże pomidory malinowe 400 g boczku 200 g kiełbasy olej sól, pieprz Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć
kulinarnyswiatdomimnie ważyła 2,8 kg) 2 - 3 pomarańcze 2 - 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Kaczkę umyć, osuszyć i oczyścić z pozostałości piór. Delikatnie po nakłuwać skórę na piersi kaczki, aby przyprawy i wytapiany tłuszcz podczas pieczenia
Kuchcik gotujeoryginale 1 kulka) 2 duże ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka brązowego cukru garść siekanej bazylii sól świeżo zmielony pieprz słodka mielona papryka 5 łyżek oleju lub oliwy SKŁADNIKI NA KREM BALSAMICZNY: 0,5 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżeczki brązowego cukru (w oryginale 1 łyżeczka) WYKONANIE: Umyte i osuszone filety z kurczaka obierz z błonek, posól, popieprz(...)posyp słodką papryką. Odstaw na bok. W międzyczasie podgrzej ocet balsamiczny z cukrem, aż do zredukowania jego objętości i lekkiego zgęstnienia, aby uzyskać krem. Następnie pokrój w grubsze plastry mozzarellę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż filety z każdej strony po około 7-8 minut . Na osobnej patelni
Słodko-Słony Świat Ilonytypu Cheddar 300 g ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 2 jajka 1 puszka (400 g) pomidorów 1 karton (500 g) przecieru 3 duże ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, sól papryka ostra, słodka chili cynamon INGREDIENTS (6 portions): 700 g beef (this time a haunch of beef) 150 g onion 500 g eggplant 100 g Cheddar cheese 300 g potatoes(...)mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły się do maszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi
Martyna Cooks