solidny omlet, smażony na patelni o średnicy mniej więcej 24 cm, wykorzystuję: 3 jajka łyżkę mąki 2-3 łyżki mleka średniego pomidora 50 g ulubionego sera pół małej, czerwonej papryki pół małej cebuli- drobniutko pokrojonej 80-100 g wędliny, np. kabanosów, krakowskiej albo chorizo- kto co lubi sól, pieprz, bazylię olej do smażenia, 3-4 łyżki Białka oddzielam od żółtek(...)odrobiną soli ubijam z nich pianę. W oddzielnym garnku mieszam żółtka, mąkę, mleko, pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, starty ser, pokrojoną paprykę, cebulkę i wędlinę. Doprawiam i delikatnie mieszam z ubitymi białkami, dokładając pianę do reszty masy, a nie odwrotnie, dzięki czemu piana zachowa więcej ze swej napowietrzonej konsystencji. Uważajcie żeby nie przesolić masy, pamiętajcie, że zarówno
PichceniomaniaLetnia sałatka idealna na dzisiejszą piękną pogodę, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciepłego :) Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 ogórek gruntowy - 3 pomidory - 1 czarna rzepa - 250 g mozarelli - garść kiełków - garść zielonego groszku konserwowego - 1/2 szklanki kuskusu - 1 szklanka wody - sól, pieprz - 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek extra virgin Przygotowanie: Kuskus zalewamy zagotowaną posoloną wodą(...)odstawiamy do wsiąknięcia całego płynu. Ogórka i rzepę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wraz z papryką i mazzarellą kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, kuskus, ser, kiełki oraz groszek. Mieszamy, polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem
Zainspirowana w kuchniIdealny pomysł na naprawdę smaczny obiad, białkowo-tłuszczowy. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 5/6 plastrów boczku 1/2 kulki mozzarelli 6-8 plastrów salami Ketchup Bazylia Oregano Sól himalajska Papryka słodka Papryka ostra Wykałaczki Przygotowanie: Kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Na środku układamy mozzarellę i salami. Ketchup mieszamy z przyprawami. Nakładamy sos. Pod kurczakiem układamy boczek na krzyż. Całość
Czarnawisienkapapryki 2 pomidory cebula 1,5 łyżki oliwy pół łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz Cebule posiekać w drobna kostkę. Wrzucić do miski, posolić, zostawić na 5 min. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 centymetrowe paski. Pomidory pokroić w mała kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki
Atlas Smakówłyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - cebula (ok. 70 g), - pół puszki pomidorów (ok. 200 g), - pół kulki mozarelli light (ok. 63 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, sos sojowy, oregano. Sposób przygotowania 1. Kroimy bakłażana w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min. 2. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Cebulę łączymy z pomidorami i dusimy(...)zagęszczenia sosu). Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną i sosem sojowym. 4. Mozarellę kroimy na drobno. 5. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na papierze do pieczenia. 6. Pomidory nakładamy na bakłażany, posypujemy mozarellą i oregano. 7. Bakłażany pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min. Zapiekany z pomidorami bakłażan jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdań, większość składników pewnie będziecie mieć w domu. Doprawienie wg uznania, chociaż aż się prosi o większą ilość chili Składniki /4 porcje/: 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 zielona papryka 1 czerwona Czytaj dalej... Artykuł Ryż po meksykańsku pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakułyżki ciemnego sosu sojowego łyżka octu ryżowego 1-2 łyżki brązowego cukru łyżeczka miodu kilkanaście kropel soku z limonki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, imbir, słodka i ostra papryka łyżka masła i oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć - osuszyć, wyluzować z kości. Pokroić na kawałki i przyprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Na patelni wok rozgrzać olej z masłem
Gaździnka warzyPopularna sałatka, którą można bez problemu znaleźć na półce w każdym sklepie. Ja jednak preferuję słoik z ogórkami, cebulką i marchewką z własnego ogródka. Kupuję jedynie paprykę. Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości słoików. Składniki: 3kg ogórków 0,6kg papryki 0,5g marchewki 0,6kg cebuli v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default
Wrzosowa Polanakrólika (ok. 1,5-2 kg) 1 duża cebula 5 marchewek Natka selera 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 listki liścia laurowego 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka bulionu drobiowego Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy. Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną(...)paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku. Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą
VioletoweKucharzenieViolaPassion Następna pyszna surówka. Składniki: Główka białej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 papryka czerwona Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej. Wsadzamy do miski(...)godzinę Dzięki tej metodzie nasza kapusta stanie się miękka i smaczna i pozbędziemy się goryczki Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Paprykę na pół i w cienkie paski Dodajemy oliwę, pieprz , W razie konieczności dodatkowo sól i cukier
Viola cooks with passionServes: 4 Cooking Time: 1,5 Ingredients 1,5 kg pomidorów połowa główki czosnku oliwa z oliwek do polania pomidorów około 1l bulionu łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku grzanki kwaśna śmietana Instructions 1 Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą(...)około godziny. 2 Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 4 Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Notes Jeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka
Kuchnia Bazyliipasują,całość smaku podkreśla do tego jeszcze natka pietruszki i kompozycja smakowa gotowa.Podałam na macy razowej. 1 duży kurczak 2 cebule olej 2 cytryny 1 łyżeczka ostrej papryki 4 pomidory 1 szkl.bulionu natka pietruszki sól maca razowa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka myjemy,kroimy na części,solimy.Cebulę obieramy,siekamy i smażymy. Na rozgrzanym oleju obsmażymy mięso,dodajemy cebulę,podsmażamy.Pomidory(...)myjemy,obieramy ze skórki,kroimy.Mięso skrapiamy sokiem cytryny,obkładamy plastrami pomidora,posypujemy papryką i podlewamy bulionem,dusimy pod przykryciem 30 min.,posypujemy natką pietruszki.Podajemy na macy razowej. lub z makaronem.Smacznego. Komentarze: Wygląda na prawdę interesująco,jednak wydaje mi się,ze dużo pracy potrzeba aby przyrządzić tego kurczaka. napisał: 1kornosz-szymon 2013/12/20 14:50:45 Wypróbowałem ten przepis
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktóry świetnie tutaj pasuje. Składniki na 3-4 porcje: około 0,5 wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1-2 młode cukinie (mniejszych rozmiarów) sól, pieprz papryka ostra kurkuma olej do smażenia Mięso (można już dzień wcześniej) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać. Cukinię
UgotowaćSkładniki : 2,5 kg buraków ćwikłowych ( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski ) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % sól pieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania : B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach(...)Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, opłucz w zimnej wodzie, pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka, wymieszaj dokładnie razem. Wlej wodę ( tyle, aby warzywa były wszystkie w niej zanurzone ) , dodaj cukier, sól do smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku
Przepisy i porady kulinarnepomidory ok. 350 g wędliny (kiełbasa, szynka, boczek, co tylko macie, mogą być nawet pomieszane ;-) ) 1 cebula 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz, słodka mielona papryka woda Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę i pomidory również obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a pozostałą wędlinę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)się nic nie przypaliło). Całość gotujemy pod przykryciem do chwili aż cukinia zacznie mięknąć (wody będzie przybywać w trakcie gotowania), wtedy dodajemy składniki z patelni, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, całość mieszamy i gotujemy aż cukinia będzie całkiem miękka (może się nawet lekko rozlatywać, ja taką lubię najbardziej). Gotowe danie odstawiamy z palnika na kilka minut,a potem już tylko
Czary - gary w kuchni