mniszku lekarskim, potocznie zwanym mleczem. Kwitnie on na przełomie kwietnia i maja, kolorując łąki i pola pięknymi odcieniami żółci. Z mniszka lekarskiego można przygotować wiele zdrowotnych specyfików, od nalewek, win po miód. I dziś zajmiemy się właśnie tym ostatnim, czyli najpopularniejszym przysmakiem z mniszka, tzw miodkiem majowym. W tym roku mniszki już kwitną na całego, a mamy dopiero drugą połowę(...)konkretów. Przygotowanie miodu jest bardzo proste SKŁADNIKI -600g kwiatów mniszka lekarskiego -5 szklanek wody -4 szklanki cukru -sok z jednej sporej cytryny Zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego, same główki, bez łodyg. następnie warto wyłożyć je na jakiś ręcznik czy tekturkę i zostawić na jakieś 60 minut żeby gadzina z kwiatków miała okazję się ewakuować :-) następnie dajemy kwiatki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane
W kuchni wieczorembyć chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej. Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2-1(...)dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutrzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie(...)kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy
Pyry na Gaztrzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie(...)kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy
Pyry na GazKolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i
Marder&Marder ManufactureW niedzielny leniwy poranek delektujemy się taką właśnie kawą na bogato. Nie przyszło mi do głowy wstawiać ten przepis, ale gdy pochwaliłam
To co kochamprzestrzeni lat, mieszkań i miast – wcięło. Miał ktoś kiedyś taką? Ciasto możemy podać z cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub cynamonem. Albo zaserwować gołą szarlotkę, bez żadnych posypek. Drukuj Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 3 szkl. mąki 200 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (dałam gęstą 18%) 1/2 szkl(...)drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy do zezłocenia góry. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/klasyczna-szarlotka-polkruchym-spodzie/ BosowKuchni Artykuł Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunastrojowy jesienny lub zimowy wieczór niż ten, który będzie otulony czekoladowym aromatem z korzenno-cytrusową nutką. Świętami nam zapachniało i smak również iście świąteczny całkowicie nas ujął. Szczerze mówiąc, bez niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki(...)kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ:Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta
Wypisz Wymalujmożecie dodawać cukru również do środka owoców. Ktoś, kiedyś mnie pytał jak szykuję owoce do knedli. Jeśli są to owoce pestkowe, to zwykle nadkrawam je tak, aby wyjąc bez problemu pestkę. Jeśli lubicie, w zagłębienie po pestce można wsypać łyżeczką cukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny(...)zależności od wielkości. Podajemy polane bułką tartą na maśle. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/knedle-z-morelami/ BosowKuchni Artykuł Knedle z morelami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuziół (taki post ostatnio nawet pojawił się na blogu KLIK ), a także na robienie przetworów z tego co znajdziemy na łące, czyli z wszelkiego rodzaju mniszków lekarskich, rumianku, czarnego bzu, itp. Gdy tylko dowiedziałam się, że niedawno została wydana książka w tej tematyce, wiedziałam , że musi znaleźć się w mojej kuchni. Książka, gdy tylko wpadnie nam w ręce już(...)podreperowania zdrowia dziko rosnące rośliny lecznicze oraz uczy jak je zbierać i jak samemu, w domowych warunkach uzyskać z nich lecznicze syropy, soki, herbatki, cukierki, maści i kremy, oleje, nalewki, esencje, kojące dodatki do kąpieli i gojące do okładów – każdy znajdzie coś dla siebie; herbatka z rumianku, sok z mniszka, olej z dziurawca, cukierki hamujące kaszel - to niektóre z elementów
Malinowo w kuchniDoprawdy nie wiem jak nazwać to danie, bo powstało pod wpływem chwili, a raczej aby wykorzystać ten moment, gdy gotuję tylko dla siebie i pod swoje
gutfutmasła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1/2 szkl. oleju Owoce 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei(...)Wolniutko wlewamy olej cały czas miksując 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/kruche-ciasto-owocami-budyniowa-pianka/ BosowKuchni Artykuł Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugorące. Ciastka mają jedną wadę. Jeszcze ciepłe niesamowicie się kruszą, więc ciężko zwinąć ciepłe ciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam pobawić się czasem pieczenia(...)pieczenia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach do zrumienienia 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane/ BosowKuchni Artykuł Ciastka owsiane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak
Marder&Marder Manufacture