wlewam,wylewam, odmierzam, wsypuje,dosypuje, dodaje, dolewam,wrzucam,ucieram,mieszam,miksuje. Chwila dla mnie. dla moich myśli. Dla przegrupowania sił na lewej flance psychiki. By jeszcze trochę dała radę. Bez przerzucania problemów na własne ciało i umysł na piętnaście różnych sposobów. Odseparowana od życia ląduje w kuchni. Włączam piekarnik. W jednej chwili przelatuje mi przez myśl czy nie zrobić(...)pieczenia b)mokre 1jajko 1 niepełna szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju łycha rumu(można użyć olejku o aromacie rumowym,ale prawdziwy student użyje rumu) c) inne wisienki z nalewki cukier puder drewniany długi patyczek WYKONANIE (zacnie skomplikowane)+ garść porad Najpierw nastawić piekarnik na 180stopni. ( I upewnić się,że ma się wszystkie składniki/kogoś kto popatatajta* po składniki.) Mokre
Fiolka w kuchniBez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki
Cynamonowe szczęścieMacerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, 1 i 1/2 l spirytusu (95%), 1/2 l przegotowanej wody, 1 laska wanilii. Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć na sicie. Przesypać do wyparzonego(...)cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Owoce odsączyć na sicie, syrop przefiltrować przez gacę, dodać do spirytusu. Owoce kilka razy przepłukać przegotowaną i wystudzoną wodą. Powstały płyn przefiltrować dodać do nalewki. Odstawić na 3 tygodnie. Owoce przełożyć do mniejszych słoików, szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym miejscu. Sklarowany likier przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakręcić
SzczyptaSmaQtaką pieczołowitością do tego podchodzi. Zna się na tym jak mało kto (nie chcę nikogo obrazić) i robi to doskonale. Czasami, kiedy ją odwiedzę częstuje mnie kieliszeczkiem pysznej nalewki, która się odstała i.... czeka na degustację. Tak więc zachęcona wyrobem (jeśli tak to można nazwać) domowego alkoholu w postaci likieru zrobiłam mój likier, którego składniki i proporcje sama sobie ustaliłam(...)wyszedł całkiem smaczny likier kukułkowy. Ale.... spokojnie, niech sobie postoi, nabiera mocy i smaczniejszego smaku Składniki (na ok. 1,2 l): 300 g kukułek (bez papierków) 250 ml wody 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml spirytusu (95%) Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam wodę i wstawiłam na gaz. Kiedy się
Kuchnia u Krysinalewka, każdy mieszkaniec akademika jej próbował. Polecam szczególnie gdy ktoś ma jakieś tanie źródło spirytusu (np. Rosja albo dziadek ze wsi) Składniki: -0.4 litra spirytusu -0,5 litra wody -300g cukierków ice (ja użyłem tych z biedronki) Przygotowanie: Cukierki zalewamy wrzącą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, można dodatkowo lekko podgrzewać żeby przyspieszyć cały proces choć i bez
Tanie przepisy studenckieJeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie na blogu. Mocno rozgrzewający, warto mieć go pod ręką w razie potrzeby. Nie jest może jakiś wybitny w smaku, zdarzało
Marder&Marder ManufactureWitam Was po krótkiej przerwie urlopowej bezalkoholowym drinkiem. Jest to smoothie na bazie melona i banana z nutką mięty. Latem bardzo
To co kochamNo dobra gagatki, niektórzy z Was zaczęli już długi majowy weekend, niektórzy wzięli wolny wczorajszy poniedziałek i są już w połowie wypoczynku. Swoją drogą ten wolny
Marder&Marder ManufactureLodowy deser na pożegnanie wakacji - ciasteczkowa tarta grzechu warta, czyli połączenie lodów śmietankowych z ciasteczkami oreo. Smakuje naprawdę obłędnie. Zresztą nie musisz mi wierzyć na słowo
Domowa Cookierenka AgiSkładniki : 1200 ml naturalnego soku jabłkowego ( bez cukru ) 800 ml spirytusu 95 % 6 łyżeczek cukru 2 cytryny 8 wysuszonych trawek żubrowych woda Sposób wykonania : S ok jabłkowy połącz ze spirytusem. W garnuszku lub rondelku rozpuść cukier w niewielkiej ilości wody ( 2-3 łyżki ). Przestudzony syrop cukrowy wlej do soku jabłkowego połączonego ze spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek(...)każdej butelki włóż po 2 trawki żubrowe. Tak przygotowaną nalewkę szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Nalewkę tę podawaj mocno schłodzoną ( np. prosto z lodówki ). Kieliszek z nalewką możesz ozdobić kawałkiem plasterka z cytryny
Przepisy i porady kulinarneWitajcie sylwestrowo! Mamy nadzieję, że będziecie się dzisiaj dobrze bawić. Bo my zamierzamy :) Ale jeszcze zanim wyruszycie tam, gdzie wyruszyć macie w planach mamy dla was
Marder&Marder Manufacturepestek najlepiej schłodzonego 40 ml białego rumu 20 ml syropu cukrowego 4 cząstki limonki gałązkę mięty oraz trójkąt arbuza do ozdoby drinka Sposób wykonania: Czerwone cząstki arbuza zblenduj koniecznie bez pestek. Przelej zmiksowane smoothie z arbuza do wysokiej szklanki najlepiej przez sitko barmańskie aby odcedzić miąższ. Dodaj wyciśnięte cząstki limonki, zgniecione liście mięty oraz 40 ml białego rumu(...)oraz lód. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowego drinka udekoruj gałązką mięty oraz trójkątem arbuza. Drinka serwujemy mocno schłodzonego. Artykuł Watermelon mojito pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
DrinkologiaCiasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki lub świeże pokrojone w kosteczkę mmm... pychota :D Składniki na jedna foremkę 1 i 1/4 szkl mąki 100 gr masła w temp. pokojowej 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki kakao 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy z cukrem na puch
Gotowanie...to proste !połowę. Zestawiam z ognia i odstawiam do wystudzenia. Dzięki temu powstanie zwarte, gęste nadzienie. MASA CUKROWA z tego przepisu: KLIK Biszkopty nasączam alkoholem (u mnie była to nalewka malinowa). Smaruję każdy z jednej strony dżemem oprócz tego, który ma przyjść na samą górę. 3/4 kremu maślanego wykorzystuję do przełożenia tortu. Składam go, a pozostałością kremu smaruję boki i wierzch(...)móc obłożyć go masą cukrową. Po posmarowaniu kremem maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką
W kuchni Karmel-itkiSmoothie bardzo letnie i bardzo aromatyczne. Doskonałe na ostatnie cieple dni, aby zatrzymać wspomnienie smaku lata na dłużej. Składniki: – 3 brzoskwinie –
To co kocham