wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek pominąć
Kulinarny karnet Christopheraobdarowana wiśniami. Zrobiłam już mnóstwo dżemów, nastawiłam nalewkę, część wiśni ususzyłam, masę świeżych zjadłam i jeszcze trochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis
Domowa Cookierenka AgiBrak światła powoduje lepsze odbarwienie się owoców i w efekcie zapewnia nalewce piękny, głęboki kolor. Potrząsać słojem kilka razy dziennie, by cukier się rozpuścił. Słój odstawić na 4 do 10 dni po tym czasie odcedź zawartość słoja, następnie wymieszaj ze spirytusem i odstaw. Druga możliwość - zalać owoce spitytusem bez odcedzania. Owoce ze słoja zalej teraz wódką i odstaw na kolejne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiele razy mówiliście nam, że lubicie proste przepisy. Takie, do których nie potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego
Marder&Marder ManufactureMadzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden
Marder&Marder ManufactureMamy prawię połowę września, więc czas nastawić dereniówkę. Najlepsze na tę nalewkę są owoce bardzo dojrzałe, czyli te, które same spadły z drzewa. Wcześniej trzeba było
Weekendy w domu i ogrodziewódki 300ml wody Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce-bez białej skórki. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do soku dodajemy cukier i cukier waniliowy, goździki, korę cynamonu przełamaną na pół i wodę. Wszystko umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut. Studzimy, a następnie przecedzamy nalewkę za pomocą sita lub gazy. Dodajemy wódkę, mieszamy i rozlewamy
Czerwona Porzeczkasię wówczas gdy dostępne są tylko mrożone maliny, więc przygotowuję z mrożonych. Ostatnio przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej porzeczki (której to nie zdążyłam). Obydwie konfitury wyszły cudowne, bardzo owocowe i bardzo zdrowe, bez dodatku cukru, ostatnio wszystkie konfitury przygotowuję z ksylitolem lub z ksylitolem z dodatkiem stewii. Przygotowuję od razu
Smaczne Zdroweudanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo łatwych
ladykitchenudanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo ciekawostek dotyczących
ladykitchenbez tyn czas mogecie sie rozkoszować tymi wiśniami. Same wiśnie, ze lodami, ze ciastkym… yno sie niy napiercie 15 Smacznego 1 różne 2 wyobrazić 3 zjeść 4 leniwy 5 chemii 6 na odwrót 7 wódki 8 dużej 9 dużego słoika 10 przypomni 11 zlejcie 12 butelki 13 wierzchu 14 posypcie 15 upijcie Artykuł Wiśniōwka (Nalewka wiśniowa wiśniówką czasem zwana
Chop w kuchniUwielbiamy przygotowywać jedzenie w naszym żeliwnym naczyniu. Mamy takie jedno od jakiegoś czasu i nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Ja piekę w nim chleby, a
Marder&Marder Manufactureliśćmi; kwiaty czarnego bzu; koperek. Przetwory w lipcu W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów: soków, dżemów, musów, galaretek, konfitur, win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu(...)jagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki. Przetwory w sierpniu Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów
Ukojenie Podniebieniaświąt to czas kiedy zjeżdżamy się do mojego rodzinnego domu. Na tę okazję moi rodzice zawsze przygotowują mnóstwo różnych pyszności. W tym roku na Święta Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi(...)białego 1 l spirytusu 1 l wody niegazowanej 2 duże łyżki miodu wielokwiatowego (może być też inny) PRZYGOTOWANIE: Cytryny szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy jak najdokładniej żółtą skórkę, bez białej warstwy pod spodem. Z obranych cytryn wyciskamy sok i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy na 24 godziny. Obierki cytrynowe wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem (całym litrem). Odstawiamy
Kuchnia w biegudużą ilością cukru i innych substancji słodzących. Dobrej jakości dżem owocowy będzie świetnym uzupełnieniem diety dla całej rodziny. Bez trudu przekonamy do niego nawet najbardziej wybredne maluchy. Artykuł Dżem domowy kontra dżem ze sklepu pochodzi z serwisu Przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty - Drinkologia.pl
Drinkologia