jako imprezowa przekąska. Jako dodatek polecam sos czosnkowy. 6 gniazdek makaronu Capellini Nidi (Nr 51) Malma 150 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka 1/2 średniej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując(...)gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz cukinię bez łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka
VioletoweKucharzeniemakaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki(...)garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy
Poezja smakujego ukochaną pizzę, a tu taka mała niespodzianka :D Składniki (porcja dla 2 osób): 6 łyżek ugotowanej kaszy bulgur 5 jaj 2 łyżki mleka 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie kawałek kiełbasy sól, pieprz tymianek Jajka roztrzepujemy z mlekiem, użyłam do tego celu widelca, a następnie solimy, pieprzymy, mieszamy z kaszą i wylewamy do formy do pieczenia ( u mnie(...)silikonowa - fajne znajdziecie tutaj ). Wrzucamy pokrojoną paprykę, jeśli chcecie by było bardziej bogato to kilka plasterków ulubionej kiełbaski, a na wierzchu układamy obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory, a całość posypujemy tymiankiem, najlepiej świeżym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut
Cynamonowe szczęściecebula, drobno posiekana 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej olej(...)doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki, szparagi, przygotowaną pastę i paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i cukrem jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem, lub makaronem ryżowym posypane dymką i kolendrą. Smacznego! English version Chicken with coconut
karmelowyupodobania. Polecam! składniki (3 słoiki 250 ml) 2000 g pomidorów Lima 4- 5 ząbków czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki papryki w płatkach (lub ostrej papryki w proszku) 2 - 3 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/4 szklanki oliwy przygotowanie Pomidory umyć, obciąć końcówki od strony szypułki, dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę, przełożyć
Stare Garyniezwykle aromatycznego i pieczonego łososia, czyli na super drogocenny dodatek do zdrowego obiadu. Polecam :) Składniki: filet z łososia suszony koperek sól ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami podanymi
Wołowina od rekinaplacuszki z cukinią i selerem Składniki : 300 g filetu z kurczaka 1 niewielka cukinia 1 mały seler 2 ząbki czosnku 1 młoda zielona cebulka 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona do smaku Przygotowanie : Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, seler obieramy i ścieramy na małych oczkach. Wszystko przekładamy do miski(...)Następnie dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę i przeciśnięty czosnek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - mieszamy. Z powstałej masy nakładamy blaszkę wyłożoną papierem przy pomocy łyżki niewielkie placuszki. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut (obserwujemy mają być lekko przyrumienione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzieła ;-) SKŁADNIKI na 2 porcje: - ulubiona sałata (u mnie rukola), po garści na porcję - 1 ogórek świeży - 1 duża marchew - 1 puszka cieciorki na parze - 1/2 dużej papryki czerwonej - 1/4 średniej cebuli czerwonej - 1 szklanka ugotowanej quinony białej - czarny sezam CIEMNY SOS SEZAMOWY: - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 płaska łyżeczka ziaren sezamu - 1 łyżeczka słodkiego(...)czarnym sezamem. Sałatę myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku. Marchewkę kroimy maszynką jak makaron, na cieniutkie paseczki (ewentualnie tniemy nożem na słupki), ogórka na szatkownicy w cienkie podłużne plastry, paprykę w słupki, cebulę w piórka. Cieciorkę odcedzamy. Quinonę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Całość porcjujemy i układamy w miseczce. Podajemy z dwoma sosami do wyboru. Dodatkowo sałatkę możesz posypać
SMYKWKUCHNISkładniki kapusta 1 główka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać z garnka(...)rozdrabniaczu rozdrobnić i wlać do kapusty, gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa co jakiś czas mieszając, jeśli trzeba to dolać wody do smaku doprawić przyprawą w płynie i papryką ostrą - kapusta jest smaczna i na obiad i na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjako wyśmienita przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić(...)zeszklić na oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce
Tradycyjna Kuchnialiście laurowe -dwa ziela angielskie Wszystkie warzywa i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Reszta składników: -1 kg pomidorów malinowych -1 czerwona papryka -1 duża cebula -100 g masła -sól do smaku -łyżeczka cukru lub łyżka łagodnego keczupu -dwa ząbki czosnku Pomidory na chwilę zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. usuwamy stwardniały(...)środek, kroimy na kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażamy wszystko na maśle do zeszklenia się warzyw. Nie zrumieniamy. Dodajemy wszystko do pokrojonych pomidorów. Z wywaru wyciągamy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i również dodajemy do pomidorów, resztę warzyw i przypraw odrzucamy. Wszystkie warzywa
Kulinarne przemysleniadanie. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450g mrożonego szpinaku 150g szynki parmeńskiej - Prosciutto (7 plastrów) 150g wędzonego oscypka (1/2 dużego) 1 mała cebula pieprz, oregano ostra papryka 1 jajko 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i na małym ogniu rozmrażamy. Gdy zrobi się miękki doprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy i smażymy(...)części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając. Gotowy warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy papryką. Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 min. i 5 min na opcji grill - na środkowej półce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z dipem czosnkowym i lampką czerwonego wina ;) Jeżeli
Alutka-GotujeSkładniki: 1/2 kg schabu 1 cukinia 1 kg pomidorów 3-4 papryki 1/2 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz papryka słodka i ostra czubrica czerwona zioła prowansalskie Przygotowanie: Schab pokroić w … Czytaj dalej Gulasz ala leczo
czarrna od kuchnibyć zarówno żółta, jak i zielona. Kabaczek zaś to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami. Składniki: 1 średni kabaczek 3 jajka przepiórcze 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej papryka słodka mielona do smaku sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Kabaczka umyć, obrać i pokroić w krążki o grubości(...)Wydrążyć pestki, oprószyć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Panierować w mące , roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron i pod koniec smażenia wbić po jednym jajku do każdego otworu kabaczka. Dosmażyć na bardzo wolnym ogniu do ścięcia białka, oprószyć solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniailości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz grubo mielony lub z moździerza przyprawa: zioła włoskie WYKONANIE: pomidory naciąć z jednej strony(...)zaparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek zeszklić na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek, dodać sól i pieprz, pokrojoną paprykę z dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie, produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej), następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu
Kuchnia Beaty