łyżki cukru - 1/2 szklanki wody Oraz: - słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty Jak wykonać: 1. Zaczynamy od wyparzenia pomarańczy, a następnie ostrym nożem ścinamy skórkę, bez białej części. Kroimy ją na drobne paski lub kostkę. Rozgrzewamy patelnię, karmelizujemy cukier i wrzucamy skórkę, a następnie małymi porcjami podlewamy wodą
Apetyczna babeczkapoprzednim. Następnie nalewka powinna leżakować, najlepiej około 3 miesięcy. Wtedy jej smak nabiera głębi i charakteru. To taki podstawowy przepis na nalewki. Warto jednak samemu próbować i modyfikować przepisy. Składniki: 1/2 kg brzoskwiń, przekrojonych na pół i bez pestek 200 gram cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści
Mango PapajaS łupek rtęci idzie w górę :). Warto przygotować kilka sprawdzonych przepisów na napoje chłodzące. Jednym z nich jest szprycer na bazie Cydru Green Mill z sezonowymi
SzczyptaSmaQSpożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!specjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy koleją porcję ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu 1. Na parze ubijamy żółtka z cukrem do czasu aż masa zbieleje, a cukier się rozpuści. Masło
Apetyczna babeczkabardzo wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają! Receptura: 500 g wątróbek drobiowych oczyszczonych 1/4 szklanki nalewki malinowej 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 szklanki sosu sojowego świeżo mielony pieprz i sól 1 łyżka suszonego tymianku 15 sztuk suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka miodu akacjowego jabłuszka kaparowe i listki bazylii do dekoracji 1 szt duża cebula biała
Sajkofanka smakuwiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy, wina, podawać w cieście naleśnikowym i deserach. Zbiera się je od maja do lipca, najlepiej podczas słonecznych poranków. Kwiaty po zerwaniu wystarczy rozłożyć na papierze w zacienionym miejscu, żeby wyszły z nich różne żyjątka, jeśli(...)dniu zbioru. Nie powinno się ich myć, żeby nie wypłukiwać pyłku kwiatowego, dlatego też ważne jest żeby materiał zielarski pozyskiwać na terenach czystych ekologicznie. Lista właściwości leczniczych kwiatów bzu czarnego jest bardzo długa. Można z nich przygotować znakomitą lemoniadę, która chłodzi, oczyszcza organizm, przyśpiesza przemianę materii, działa moczopędnie i łagodzi stany zapalne skóry - znakomity napój na gorące
SzczyptaSmaQskładniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż
Domowy Smak JedzeniaTradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki
Salonik smakówniepowtarzalnym smakiem. U mnie śliwki są numerem jeden we wrześniu. Zrobiłam dwie różne zupy, gotowałam powidła, pyszne i aromatyczne, zrobiłam nalewkę a teraz czas na suszenie a mam ochotę jeszcze na śliwki w occie. Suszone śliwki domowe bez konserwantów i ulepszaczy znakomicie nadadzą się na kompot wigilijny, do deserów czy tortów. Na śniadanie do owsianki czy granoli też będą znakomite
Moje Małe CzarowanieSkładniki : 5 dużych kwitnących baldachów bzu czarnego 1 l białego wytrawnego wina Sposób wykonania : K wiaty bzu czarnego wrzuć do czystego słoja, zalej białym winem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltruj przez gazę i rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj. Zastosowanie : Pić po 30-40 kropli przy przeziębieniu
Przepisy i porady kulinarnearomatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki
SzczyptaSmaQopakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier
Pyry na Gazsłodkie, przekonałem się że można cały wieczór przy tym przesiedzieć i w gronie przyjaciół wypić butelkę bez najmniejszego problemu. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 360 g cukierków raczków 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu
Marder&Marder Manufacturepozostaje w dobrej kondycji, ale w Beskidach jest go coraz mniej. Kwiaty czarnego bzu wykorzystuje się w leczeniu przeziębień, wzmacniają odporność, działają antywirusowo, wychwytują wolne rodniki, uśmierzają ból i przyspieszają przemianę materii. Można je wysuszyć i parzyć jako ziołową herbatę, sporządzić syrop lub nalewkę. W mojej spiżarni jest już lekarstwo na jesienno-zimowe przeziębienia. Czy Wy również chcecie takie
Zapiski Młodej Żonygoździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca
WojnaNaSmaki.plSkładniki: szklanka mrożonych lub świeżych truskawek 1 dojrzały banan 2 brzoskwinie (bez pestek) miąższ z połówki świeżego ananasa (bez skóry i zdrewniałego środka) 2 szklanki soku
Czerwień i błękitNie wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w
Salonik smaków