nalewka z bzu - 579 przepisów (strona:13/39)

Kremowy pasztet z kurzych wątróbek z suszoną śliwką 248

bardzo wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają! Receptura: 500 g wątróbek drobiowych oczyszczonych 1/4 szklanki nalewki malinowej 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 szklanki sosu sojowego świeżo mielony pieprz i sól 1 łyżka suszonego tymianku 15 sztuk suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka miodu akacjowego jabłuszka kaparowe i listki bazylii do dekoracji 1 szt duża cebula biała

Sajkofanka smaku
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 141

wiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy, wina, podawać w cieście naleśnikowym i deserach. Zbiera się je od maja do lipca, najlepiej podczas słonecznych poranków. Kwiaty po zerwaniu wystarczy rozłożyć na papierze w zacienionym miejscu, żeby wyszły z nich różne żyjątka, jeśli(...)dniu zbioru. Nie powinno się ich myć, żeby nie wypłukiwać pyłku kwiatowego, dlatego też ważne jest żeby materiał zielarski pozyskiwać na terenach czystych ekologicznie. Lista właściwości leczniczych kwiatów bzu czarnego jest bardzo długa. Można z nich przygotować znakomitą lemoniadę, która chłodzi, oczyszcza organizm, przyśpiesza przemianę materii, działa moczopędnie i łagodzi stany zapalne skóry - znakomity napój na gorące

SzczyptaSmaQ
likier truskawkowo różany [+18] 216

składniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocne babeczki 175

Tradycyjnym wielkanocnym ciastem jest baba wielkanocna. Dzisiaj zrobiłam jej miniaturki, małe biszkoptowe babeczki , które przełożyłam bitą śmietaną z truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki

Salonik smaków
Suszone śliwki 152

niepowtarzalnym smakiem. U mnie śliwki są numerem jeden we wrześniu. Zrobiłam dwie różne zupy, gotowałam powidła, pyszne i aromatyczne, zrobiłam nalewkę a teraz czas na suszenie a mam ochotę jeszcze na śliwki w occie. Suszone śliwki domowe bez konserwantów i ulepszaczy znakomicie nadadzą się na kompot wigilijny, do deserów czy tortów. Na śniadanie do owsianki czy granoli też będą znakomite

Moje Małe Czarowanie
Lecznicza nalewka z kwiatu bzu czarnego na przeziębienia. 131

Składniki : 5 dużych kwitnących baldachów bzu czarnego 1 l białego wytrawnego wina  Sposób wykonania :   K wiaty bzu czarnego wrzuć do czystego słoja, zalej białym winem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltruj przez gazę i rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj.   Zastosowanie : Pić po 30-40 kropli przy przeziębieniu

Przepisy i porady kulinarne
Serowe chmurki z akacją 167

aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).  O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki

SzczyptaSmaQ
Tort węgierski 223

opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji   Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier

Pyry na Gaz
Likier z cukierków raczków 283

słodkie, przekonałem się że można cały wieczór przy tym przesiedzieć i w gronie przyjaciół wypić butelkę bez najmniejszego problemu.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 360 g cukierków raczków 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu

Marder&Marder Manufacture
Białe kwiaty bzu 184

pozostaje w dobrej kondycji, ale w Beskidach jest go coraz mniej.  Kwiaty czarnego bzu wykorzystuje się w leczeniu przeziębień, wzmacniają odporność, działają antywirusowo, wychwytują wolne rodniki, uśmierzają ból i przyspieszają przemianę materii. Można je wysuszyć i parzyć jako ziołową herbatę, sporządzić syrop lub nalewkę. W mojej spiżarni jest już lekarstwo na jesienno-zimowe przeziębienia. Czy Wy również chcecie takie

Zapiski Młodej Żony
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 191

goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca

WojnaNaSmaki.pl
Gołąbki inaczej 273

Nie wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w

Salonik smaków
Nalewka truskawkowo-rabarbarowa 639

Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.   850 g truskawek 650 g rabarbaru 0,5 litra spirytusu 95% 300 g cukru 750 ml wody Rabarbar bez obierania kroimy na mniejsze kawałki (3-5 cm) i razem z truskawkami umieszczamy w słoju. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na słońcu

Marder&Marder Manufacture
SYROP Z PIGWOWCA 165

Boże Narodzenie.Dodaję do kompotu z suszonych owoców...niesamowicie wzbogaca smak,a ten aromat....nie wyobrażam sobie tego kompotu bez pigwowca.Wystarczy umyć,pokroić w plasterki,usunąć nasiona,ususzyć i gotowe. Pytacie często co zrobić z owocami pozostałymi z nalewki lub takiego syropu.Otóż zastosowań jest mnóstwo.Najprościej można dodawać do herbatki lub zasypać ponownie cukrem,zakręcić słoiki i trzymać

Niespełnione zdolności kulinarne