plotkowaniu. I oczywiście na fotografowaniu! Jako, że posługuję się dość marnym sprzętem na co dzień, dzięki uprzejmości Kasi, mogłam sprawdzić się w pracy z porządnym aparatem. Zdjęcia, prócz ujęcia chleba, są mojego autorstwa. Kasia specjalnie dla mnie upiekła chleb! Pszenno-żytni, pieczony w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis(...)znajdziecie tu ----> Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastąz włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu), jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa miksujemy
W kuchni Karmel-itkismaku pieprz 1 kromka chleb Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Kromkę chleba kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy dwa krążki, usuwając ziarna nasienne. Parówki przecinamy wzdłuż na połowę, pozostawiając około 2 cm do końca. Rozkładamy ją od góry, odchylając połówki(...)wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu: Na patelnię wkładamy krążki papryki i parówkowe serca. Po minucie serca przekręcamy na drugą stronę, do wewnątrz wkładając kosteczki chleba. Chwilę podpiekamy chlebowe kostki przewracając je na różne strony, po minucie wbijamy na nie jajko.Paprykę przewracamy na drugą stronę i również wbijamy w nią jajko. Dodajemy sól i pieprz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałateraz łatwiej się poruszało po moim blogu. Podoba się nowy look? Macie jakieś propozycje, co jeszcze udoskonalić? Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 3-4 kromki chleba pokrojone w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 4 plasterki sera żółtego (starte lub pokrojone) 4 plasterki szynki lub innej wędliny np. kabanosy 2 jajka 1/3 szklanki mleka Ulubione przyprawy(...)podsmażyć na nim cebulę, szynkę i paprykę. W tym czasie przygotować masę jajeczną: jajka dobrze wymieszać z mlekiem i przyprawami oraz wysmarować kokilki masłem. Do każdej kokilki włożyć kolejno: chleb (zapełnić mniej więcej połowę naczynka), podsmażoną cebulę, szynkę i paprykę (odrobinę zostawić na wierzch), posypać serem, znów na wierzch dać chleb. Na wierzchu ułożyć jeszcze trochę szynki i papryki oraz
Fabryka pomysłównajlepiej na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Wrzucić na patelnię pieczarki. Smażyć na dużym płomieniu do odparowania wody. Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem, nałożyć farsz z pieczarek i cebuli, posypać startym serem. Piec w 200C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści, a chleb podpiecze) Upieczone zapiekanki polać ketchupem
Facet i nożePieczywo jest integralnym elementem w wielu kuchniach świata – także w kuchni indyjskiej. Chleb naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny
Karo in the Kitchenjeszcze wierzch pasty delikatnie skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pasta Świetnie smakuje zarówno z razowcem jak i białym, pszennym pieczywem. Mięsożercy też ją polubią Drukuj Pasta do chleba z czosnku i fasoli window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 puszka fasoli 1 główka czosnku szczypta rozmarynu/gałązka świeżego rozmarynu 1/3 szklanki oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki(...)Oliwę blendujemy z przyprawami. Do naczynia wyciskamy z łupin czosnek, dodajemy odcedzoną fasolę i pozostałe przyprawy. Blendujemy na gładką masę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-do-chleba-czosnkowo-fasolowa/ BosowKuchni Artykuł Pasta do chleba czosnkowo-fasolowa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w GarnkuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczny i szybki chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach. Z chrupiącą skórką i lekkim miąższem. Polecam. Post Chleb pszenno – orkiszowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeblaszki, wierzch posmarować cieplą wodą i wzdłuż naciąć nożem, zostawić na 30 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół i piec około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce chleb jest delikatny, smakuje z masłem i można go również użyć do tostera na grzankę.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDobry chleb , taki domowy nie potrzebuje żadnych dodatków. Taki ciepły, choć on akurat nie jest zdrowy najlepszy jest sam, bez niczego, no może ze świeżym masełkiem. Ten zdrowy czyli na drugi dzień też nie potrzebuje dodatków ale jeśli podamy do niego super pastę czy pyszne sery to smakuje jeszcze wyborniej. Polecam mój dzisiejszy bochen bo dzięki mące gryczanej jest(...)niepowtarzalny i smakuje wybornie. Chleb pszenno - gryczany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOcet i chleb? Brzmi nieco dziwnie, ale ocet dodany w niewielkiej ilości sprawia, że chleb pieczony na drożdżach ma delikanty posmak, o wiele bardziej skomplikowanego, pieczywa wypiekanego na zakwasie. Nie bójcie się tego połączenia, octu w ogóle nie czuć, a chlebek w środku jest po prostu cudowny :) To jest idealny przepis dla początkujących, wystarczy wykonać wszystkie czynności punkt po punkcie
DefinicjaSmakuPomysł na chleb z dodatkiem serka wiejskiego znalazłam tutaj . 250 g serka wiejskiego 150 g mleka 50 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować zaczyn i odstawić(...)stolnicę, lekko wyrobić i uformować bochenek, ułożyć go na blasze [ u mnie w tortownicy] i ostrym nożykiem kilkakrotnie naciąć. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 0 C przez
Moje domowe kucharzenieszczęście jest Gosia, która nie tylko kocha gary , ale i swoją Prezydentową i tak długo ciosała jej kołki na głowie, aż ta zaczyniła razem z nią chleb! I proszę; i czas się znalazł, i nie był stracony. ;) Musiałam nawet dwa razy piec, bo pierwszy od miesięcy chleb na zakwasie, choć wspomagany ziarnkiem drożdży, nie bardzo się udał. Został
Kuchnia PrezydentowejOstatnio dostałam od znajomej zaczyn na chleb Watykański zwany również chlebkiem szczęścia. Wraz z zaczynem dostaje się instrukcję co trzeba dodawać w poszczególne dni do zaczynu a w siódmy dzień pieczemy chlebek. Chleb podobno piecze się raz w życiu i ma przynieść szczęście – zobaczymy Zaczyn na chlebek rozdaje się znajomym, sąsiadom na szczęście. Dziś rozdałam wszystko
Kuchenne WariacjeMąka owsiana z powodu małej zawartości glutenu, nie jest wykorzystywana do wypieku chleba, a szkoda bo owies zawiera wiele substancji korzystnych dla naszego organizmu. Można jednak z powodzeniem użyć płatków owsianych. Po upieczeniu nie widać ich w chlebie, za to długo zachowuje on świeżość. Ja dodatkowo wzbogaciłam go jeszcze ziarnem siemienia". Czytaj więcej
Wiem co jemcienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita" i nie tylko. Przy okazji mogłam przetestować jeszcze jeden, nowy produkt tych zakładów, mianowicie „Olej kujawski(...)filtrowany na zimno”, który dodałam do chleba, aby był bardziej wilgotny. Sprawdził się znakomicie”. Czytaj więcej
Wiem co jem