wieprzowej (najlepiej cienkiej; mogą być dwa kawałki) 3 łyżki musztardy (solidne) sól, pieprz Skorupka: 2 suche bułki 1 cebula 2 łyżki parmezanu (startego) 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ulubione zioła (do smaku) sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki masła 2 łyżki oleju Polędwicę/polędwiczki umyć osuszyć i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso obsmażyć(...)zarumienić cebulę - uprzednio pokrojoną w drobną kostkę. Suche bułki rozkruszyć (lepiej, aby były wyczuwalne grudki; w ostateczności można użyć bułki tartej) i wymieszać z cebulą, parmezanem, czosnkiem i papryką. Panierkę doprawić do smaku. Polędwicę posmarować (grubo) musztardą i dokładnie obtoczyć w bułce z dodatkami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Można dodatkowo skropić olejem - opcjonalnie.) Piec
Di gotujeKapusta biała młoda - 1 /2 głowki papryka czerwona - 1 strąk jabłka winne - 2 szt rzodkiewka -1/2 pęczka marchewka -2 szt sól- szczypta cukier - szczypta oliwa - 2 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka Kapustę oczyścić, poszatkować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rzodkiewkę oczyścić, umyć
Camilla w kuchniczosnkowy, tzatziki i/lub hummus. Składniki : 600g mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki Przygotowanie : W dużej(...)misce dokładnie wymieszać mięso z cebula startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, kminem, kolendrą, papryką, pieprzem kajeńskim, czarnym pieprzem, zielem angielskim i solą oraz świeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso ubić lub zmiksować. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na minimum godzinę. Następnie formować podłużne kiełbaski, nadziewać je na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno
Codzienne Gotowaniepośpiechu. Składniki : 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 puszki ciecierzycy (480g po odsączeniu) garść natki pietruszki sól, pieprz sok z cytryny jogurt (opcjonalnie) oliwa i masło do smażenia(...)rzymskiego i kopru włoskiego, gdy zaczną wydobywać się z nich aromaty dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać słodką paprykę, wlać pomidory, dodać cukier i wsypać odsączoną ciecierzycę. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast
Codzienne Gotowaniemieszance suszonych ziół użyłam bazylii. Przykładowy skład: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku - 1 płaska łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki / bądź papryki słodkiej zwykłej - listek laurowy - mała suszona papryczka chili - olej / oliwa I. Ser należy pokroić na części. Można pozostawić go w formie kostek, bądź też dłońmi uformować kulki, które
kawawszklanceobiadowe lub na zimno jako wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu bez kości 1 słoik s uszonych pomidorów z ziołami Ole! 200 gram świeżego szpinaku Przyprawa do wieprzowiny Ostra papryka Sól Olej Sznurek masarski Sposób przygotowania: Umyty i osuszony schab rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, ostrą papryką oraz solą, lekko nacieramy olejem. Mięso przekładamy
Bajeczna Kuchniasól wędzarnicza 10 g -cukier 20 g -czosnek zgnieciony przez praskę 40 g -pieprz czarny 3 g -pieprz ziołowy 3 g -6 liści laurowych -zioła prowansalskie 2 g -papryka wędzona ostra 1 g -papryka wędzona słodka 1 g -gałka muszkatołowa 1 g -jałowieć mielony 1 g -siatka wędliniarska -sznurek do wędlin Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.składzie. Zdecydowanie nie są przesolone , a jedynie muśnięte tym smakiem. A jak w ogóle prezentuje się skład: jarmuż (54%), orzechy nerkowca (27%), pomidor (11%), cebula (5%), sól himalajska, papryka chilli, słodka papryka. Podsumowując - skład perfekcyjny . Chipsy ponad to są ekologiczne, bezglutenowe i surowe "raw" . Produkt przepyszny, świetny na ciekawą i zdrową przekąskę. Paczuszka (30 g) dostarcza niecałe 150 kcal
Zdrowie na języku :Pkurczak, zadowoli Twoje podniebienie. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów(400 ml) mleczko kokosowe (ok 200 ml) Przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki łagodnej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie
Mój Smak na Życie200g polędwiczki wieprzowej QAFP 2 ziemniaki truflowe 1/2 białej rzodkwi garść mizuny 2 łyżki oliwy extra vergine Przyprawy : pieprz kolorowy ziarnisty papryka wędzona majeranek tymianek świeży cząber górski Polędwiczkę myjemy, osuszamy i polewamy oliwą. Pieprz kolorowy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy dokładnie cały kawałek mięsa. Następnie przyprawiamy je papryką
Parowar Facetaserem. Chrupkości nadają świeże warzywa. 4 placki tortilli śr. 30 cm 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 1 ogórek 8 łyżek sosu czosnkowego Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy(...)miękkości na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Świeże warzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy nam się nie rozpadną. Gotowe tortille zapiekamy w piekarniku
VioletoweKucharzeniewykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego) pieprz płatki papryki sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)* Przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Ciasto, jeżeli to konieczne, rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach(...)Ułożyć dłuższym bokiem w swoją stronę. Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i płatkami papryki. Zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 1,5 - 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 225 st C przez
Stare Garypomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu. Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju Gremolata: mały pęczek natki pietruszki(...)plasterki, a batata w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i batata. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i czosnek, a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę i cukinie pokrojone w półplastry. Warzywa podlewamy winem, a gdy wyparuje dodajemy pomidory, liść laurowy i podlewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, do momentu
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: garść liści sałaty karbowanej pomidor mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle pół puszki soczewicy gotowanej na parze Bonduelle gałązka szczypiorku garść nachos'ów salsa pomidorowa: puszka pomidorów 1/4 zielonej papryki szczypta chilli łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw przygotuj salsę - w rondelku umieść pomidory z puszki razem z zalewą, dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz przyprawy
pyszne zdrowościoliwek (Probio) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka kremu/śmietanki ryżowej (Probio) 200 ml wody 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy (Probio) przyprawy: papryka wędzona, curry, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól himalajska Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. To jest ok. 15 minut. W rondelku rozgrzej oliwę
Zdrowie na języku :P