Pieczona karkówka z jałowcem 101Ciąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: ? karkówka wieprzowa
To co kocham
Żeberka w białej marynacie 97Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna. Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 1 szklanka jogurtu greckiego ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżka
To co kocham
Surówka z kalafiora i orzechów 112miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: ? 1 mały kalafior ? garść orzechów włoskich lub pekanów ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć
To co kocham
Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 87przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: ? 500 g truskawek ? 100 g sera feta ? 5 łyżek cukru ? 1 łyżeczka cynamonu ? 1/2 szklanki
To co kocham
Puree brokułowo-ziemniaczane ze szpinakiem 99Zielone, aksamitne puree brokułowe z dodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne. A dodatkowo zielony kolor na talerzu nastraja optymistycznie. My jedliśmy jako
To co kocham
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 90kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? 1/2 kg żeberek
To co kocham
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 102najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: ? 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata ? 1/2 szklanki oliwy
To co kocham
Chrupiące ogórki greckie 103jogurtu greckiego. Chrupiące ogórki z chrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni. Składniki: • 4 ogórki gruntowe
To co kocham
Gofry z ziemniaków 82czosnkiem postanowiłam zrobić rozmarynowe z czosnkiem, ale w formie gofrów. Ugotowane ziemniaki sprasowałam w gofrownicy i opiekłam na złoty kolor. Aż szkoda było je jeść jako dodatek do obiadu i dlatego jedliśmy same ze zsiadłym mlekiem. Pierwsze dwa gofry ziemniaczane zbyt wcześnie wyjęłam i trochę się rozpadły. Następne opiekałam dłużej, ok. 5 minut, i wyszły zwarte ze sztywną skórką
To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 101optymistycznie. Zielona sałata, cykoria i ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos
To co kocham
Sałatka z kurczaka i cieciorki 104kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: ? 4 ugotowane udka, np. z rosołu ? 1 puszka cieciorki ? 1 szklanka pomidorków koktajlowych ? pęczek szczypiorku ? 2 łyżki majonezu ? 1 łyżeczka musztardy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ugotowane mięso
To co kocham
Pieczona cukinia z parmezanem 103Cukiniowo, warzywnie i jarsko czyli po prostu zdrowo i dietetycznie. Na ciepło i na zimno, jako samodzielny posiłek i jako dodatek do obiadu. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać popularny gulasz – leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille i dodawać do wypieków. Jest uniwersalnym, łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem o wysokiej wartości dietetycznej. Zawiera
To co kocham
Mus kalafiorowy 105Puree z kalafiora lub mus to wyśmienity dodatek do mięsnego obiadu. Na tym puree można ułożyć mięso obiadowe. Mus jest aksamitny i maślany o aromacie gałki muszkatołowej, lekko cytrynowy. Ja jadłam go również jako samodzielne danie na kolację. Składniki: ? 1 kalafior ? 1 szklanka mleka ? 50 g masła ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki kurkumy ? gałka
To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 118Duet idealny czyli miękkie i kruche kopczyki z dwóch rodzajów mięs: polędwiczki wieprzowej i mielonej cielęciny. Łatwe do wykonania, a efekt smakowy i wizualny doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Mnie do naczynia weszło 9 pulpecików, ale jeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: ? 9 plastrów polędwiczki wieprzowej
To co kocham
Puree ziemniaczane z makiem 88puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 2 łyżki suchego maku
To co kocham