jednego spaceru). Późną wiosną (maj- czerwiec) zbieramy kwiaty czarnego bzu (baldachy), z których robimy pyszny i niesamowicie zdrowy sok, idealny do drinków (np. z martini) lub po prostu jako napój z wodą i lodem. Z kolei z owoców dzikiej róży, która rośnie nad naszym domem od dwóch lat robimy nalewkę. Wszystkie składniki są lokalne: owoce dzikiej róży, miód od sąsiada
Niedzielny kucharzdynia jest dość mdława w smaku (bez żadnych przypraw). W tej wersji całość okazała się bardzo przyjemnym zaskoczeniem. Mój małż w trakcie spożywania kanapki wydawał z siebie dziwne pomruki – chyba mu smakowało! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 2 filiżanki purre dyniowego (ok 150 – 200 g) – 150 ml nalewki imbirowej – 500 ml mleka – 50 g cukru
Szybko Tanio Smacznieczęsto ciężko znaleźć jakiś dobry sposób (poza konfiturą i nalewką, które zasłużenie uznane są za klasyki). Totalny eksperyment, oparty o przepis Jamiego Olivera na schab z jabłkiem i stiltonem. Powiem tyle- spróbujcie, bo zacna to kombinacja. Już rzucam przepis. SCHABY Z PIGWĄ, ROQUEFORTEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 2 kawałki schabu bez kości (albo tyle ile osób chcemy nakarmić) sól
les mirabellesJak zrobić naleśniki? Zaskoczyło mnie jak wiele osób tego nie wie. Niby nic prostszego nie ma, niby to rzecz oczywista, a jednak nie do końca. Postanowiłem
Marder&Marder ManufactureSurówka z pora jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. A jednocześnie jedną z najprostszych w zrobieniu. Dosłownie 3 minuty (i to jak się nie spieszę) i
Marder&Marder Manufactureobieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Dodajemy masło, blendujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-lub-konfitura-zurawinowo-jablkowa-miesa/ BosowKuchni Artykuł Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczysta wódka może nie istnieć, za to dobrej domowej nalewki nigdy nie odmawiam :). Przygotowanie aroniówki jest wyjątkowo proste i już po kilku godzinach można ją zlać do butelek, opcja dla mniej cierpliwych lub zapracowanych, a smak....cóż zachwalać nie chcę, ale to prawdziwe niebo w gębie!. Składniki: 1 kg aronii bez łodyżek 200 sztuk liści z wiśni bez ogonków
Apetyczna babeczkaKarmelizowane jabłka, po prostu idealne. Kawałki jabłek pokryte cienką warstwą skarmelizowanego cukru. Doskonałe do ciast i ciasteczek. Doskonałe do deseru na bazie bitej śmietany czy właściwie
Marder&Marder ManufactureSernikobrownie z malinami Jak sami wiecie malin było u mnie tego lata pod dostatkiem, a teraz mam pod dostatkiem malin prawie w każdej postaci Dżemy, soki
Relaxtimewcześniej rozcieńczyć do 70-75% (proporcja 500ml spirytusu 95% i 500ml wódki 45%) lub stosować się ściśle do proporcji podanych w przepisie. INFUZJA I MACERACJA Do stworzenia tej nalewki wykorzystałam – poza maceracją – zjawisko infuzji , o którym szerzej napisałam więcej we wpisie dotyczącym WÓDKI ZE ŚWIEŻYCH TRUSKAWEK , koniecznie go przeczytajcie! PRZYGOTOWANIE 1 dzień Jagody dokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu(...)zagotowujemy, bez karmelizowania cukru. Studzimy. Z cukru i wody musimy uzyskać syrop, w innej postaci cukier tutaj ciężko by się rozpuszczał. Słoik z lodówki wyjmujemy na kuchenny parapet i zostawiamy aż osiągnie temperaturę otoczenia. Otwieramy, wlewamy kompletnie ostudzony syrop z cukru z cynamonem i całość delikatnie mieszamy. UWAGA Nie wlewajcie od razu całego syropu cukrowego! Wlejcie do nalewki najpierw
Karo in the Kitchenlody mało skomplikowane, bo bez użycia maszynki, w dodatku pyszne i kremowe, to raczej przekonam nieprzekonanych do ich samodzielnego przygotowania, prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 duże dojrzałe banany 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 60 ml nalewki wiśniowej Przygotowanie: Czekoladę połamać, zalać zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli
Domowa Cookierenka Agisposobu, by czas ten skrócić. Ale jeżeli uzbrojeni w cierpliwość, proces wyrobu nalewki doprowadzimy do końca, to solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu(...)skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej miski. Gruszki, tylko zdrowe, dojrzałe owoce, najlepiej z którejś ze starych, rodzimych odmian, dzielimy na dwie części, pierwszą część, bez bez jakichkolwiek przebarwień na skórze kroimy tylko na pół. Drugą cześć gruszek, obieramy ze skóry, również kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wszystkie owoce mieszamy w misce
Miód i pieprztutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,2 kg jabłek garść mięty (taka cała doniczka jakie są do kupienia w marketach) 450 g cukru laska cynamonu (7-8 cm) 1,3 litra spirytusu 70% 0,6 litra wody Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki (razem z pestkami i gniazdami nasiennymi, tylko bez ogonków) i razem z miętą i cynamonem
Marder&Marder Manufactureoccie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy syrop z fiołków śliwki w occie winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie
królestwo garówChyba nie tylko ja ubolewam, że sezon truskawkowy kończy się nieodwołalnie. Na pożegnanie tego pysznego owocu zrobiłam koktajl truskawkowy z nutką czekolady. Bardzo
To co kocham