nalewka z bzu - 579 przepisów (strona:22/39)

Galaretka wytrawna z winogron do mięs 201

Winogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren(...)cukru żelującego ze stewią   Jak wykonać ?  Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną  ze sparzonej wcześniej  wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu  i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut

Wanilia i Kardamon
Mortadela 160

Dzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta z mozzarellą 259

Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Witaminowa nalewka z owoców Morwy czarnej. 108

czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na kilka godzin ( np. na noc ), aby owoce puściły sok. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny ( bez pestek ! ), zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie masę owocową przecedź na sitku, drewnianą pałką wyciśnij resztki soku(...)Zastosowanie : Pij po 10-15 ml ( pół małego kieliszka 25 ml ), 1-2 razy dziennie, jako środek witaminowy i bogate źródło żelaza. Nalewka ta ma wzmacniający wpływ na energię nerek. Jest także źródłem witamin i soli mineralnych. Zaleca się ją stosować pomocniczo w dolegliwościach układu krążenia, a także ze względu na dużą zawartość żelaza jako specyfik krwiotwórczy

Przepisy i porady kulinarne
Schab z szynką serrano 128

mnie zaleje. Ale kto nie próbuje ten nic nie ma. Albo jak to się mówi w gimbazie: "kto nie ryzykuje ten nie pije szampana". Akurat szampana niespecjalnie lubię, ale nalewki bym się napił. Jestem więc dobrej myśli i ufam, że się uda. A jak nie za pierwszym razem to za kolejnym. Nie poddam się. Więc w przyszłym roku (albo jeszcze(...)szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy z oliwek

Marder&Marder Manufacture
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 147

W sam raz na niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo

Quinoa Raz!
Gotuję, nie marnuję – recenzja 207

nutką wielkopolskiej i ukraińskiej kuchni. Nie znajdziemy tu dokładnych proporcji i gramatur, bo przecież nie wiemy, ile resztek nam zostanie. Jest za to dużo inspiracji i pomysłów. Dobrze wygląda nalewka z pestek pigwy, napar z łupin cebuli, ciasto z serwatki, tort naleśnikowy z wątróbką i ser gliwony. Na pewno zacznę robić fetę w zalewie z oliwy i ziół, bo często(...)wszystkim ma się ochotę zjeść z tej książki są jednak zdjęcia. I to nie dlatego, że stylista płakał jak stylizował. Zdjęcia w “Gotuję, nie marnuję” są minimalistyczne i codzienne. Bez zadęcia i tony propsów, ale za to z sercem i ze smakiem. Kuchnia zero waste po polsku Skoro marnujemy jedzenie, bo nie wiemy co z nim zrobić, to może pora

Ugotowane pozamiatane
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 170

suszonego korzenia lubczyku 25 g nasion kardamonu 5 g mielonego imbiru 5 g mielonego cynamonu 5 g suszonego tymianku 5 g suszonych liści pokrzywy 5 g suszonych kwiatów bzu czarnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej 200 g płynnego miodu wielokwiatowego 2 l czerwonego wytrawnego wina 100 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania :   D o dużego czystego, suchego słoja wsyp suszone zioła(...)gazę lub filtr. Dosłodź płynnym miodem, dokładnie wymieszaj. Jeśli miód jest zbyt gęsty możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, uważaj tylko, aby go nie ogrzać powyżej 45 C ! Gotową nalewkę rozlej do butelek zakorkuj. Na każdą butelkę naklej etykietę z nazwą nalewki i datą jej sporządzenia

Przepisy i porady kulinarne
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 209

spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik).  Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość.  Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura 170 stopni. Piekłam do momentu aż brzegi lekko(...)ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy.  Na mazurek pigwowo-czekoladowy:  kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki   Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu  ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać

KUCHARNIA
Koktajl z jarmużu 135

Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina jesteśmy bardzo przejedzeni po tym krótkim świątecznym weekendzie. Dlatego też proponuję energetyczny i 

To co kocham
Zupa meksykańska z kurczakiem 1083

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna

Salonik smaków
Ciasto Pina Colada bez pieczenia 168

Z tego przepisu jestem bardzo dumna. Ciasto nie jest trudne, nie jest bardzo słodkie. Idealnie pasuje do "babskiego" spotkania. Jak widać na załączonym obrazku idealnie komponuje

MamaOskarka
Przepis na pasztet 274

miękkości. Do gorącego wywaru dodajemy oczyszczoną wątróbkę, zostawiamy ją w wywarze, aż przestanie puszczać sok, po wbiciu widelca - będzie zaparzona. Mięso wyjmujemy i przepuszczamy przez maszynkę z warzywami lub bez. Mięsną masę doprawiamy pozostałymi przyprawami, dodajemy kajzerkę i żółtka. Dodajemy wywar i dobrze całość wyrabiamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję mięsa(...)masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku     Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Labneh bil zayit, czyli marynowane w oliwie kulki serowe 152

Jakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli serowe kulki marynowane

Marder&Marder Manufacture
Tort bananowy dla wszystkich 202

Tort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy(...)kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma łyżkami alkoholu lub dobrą nalewką. Można więc nasączyć każdy blat przed nałożeniem nadzienia lub zostawić suchy biszkopt.Na pierwszy blat nakładam dżem i dokładnie rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni

prawdziwe jedzenie