Pojawiły się młode ziemniaki z eksportu. Udało mi się kupić dość duże okazy celem zrobienia faszerowanych fetą. Ziemniaki okazały się wyśmienite. Jedliśmy je jako dodatek do obiadu mięsnego. Ale mogą być osobnym lekkim daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: ? 4 duże młode ziemniaki ? 100 g sera fety ? 3 łyżki kwaśnej śmietany ? sól, pieprz do smaku ? pęczek szczypiorku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować
To co kochamSmażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: ? 500 g sera białego mielonego ? 5 jajek ? 8 łyżek mąki ? 1 cukier waniliowy ? szczypta soli ? 1 łyżka octu ? olej do smażenia Mus truskawkowy ? 300 g truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki
To co kochamSałatka „niedzielna”, kiedy z rosołu pozostaje gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: ? mięso kurczaka z rosołu ? 1 duża cebula ? 5 ogórków kiszonych ? 2 jabłka ? 5 łyżek majonezu ? 100 g rodzynek Wykonanie: ? Rodzynki zalać gorącą
To co kochamtakie upały jak dzisiaj polecam odpocząć od kuchni i gotowania, tym bardziej, że marzymy o czymś świeżym, orzeźwiającym i zimnym. Moja propozycja na lekki obiad to ryż z truskawkami na zimno. Przygotowałam dwie wersje podania takiego dania, ale gdy nie macie czasu i siły na wymyślne aranżacje to po prostu wymieszajcie wszystkie składniki razem – smak pozostanie ten sam, tylko
To co kochamlekka, szybka i prawie dietetyczna. Królują sałatki, jarskie dania z sezonowych warzyw i dużo zieleniny. Czasem pojawi się jakiś kotlet… Ta sałatka jest szybka i sycąca, znakomicie zastępuje obiad w ciepły letni dzień. Składniki: ? 1 sałata masłowa ? 4 jajka ? 2 pęczki rzodkiewek ? pęczek szczypiorku ? garść kiełków z czerwonej rzodkiewki ? 10 pomidorków koktajlowych ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżeczka chrzanu ? sól
To co kochamLetni obiad bez mięsa to jarskie kotlety. Kalarepka nadaje się wyśmienicie do tego celu. Panierka z płatków migdałowych i orzechów nadaje im egzotycznego charakteru. U nas danie kuchni kobiecej… chłopaki rozglądali się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: ? 2-3 kalarepki ? sól, pieprz do smaku, szczypta cukru ? 2 jajka ? 2 łyżki sosu sojowego ? 100 g płatków migdałowych
To co kochamTaka kalafiorowo-jajeczna sałatka latem robi u nas za obiad. Jest smaczna, a czas przygotowania to w sumie czas gotowania kalafiora i jajek. W upalne dni schłodzona sałatka orzeźwia i syci. Składniki: ? 1 kalafior ? 1 główka sałaty zielonej ? 5 jajek ? kilkanaście pomidorków koktajlowych ? pęczek szczypiorku ? 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos ? 1 mały kubek jogurtu naturalnego ? 2 łyżki kwaśnej śmietany
To co kochamzmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości odżywczych. Chłodnik ten robiłam według przepisu Adama Chrząstowskiego z warsztatów Kuchni polskiej na finałach Blogerchefa. W tamtej wersji chłodnik
To co kochamZdarza się, że ugotuję za dużo ryżu i zostaje mi z obiadu. Robię wtedy pyszne placuszki, np. z morelami. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem lub kwaśną śmietaną i owocami sezonowymi. Składniki: ? 2 szklanki ugotowanego ryżu ? 2 jajka ? 2 łyżki cukru ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? olej do smażenia ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Żółtka utrzeć
To co kochamobiad musi być nudny? Oczywiście, że nie! Zwykłe podudzia z kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso ? 8 podudzi z kurczaka ? sól, pieprz czarny, papryka słodka ? 3 łyżki oleju Warzywa ? 3 duże marchewki ? 6 ziemniaków Sos serowy ? 200 g sera feta ? 1 łyżka majonezu ? 1 łyżka śmietany ? 1/2 szklanki wody
To co kochamMłode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska. Składniki: • kilkanście młodych marchewek • sól, szczypta cukru do gotowania • 1 szklanka soku z pomarańczy • 3 łyżki cukru • 1 łyżka miodu • szczypta papryki ostrej Wykonanie: • Marchewki
To co kochamzupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku
To co kochampołącznie selera z orzechami, jabłkiem i rodzynkami zmienia zupełnie jego charakter. Trudno nawet opisać ten smak więc koniecznie musicie wypróbować tę surówkę. Jedna z moich ulubionych jako dodatek do obiadu. Składniki: ? 2 średnie selery ? sok z 1 cytryny ? 20 dkg orzechów włoskich mielonych ? 1 jabłko ? garść rodzynek ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka cukru ? 1 łyżka majonezu ? 5 łyżek kwaśnej
To co kochamNajczęściej jadamy ziemniaki gotowane jako dodatek do obiadu. Dzisiaj proponuję zrobić prostą zapiekankę, która może być samodzielnym daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ? 1 szklanka mleka ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ? masło do wysmarowania formy ? szczypiorek do posypania Wykonanie: ? Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem
To co kochamLekkie danie bez mięsa z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej. Pieczarkowy gulasz to pomysł na szybki obiad. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 3 łyżki sosu sojowego ? 250 ml śmietany 30% ? 1 łyżka mąki pszennej ? natka pietruszki ? 2 łyżki oleju ? 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. ? Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju
To co kocham