Dostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: ? 2 szklanki startej cukinii ? 1 mała cebula ? 3 łyżki mąki kukurydzianej ? 1 łyżka skrobi kukurydzianej ? 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego ? 1/2 szklanki wody ? 1/2 szklanki jogurtu ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanego koperku
To co kochamKlasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? kawałek słoniny ? 1 marchewka
To co kochammięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: ? kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 3 łyżki oleju ? sól
To co kochamzdrowotna na talerzu. Można je praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: ? 300 g filetu z dorsza
To co kochamKurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ? 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą ? 150 g pieczarek ? 1 cebula ? 100 g sera camembert ? kilka suszonych pomidorów z oleju
To co kochamNajczęściej z mielonego mięsa przygotowuję pulpeciki, bo i zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i nawet gdybym chciała przygotować więcej na dwa obiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 bułki
To co kochamBłyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: ? 1 mała młoda kapusta ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego
To co kochamDostałam świeżą dostawę ogórków, ale ponieważ były trochę przerośnięte, zrobiłam z nich sałatkę na zimę. Takie ogórki słodko-kwaśne, pachnące koperkiem, można wyjąć do obiadu dodając świeżą cebulkę i gęstą śmietanę. Składniki: ? 5 kg ogórków ? 3 łyżki soli ? 3/4 szklanki cukru ? 1 łyżeczka pieprzu ? 3/4 szklanki octu ? pęczek koperku Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w plasterki. ? Dodać sól, pieprz, cukier
To co kochamtego dania należy użyć jak najmniejszych pieczarek, wtedy i lepiej wyglądają, i bardziej chrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego lub świątecznego. A Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka
To co kochamroku. Wychodzi mi bardzo duży gar bigosu zajmujący prawie cały piekarnik. Ze względu na to, że to najlepszy bigos ever, delektujemy się nim 2-3 dni, jedząc na śniadanie, obiad czy kolację, lub przez cały dzień. Oczywiście bigos zamrażam poporcjowany w woreczkach lub wiadereczkach po kapuście kiszonej. Nie byłabym sobą, gdybym jeszcze nie rozdała znajomym i rodzinie parę porcyjek. Czasem
To co kochamtrochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej
To co kochamkotleciki powstał podczas sprzątania lodówki, kiedy to okazało się, że leżakuje sobie niewykorzystana, gotowa do jedzenia kasza kuskus. Nie żeby była jakaś stara, tygodniowa! Po prostu została z przedwczorajszego obiadu, a ponieważ słyszałam o kotletach z kaszy jaglanej, postanowiłam spróbować je zrobić z kuskusem. Kotleciki pachną cebulką i pieczarkami, są mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie pasuje
To co kochamdomownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki: – 500 g niedużych pieczarek
To co kochamkapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej. Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej
To co kochamPołączenie smaków ziemniaka, jajka, ogórka i jabłka dopełnia szczypiorek i kiwi. Ja osobiście lubię taką sałatkę na kolację jako samodzielne danie. Może to być też dodatek do letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone średnie ogórki – 2 jabłka – sok z 1 cytryny – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka kwaśnej śmietany
To co kocham