nalewka z bzu - 579 przepisów (strona:26/39)

Zupa z porów, zupa porowa 154

smaku i zabielamy \u015bmietan\u0105.\r","Je\u015bli lubisz zupy g\u0142adkie, mo\u017cesz zup\u0119 zblendowa\u0107.\r"]} Drukuj Zupa z porów, zupa porowa Składniki 2 duże pory (bez ciemnozielonych liści) 2 duże cebule 4 duże ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz(...)Jeśli lubisz zupy gładkie, możesz zupę zblendować. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-porow-zupa-porowa/ MieszamWGarnku   Artykuł Zupa z porów, zupa porowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tarta cebulowa 130

Cebula, bardzo niedoceniane warzywo. Wiele osób jej po prostu nie lubi i unika. A to błąd. Bo po pierwsze cebula to samo zdrowie, po drugie być

Marder&Marder Manufacture
Murzynek z wiśniami i masą serową 435

białego zmielonego  (ew. serek taki wiaderkowy na sernik) 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe  Dodatkowo : Słoik dżemu wiśniowego lub wiśnie z kompotu bez pestek. Ja wykorzystałam dżem, w którym były całe owoce. Kilka łyżek wiśniówki do nasączenia ciasta. Wykonanie : Mleko , masło , cukier i kakao włożyć do garnka . Podgrzewać na małym ogniu, aż masło(...)utrzeć z cukrem pudrem, połączyć ze śmietaną  i tężejącą galaretką. Z ciasta odciąć  wierzch  ( ok 1 cm grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką  , posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyc całą masę serową. Górą posypać pokruszonym ciastem i polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
ZUPA-KREM Z AWOKADO / Ziołowe wcierki na wzmocnienie włosów 185

się w przypadku włosów kruchych, z łupieżem, wypadających, wolno rosnących. ♥ Jedną część korzenia (rozdrobnionego) zalewamy 4 częściami alkoholu, odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy. Przed każdym wtarciem we włosy nalewkę rozrzedzamy wodą w proporcjach 1:1. ♥ Możemy również sporządzić wywar, którym będziemy nacierać skórę głowy. 3 łyżki korzenia łopianu zalewamy 250ml wrzątku, a następnie gotujemy na małym ogniu przez(...)zahamować (najwyżej może być wspomagające). Obecnie wcierki traktuje jako element codziennej pielęgnacji włosów. Przedłużają one ich świeżość  unoszą je u nasady. Nakładam je wieczorem przy użyciu strzykawki (oczywiście bez igły

Kasia Sarna
Smakowity ferment 129

sile i zdrowiu. Zapełniano domowe spichlerze, piwnice, spiżarnie ziarnem, kaszami, warzywami, owocami, orzechami, które ze względu na trwałość mogły być  magazynowane, a z pozostałych przygotowywano powidła, soki, kompoty, nalewki i  kiszonki , które zajmowały  ważne miejsce  w zimowej kuchni. Proces naturalnego fermentowania  żywności jest znany ludzkości ludzkości od starożytności,  już 7 tysięcy lat temu(...)węglowodany, przez co  jedzenie staje się lekkostrawne. Kapusta, warzywa strączkowe, mleko czy soja mogą u wielu osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia, że z korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką  wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości. Proces naturalnego fermentowania  żywności jest znany ludzkosci ludzkości

Anioły w kuchni
Domowy syrop z cebuli na przeziębienie 162

Ten syrop pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że był koszmarem mojego dzieciństwa, niestety. Dzieckiem byłem raczej chorowitym więc co najmniej dwa razy do roku musiałem popijać tę

Marder&Marder Manufacture
Miód z mniszka lekarskiego, syrop z mniszka, miodek majowy 168

mniszku lekarskim, potocznie zwanym mleczem. Kwitnie on na przełomie kwietnia i maja, kolorując łąki i pola pięknymi odcieniami żółci. Z mniszka lekarskiego można przygotować wiele zdrowotnych specyfików, od nalewek, win po miód. I dziś zajmiemy się właśnie tym ostatnim, czyli najpopularniejszym przysmakiem z mniszka, tzw miodkiem majowym. W tym roku mniszki już kwitną na całego, a mamy dopiero drugą połowę(...)konkretów. Przygotowanie miodu jest bardzo proste SKŁADNIKI -600g kwiatów mniszka lekarskiego -5 szklanek wody -4 szklanki cukru -sok z jednej sporej cytryny Zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego, same główki, bez łodyg.  następnie warto wyłożyć je na jakiś ręcznik czy tekturkę i zostawić na jakieś 60 minut żeby gadzina z kwiatków miała okazję się ewakuować :-)  następnie dajemy kwiatki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Crepes Suzzete w porto 203

Jeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane

W kuchni wieczorem
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 300

być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej. Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2-1(...)dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pijany tort bezowy 170

trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie(...)kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy

Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 466

trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie(...)kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy

Pyry na Gaz
Gruszki w syropie 225

Kolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i

Marder&Marder Manufacture
Koktajl kawowo-bananowy 138

W niedzielny leniwy poranek delektujemy się taką właśnie kawą na bogato. Nie przyszło mi do głowy wstawiać ten przepis, ale gdy pochwaliłam

To co kocham
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 161

przestrzeni lat, mieszkań i miast – wcięło. Miał ktoś kiedyś taką? Ciasto możemy podać z cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub cynamonem. Albo zaserwować gołą szarlotkę, bez żadnych posypek. Drukuj Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 3 szkl. mąki 200 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (dałam gęstą 18%) 1/2 szkl(...)drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy do zezłocenia góry. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/klasyczna-szarlotka-polkruchym-spodzie/ BosowKuchni Artykuł Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 187

nastrojowy jesienny lub zimowy wieczór niż ten, który będzie otulony czekoladowym aromatem z korzenno-cytrusową nutką. Świętami nam zapachniało i smak również iście świąteczny całkowicie nas ujął. Szczerze mówiąc, bez niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki(...)kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ:Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania