nalewka z bzu - 579 przepisów (strona:14/39)

Nalewka truskawkowo-rabarbarowa 649

Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.   850 g truskawek 650 g rabarbaru 0,5 litra spirytusu 95% 300 g cukru 750 ml wody Rabarbar bez obierania kroimy na mniejsze kawałki (3-5 cm) i razem z truskawkami umieszczamy w słoju. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na słońcu

Marder&Marder Manufacture
SYROP Z PIGWOWCA 170

Boże Narodzenie.Dodaję do kompotu z suszonych owoców...niesamowicie wzbogaca smak,a ten aromat....nie wyobrażam sobie tego kompotu bez pigwowca.Wystarczy umyć,pokroić w plasterki,usunąć nasiona,ususzyć i gotowe. Pytacie często co zrobić z owocami pozostałymi z nalewki lub takiego syropu.Otóż zastosowań jest mnóstwo.Najprościej można dodawać do herbatki lub zasypać ponownie cukrem,zakręcić słoiki i trzymać

Niespełnione zdolności kulinarne
Mus czekoladowy z wiśniami. 172

wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek pominąć

Kulinarny karnet Christophera
Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną) 1231

obdarowana wiśniami. Zrobiłam już mnóstwo dżemów, nastawiłam nalewkę, część wiśni ususzyłam, masę świeżych zjadłam i jeszcze trochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka jeżynowa 662

Brak światła powoduje lepsze odbarwienie się owoców i w efekcie zapewnia nalewce piękny, głęboki kolor. Potrząsać słojem kilka razy dziennie, by cukier się rozpuścił. Słój odstawić na 4 do 10 dni po tym czasie odcedź zawartość słoja, następnie wymieszaj ze spirytusem i odstaw. Druga możliwość - zalać owoce spitytusem bez odcedzania. Owoce ze słoja zalej teraz wódką i odstaw na kolejne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić grzanki? 422

Wiele razy mówiliście nam, że lubicie proste przepisy. Takie, do których nie potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego

Marder&Marder Manufacture
Bagietki pszenne 215

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden

Marder&Marder Manufacture
Dereniówka 140

Mamy prawię połowę września, więc czas nastawić dereniówkę. Najlepsze na tę nalewkę są owoce bardzo dojrzałe, czyli te, które same spadły z drzewa. Wcześniej trzeba było

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka świąteczna z pomarańczy 256

wódki 300ml wody Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce-bez białej skórki. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do soku dodajemy cukier i cukier waniliowy, goździki, korę cynamonu przełamaną na pół i wodę. Wszystko umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut. Studzimy, a następnie przecedzamy nalewkę za pomocą sita lub gazy. Dodajemy wódkę, mieszamy i rozlewamy

Czerwona Porzeczka
DOMOWA KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI Z DODATKIEM KSYLITOLU 241

się wówczas gdy dostępne są tylko mrożone maliny, więc przygotowuję z mrożonych. Ostatnio przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej porzeczki (której to nie zdążyłam). Obydwie konfitury wyszły cudowne, bardzo owocowe i bardzo zdrowe, bez dodatku cukru, ostatnio wszystkie konfitury przygotowuję z ksylitolem lub z ksylitolem z dodatkiem stewii. Przygotowuję od razu

Smaczne Zdrowe
Książki kucharskie 169

udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo łatwych

ladykitchen
Książki kucharskie część I 219

udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo ciekawostek dotyczących

ladykitchen
Wiśniōwka (Nalewka wiśniowa wiśniówką czasem zwana) 370

bez tyn czas mogecie sie rozkoszować tymi wiśniami. Same wiśnie, ze lodami, ze ciastkym… yno sie niy napiercie 15 Smacznego 1 różne 2 wyobrazić 3 zjeść 4 leniwy 5 chemii 6 na odwrót 7 wódki 8 dużej 9 dużego słoika 10 przypomni 11 zlejcie 12 butelki 13 wierzchu 14 posypcie 15 upijcie Artykuł Wiśniōwka (Nalewka wiśniowa wiśniówką czasem zwana

Chop w kuchni
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 171

Uwielbiamy przygotowywać jedzenie w naszym żeliwnym naczyniu. Mamy takie jedno od jakiegoś czasu i nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Ja piekę w nim chleby, a

Marder&Marder Manufacture
Kalendarz przetworów 295

liśćmi;  kwiaty czarnego bzu;  koperek.  Przetwory w lipcu  W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie.  To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów:   soków,  dżemów,  musów,  galaretek,  konfitur,  win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu(...)jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową;  groszek; ogórki.  Przetwory w sierpniu  Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów

Ukojenie Podniebienia
W domu: cytrynówka taty 247

świąt to czas kiedy zjeżdżamy się do mojego rodzinnego domu. Na tę okazję moi rodzice zawsze przygotowują mnóstwo różnych pyszności. W tym roku na Święta Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi(...)białego 1 l spirytusu 1 l wody niegazowanej 2 duże łyżki miodu wielokwiatowego (może być też inny) PRZYGOTOWANIE: Cytryny szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy jak najdokładniej żółtą skórkę, bez białej warstwy pod spodem. Z obranych cytryn wyciskamy sok i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy na 24 godziny. Obierki cytrynowe wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem (całym litrem). Odstawiamy

Kuchnia w biegu
Dżem domowy kontra dżem ze sklepu 178

dużą ilością cukru i innych substancji słodzących. Dobrej jakości dżem owocowy będzie świetnym uzupełnieniem diety dla całej rodziny. Bez trudu przekonamy do niego nawet najbardziej wybredne maluchy. Artykuł Dżem domowy kontra dżem ze sklepu pochodzi z serwisu Przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty - Drinkologia.pl

Drinkologia

Proponowane wyszukiwania