szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej 1 kostka rosołowa przyprawa do zup w płynie pieprz sól Fasolę oczyścić z uszkodzonych ziaren, opłukać, zalać 5-6 szklankami przegotowanej letniej wody, posolić i zagotować. Następnie odstawić(...)niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki, lekko podsmażyć i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość rozprowadzić bulionem i dodać do fasoli. Pogotować jeszcze 2-3 minuty i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Smacznego
kuchnia doskimakaronu świderki 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek botwiny 400 ml śmietany (dałam 18 %) 3 jajka 4 łyżki startego sera grana padano 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka ostra Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków. Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć(...)Całość wyłożyć na makaron. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę. Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość wlać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przed końcem pieczenia posypać serem i wstawić na około 5 minut do piekarnika. Gotowe! zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami
O kuchni z uczuciemKruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką(...)czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut. Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną
VioletoweKucharzeniejego przygotowania użyłam schabu, a jako wariację dodała białą cebulę. Wieprzowy gyros z cebulą SKŁADNIKI : 500 g schabu bez kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania: młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy(...)paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie podsmażamy całość przez około 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i podduszamy do momentu aż cebula zmięknie - około kolejne 10 minut. Podajemy z sosem kebab-gyros FOLWARK oraz w mojej kompozycji
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifaszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj Zapraszam do wypróbowania. Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki startego zółtego sera sól pieprz Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko(...)wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki. Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pod koniec zapiekania posypać każdą pieczarkę
O kuchni z uczuciemketchupu to będzie Wam smakowało. Dla mnie pycha. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka ananasa 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 czerwona papryka 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 cebula olej do smażenia 1. Pierś pokroić w kostkę lub w paski, posolić, popieprzyć(...)wymieszać. 2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć lekko na oleju razem z czosnkiem, dodać pierś z kurczaka i usmażyć. 3. Do usmażonego mięsa dodać paprykę pokrojoną w paski, kukurydzę i fasolę odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 4. Na samym końcu dodać groszek i gotować jeszcze przez 5 minut. 5. Podawać
Jadło i czytadłosprawny piekarnik, naczynie żaroodporne oraz kilka składników. Jeśli chcemy przygotować taką warzywną zapiekankę dla 3-4 osób, musimy przygotować następujące produkty spożywcze: Bakłażan – 1 sztuka; Cukinia – 2 sztuki; Czerwona papryka – 1 sztuka; Żółta papryka – 1 sztuka; Ser feta – 200 g; Oliwa z oliwek; Czosnek – 3 ząbki; Czarne oliwki bez pestek – kilka sztuk; Sól, świeży tymianek – do smaku. Jak z takich
Codogarałyżki posiekanego, wędzonego boczku 3-4 pomidory suszone (bez zalewy) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% masło klarowane do smażenia kurkuma sól, pieprz ostra papryka Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdy kawałek przeciąć na 2 części. Przygotowane mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Czosnek obrać
Ugotowaćbidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki ugotowane – 25 dag Tuńczyk -10 dag Jajka ugotowane na twardo – 2 szt Cebula czerwona – 1 szt Pomidor – 2 szt Ogórek konserwowy– ½ szt Papryka żółta– ½ szt Ocet winny – 1 łyzka Oliwa – 1 łyżka Pieprz kolorowy Sól Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę umyć , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki i umyte pomidory
Camilla w kuchnilubicie smażonego, panierowanego mięsa, możecie tak zamarynowane skrzydełka przyrządzić na grillu :-) SKŁADNIKI ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/2 szklanki sosu barbecue FOLWARK 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki białego pieprzu 2 jajka 4 łyżki mleka mąka i bułka tarta do panierki olej do smażenia Skrzydełka myjemy i z każdego odcinamy najcieńszy(...)segment (ten który zawsze się mocno spieka), wkładamy do salaterki. Sos mieszamy z papryką, solą, chili, pieprzem i zalewamy mieszanką skrzydełka. Całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej, a skrzydełka panierujemy - najpierw w mące, potem w jajkach roztrzepanych z mlekiem i na koniec w bułce. Skrzydełka kładziemy na rozgrzany
Czary - gary w kuchnipieczarek tymianek, lubczyk świeży lub suszony 2 małe cebulki 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju plastry boczku surowego wędzonego przyprawy: sól, pieprz z moździerza, papryka, trochę vegety WYKONANIE: mięso kroimy skośnie i lekko rozbijamy(na małe kotleciki), przygotowujemy marynatę, mieszamy:olej, musztardę,tymianek, lubczyk, sól, pieprz, paprykę, mięso smarujemy marynatą, wstawiamy do lodówki przynajmniej
Kuchnia Beatyłyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, golonki indycze 4 sztuki, biodrówka 1 kg, jajka 3 sztuki "L", natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ząbki czosnku 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, orzechy włoskie 1 szklanka/zmielone do szybkowara wlać 2,5 litra wody, ugotować włoszczyznę, cebulę(...)spuścił ciśnienie wystudzoną włoszczyznę, cebulę, obrane mięso z golonek i biodrówki zmielić w maszynce do mięsa na sitku drobne oczka do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, żółtka, pieprz mielony, paprykę słodką, utarty w moździerzu czosnek z kolendrą, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wsypać zmielone orzechy włoskie i delikatnie ręką wszystko połączyć
W Mojej Kuchni Lubięfiletów z udek kurczaka (może być pierś) 5 pieczarek 1 cebula (mała) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majonezu 1 łyżka startego parmezanu papryka słodka w proszku czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Fileciki pokroić w kostkę, a cebulę i pieczarki drobno posiekać. Wszystko zmieszać z jajkiem, obiema mąkami, serem oraz łyżką(...)majonezu. Całość doprawić do smaku (solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną czosnku). Masę rozmieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na rozgrzany olej wykładać (łyżką) porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujekilogram mięsa powinniśmy dodać 3 łyżeczki, więc zawsze sprawdzajcie wagę :) Składniki: - dwie pojedyncze piersi z kurczaka - dwie łyżeczki oleju kokosowego - ok. 1,5 łyżeczki przyprawy gyros - słodka czerwona papryka - czosnek granulowany - brązowy ryż - sól, pieprz Standardowo będzie szybko i łatwo :) Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. w tym czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski, następnie rozpuszczamy olej kokosowy(...)nasze mięsko. W trakcie smażenia dodajemy czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Gdy mięso będzie usmażone, nasz gyros jest gotowy :) Podajemy z ryżem, gotowe danie posypując czerwoną papryką. Mówiłam, że będzie szybko? Taki błyskawiczny kurczak to idealny pomysł dla zapracowanych :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szklanka Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper Mega pyszne mięsko. I mówię
Kocham Czekoladę