obiad - 94612 przepisów (strona:2207/6308)

Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 48

Bardzo często w mojej kuchni pojawia się na obiad lub kolację wytrawna tarta. Przy braku czasu jest to szybkie danie jednogarnkowe, które wszyscy w domu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko

To co kocham
Ziemniaki otulone boczkiem 41

zestawieniu mdły ziemniak, ostry smak musztardowy chrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: ? 12 małych ziemniaków ? 12 plastrów wędzonego boczku ? 6 łyżeczek musztardy sarepskiej ? sól do smaku ? świeży tymianek Wykonanie: ? Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie. ? Każdy

To co kocham
Pasztet pieczarkowy 47

wiem dlaczego, ale jesień kojarzy mi się jako czas pasztetów. Po mięsnym Gerwazym przyszedł więc czas na jarski pieczarkowo-jajeczny. Wyszedł naprawdę dobry, jedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 5 jajek ? 3 bułeczki np kajzerki

To co kocham
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 42

Niby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: ? 250 g łopatki wieprzowej ? 250 g wołowiny ? 250 g boczku surowego ? 2 jajka ? 2 cebule

To co kocham
Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem 37

masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę. ? Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów. Można posypać suszonymi ziołami

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 34

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki: ? 2 polędwiczki wieprzowe ? 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone ? sól

To co kocham
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 34

pulpeciki z cielęciny. Teraz odświeżyłam przepis w związku z konkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety ? 500 g mielonej cielęciny ? 1 kajzerka ? 1 cebula ? 1 łyżka masła ? starta skórka z 1 cytryny ? 1 jajko ? gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy ? 1 puszka

To co kocham
Zupa krem z pietruszki 42

smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie charakteru. Idealna na „proszony obiad”. Składniki: ? 5 sztuk korzenia pietruszki ? 1 gruszka ? 3 łyżki masła ? 1 szklanka mleka ? sól, biały pieprz ? kilka igiełek rozmarynu ? 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: ? Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę

To co kocham
Kaczka pieczona z jabłkami 39

sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: ? 1 duża kaczka – u mnie 3 kg ? pieprz, majeranek ? 8 jabłek ? 3 łyżki masła ? 1/2 szklanki soku pomarańczowego Solanka ? 4 l wody ? 6 łyżek soli ? ziele angielskie

To co kocham
Pieczona kapusta pekińska 41

daje dużo możliwości kulinarnych. Można ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: ? 1 duża kapusta pekińska ? 1/5 szklanki oleju ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 100 g sera żółtego Wykonanie

To co kocham
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 42

ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 150 g łososia surowego ? 2 łyżki soku z ctrtyny ? sól, pieprz cytrynowy do smaku ? 2 kulki mozzarelli po 100g Wykonanie; ? Na połowie

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 46

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: ? 500 g kiszonej kapusty ? 1 marchwka ? 2 jabłka ? 1 mała cebulka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka cukru ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. ? Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Jabłka

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 46

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: ? 500 g małych pieczarek ? 2 łyżki masła ? 1 łyżka oliwy ? 2 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? natka pietruszki Wykonanie: ? Masło

To co kocham
Podudzia kurczaka w sosie sojowym 38

Obiad w 20 minut? Tak, jest to możliwe! Szybkie mięsko z kurczaka, najlepiej podudzia bez kości duszone z sosem sojowym, o smaku ziół prowansalskich. Do tego ulubiona kasza i sałata zielona. Szybko i zdrowo, a to duże atuty w dzisiejszych czasach. Składniki: ? 8 sztuk podudzi z kurczaka bez kości ? 4 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 1 łyżeczka słodkiej

To co kocham
Wątróbka z jabłkiem 44

dorosłym życiu, bo w dzieciństwie była to dla mnie prawdziwa zmora. Nie dziwię się więc moim „dużym” dzieciom, że jeszcze nie poznali się na watróbce. Wspominają często obiady na stołówce szkolnej, kiedy to zakopywali watróbkę w ziemniakach, aby kucharka nie krzyczała i nie poskarżyła mamie. Typowa i najbardziej popularna wątróbka ze smażoną cebulą jest dla mnie zbyt ciężkostrawna

To co kocham

Proponowane wyszukiwania