usiedzieć w mieszkaniu. W związku z tym mam mało czasu na książkę, dobry film, czy po prosu zwykłe wieczorne poleniuchowanie przy dobrej muzyce. Teraz staram się to nadrobić i bez żadnych wyrzutów sumienia poświęcam więcej czasu dla siebie i domu. Muzyka, która mi towarzyszy też jest inna, bardziej nastrojowa i refleksyjna. Bardzo, bardzo lubię ten czas. Moja Ania, od zawsze(...)lampek czy kominka sączy się ciepłe, miłe światełko. Wspaniale o tej porze roku smakują też przeróżne herbaty rozgrzewające, inne niż te pijane w lecie. Nie wspomnę już o pysznych nalewkach, grzanych winach z orzechami laskowymi i migdałami oraz miodach. Nigdzie grzane wino z owocami i orzechami laskowymi, nie smakuje tak, jak w mojej ukochanej Sjeście na ulicy Stolarskiej
Moja Mama Gotujestole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można(...)drobiowej, pokrojonej duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego 2 łyżki masła orzechowego bez cukru 15 suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny
SzczyptaSmaQOgórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie
Marder&Marder ManufactureW naszym domu dynia cieszy się ogromną popularnością. Albo i nie... To znaczy zależy dla kogo. Ja dynię (i potrawy z niej) uwielbiam, Madzia raczej podchodzi
Marder&Marder ManufactureStohrerowi, że polskie babki są za suche, ponieważ piecze się je z mąki żytniej. Współczujący cukiernik przekształcił oryginalny przepis w soczysty torcik, dodatkowo zanurzany w syropie wzbogaconym rumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego(...)Ludwika XV, otworzył w 1730 roku cukiernię przy rue Montorgueil, gdzie znajduje się do dzisiaj. Baba au rhum także i tutaj stała się popularna i wkrótce powstał jej wariant bez rodzynek, będący torcikiem z owocami, kremem lub bitą śmietaną zwany też savarin . Savarin piecze się w karbowanej formie z kominkiem i nasyca słodkim syropem, z aromatem rumu. Babka Savarin
KUCHARNIArecepturą mistrza nalewek Hieronima Błażejaka Składniki: (na około 1l) 10 zielonych orzechów 200ml spirytusu 200ml wódki orzechowej (u mnie Soplica) lub opcjonalnie zwykłej 150g cukru 250ml wody laska cynamonu 3 ziarna pieprzu ½ anyżu gwieździstego Sposób przygotowania: Orzechy najlepiej zerwać na przełomie czerwca i lipca. Do orzechówki używa się orzechów, które jeszcze nie uformowały zdrewniałej łupinki. Jeżeli bez problemu możemy
Pyry na GazDzisiaj mamy dla was marmoladę jabłkową z pomarańczą. Jabłko i pomarańcza to genialne połączenie. Każdy wie, że jedno do drugiego pasuje. A najlepiej wiedzą o tym
Marder&Marder Manufacturem.in. nalewki i syropy na przeziębienie, antywirusowe żelki dla dzieci, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy, -nauczysz się robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, pilingi, -przygotujesz ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe a także przetwory oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy, przyprawy, -dowiesz się jak bez dużych
Pieguskowa Kuchniabez ziemniaków), pokrojone w kostkę. Po ok 20 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przepłukaną kilkukrotnie wodą, kaszą jaglaną. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy, obieramy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/krupnik-kasza-jaglana/ MieszamWGarnku Artykuł Krupnik z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprostej nalewki, która właściwie nie musi dojrzewać. Jest gotowa do picia od razu po zrobieniu. Nie wiem czym różni się likier od nalewki, ale Madzia twierdzi, że to nie nalewka tylko właśnie likier. W porządku, niech jej będzie. Zatem zrobiłem pyszny likier na kukułkach. Cukierkach takich. Prosta rzecz, a jaka smaczna. Mocno wyczuwalny smak kukułek połączony ze smakiem alkoholu. Świetne(...)żebym pokruszyć kukułki, wrzucić je do słoja i zalać spirytusem. I potrząsać kilka razy dziennie, aż kukułki się rozpuszczą. I ten proces ma trwać kilka dni. Kompletnie bez sensu. Opracowałem metodę, która skraca ten czas do 30 minut. Chociaż słowo "opracowałem" jest może zbyt górnolotne, bo zagotowanie wody nie jest jakimś wielkim odkryciem. Ale z drugiej strony, jak pisałem, nikt
Marder&Marder Manufacturewlewam,wylewam, odmierzam, wsypuje,dosypuje, dodaje, dolewam,wrzucam,ucieram,mieszam,miksuje. Chwila dla mnie. dla moich myśli. Dla przegrupowania sił na lewej flance psychiki. By jeszcze trochę dała radę. Bez przerzucania problemów na własne ciało i umysł na piętnaście różnych sposobów. Odseparowana od życia ląduje w kuchni. Włączam piekarnik. W jednej chwili przelatuje mi przez myśl czy nie zrobić(...)pieczenia b)mokre 1jajko 1 niepełna szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju łycha rumu(można użyć olejku o aromacie rumowym,ale prawdziwy student użyje rumu) c) inne wisienki z nalewki cukier puder drewniany długi patyczek WYKONANIE (zacnie skomplikowane)+ garść porad Najpierw nastawić piekarnik na 180stopni. ( I upewnić się,że ma się wszystkie składniki/kogoś kto popatatajta* po składniki.) Mokre
Fiolka w kuchniBez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki
Cynamonowe szczęścieMacerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, 1 i 1/2 l spirytusu (95%), 1/2 l przegotowanej wody, 1 laska wanilii. Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć na sicie. Przesypać do wyparzonego(...)cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Owoce odsączyć na sicie, syrop przefiltrować przez gacę, dodać do spirytusu. Owoce kilka razy przepłukać przegotowaną i wystudzoną wodą. Powstały płyn przefiltrować dodać do nalewki. Odstawić na 3 tygodnie. Owoce przełożyć do mniejszych słoików, szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym miejscu. Sklarowany likier przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakręcić
SzczyptaSmaQtaką pieczołowitością do tego podchodzi. Zna się na tym jak mało kto (nie chcę nikogo obrazić) i robi to doskonale. Czasami, kiedy ją odwiedzę częstuje mnie kieliszeczkiem pysznej nalewki, która się odstała i.... czeka na degustację. Tak więc zachęcona wyrobem (jeśli tak to można nazwać) domowego alkoholu w postaci likieru zrobiłam mój likier, którego składniki i proporcje sama sobie ustaliłam(...)wyszedł całkiem smaczny likier kukułkowy. Ale.... spokojnie, niech sobie postoi, nabiera mocy i smaczniejszego smaku Składniki (na ok. 1,2 l): 300 g kukułek (bez papierków) 250 ml wody 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml spirytusu (95%) Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam wodę i wstawiłam na gaz. Kiedy się
Kuchnia u Krysinalewka, każdy mieszkaniec akademika jej próbował. Polecam szczególnie gdy ktoś ma jakieś tanie źródło spirytusu (np. Rosja albo dziadek ze wsi) Składniki: -0.4 litra spirytusu -0,5 litra wody -300g cukierków ice (ja użyłem tych z biedronki) Przygotowanie: Cukierki zalewamy wrzącą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, można dodatkowo lekko podgrzewać żeby przyspieszyć cały proces choć i bez
Tanie przepisy studenckie