obiad - 94612 przepisów (strona:2208/6308)

Zupa fasolowa z makaronem 47

Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: ? 250 g białej fasoli

To co kocham
Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem 52

naszych talerzach. Wiosna to też czas zrzucania zbędnych zimowych kilogramów, dlatego moje dania są lekkie i dietetyczne, ale bez przesady. Dwie pieczone papryki ze szpinakiem i jajkiem to mój obiad, który syci, ale nie powoduje nadmiernego obciążenia organizmu zbędnym i śmieciowym jedzeniem. Taka papryczka to również doskonała propozycja na lekką kolację. Składniki: ? 4 małe czerwone papryki ? 4 duże jajka

To co kocham
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 41

Następna wersja szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej, z dodatkiem kurczaka i zielonego groszku. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na zabiegany dzień. Składniki: ? 1 opakowanie makaronu muszelki ? 2 filety z kurczaka ? 1 puszka zielonego groszku ? 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? oregano, tymianek do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie

To co kocham
Brukselka z orzechami i parmezanem 39

Detox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : ? 1 opakowanie brukselki mrożonej ? garść orzechów nerkowców ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki parmezanu ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej wodzie z odrobiną cukru (dla zachowania koloru

To co kocham
Szynka domowa 48

jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają

To co kocham
Pieczona karkówka z jałowcem 43

Ciąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: ? karkówka wieprzowa

To co kocham
Żeberka w białej marynacie 44

Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna. Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 1 szklanka jogurtu greckiego ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżka

To co kocham
Surówka z kalafiora i orzechów 45

miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: ? 1 mały kalafior ? garść orzechów włoskich lub pekanów ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć

To co kocham
Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 46

przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: ? 500 g truskawek ? 100 g sera feta ? 5 łyżek cukru ? 1 łyżeczka cynamonu ? 1/2 szklanki

To co kocham
Puree brokułowo-ziemniaczane ze szpinakiem 41

Zielone, aksamitne puree brokułowe z dodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne. A dodatkowo zielony kolor na talerzu nastraja optymistycznie. My jedliśmy jako

To co kocham
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 39

kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? 1/2 kg żeberek

To co kocham
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 51

najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: ? 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata ? 1/2 szklanki oliwy

To co kocham
Chrupiące ogórki greckie 48

jogurtu greckiego. Chrupiące ogórki z chrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni. Składniki: • 4 ogórki gruntowe

To co kocham
Gofry z ziemniaków 41

czosnkiem postanowiłam zrobić rozmarynowe z czosnkiem, ale w formie gofrów. Ugotowane ziemniaki sprasowałam w gofrownicy i opiekłam na złoty kolor. Aż szkoda było je jeść jako dodatek do obiadu i dlatego jedliśmy same ze zsiadłym mlekiem. Pierwsze dwa gofry ziemniaczane zbyt wcześnie wyjęłam i trochę się rozpadły. Następne opiekałam dłużej, ok. 5 minut, i wyszły zwarte ze sztywną skórką

To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 38

optymistycznie. Zielona sałata, cykoria i ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos

To co kocham

Proponowane wyszukiwania