Szpinak musimy mieszać podczas duszenia, gdyż lubi pryskać wyskakując z garnka ;) Miękki doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba. Ja nie używam pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć. Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym serkiem, a na niego nakładamy szpinak(...)proponuję posypać szpinak startym żółtym serem. Nie jest to jednak konieczne.Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 170-180 stopni na kilka minut, do lekkiego zrumienienia brzegów chleba. Podajemy na gorąco. Nie jest to coś, co wygląda spektakularnie, ale jeśli ktoś lubi szpinak, to od pierwszego kęsa zakocha się w tych grzankach :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaMała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy
Maminek kulinarnyNasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki(...)tarkujemy na dużych oczkach. Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek. Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut. Jajka przyprawiamy
Maminek kulinarnySkładniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich;1/2 łyżeczki oragano.3 łyżki oleju/oliwy.Sposób przygotowania:Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.Czosnek obrać, drobno posiekać.Natkę pietruszki(...)gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO
Gospodyni MiejskaMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)swoją drogą, to dla takich kanapek warto robić odstępstwa od słodkiego śniadania :3Oj, ciężki tydzień?! Dwa tygodnie!! przede mną.. alee, pozytywna rzecz? Za 2 tygodnie ferie :DPrzepis: (na chleb) 200g mąki pełnoziarnistej200g mąki pszennej + do podsypywania200ml mlekaniecałe 100ml wody30g świeżych drożdżyłyżka cukru10g soli(łyżka)jajko30g rozpuszczonego masła (wieczorem) Mleko i wodę podgrzewam, dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki
More food, love and dreamsPieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie
Grahamka, weka i kajzerkaBłądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane
Grahamka, weka i kajzerkaKlasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny się zapadł, Pumpkin Bread zamienił się w zakalec, a pliuszki zanadto się przypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami
Grahamka, weka i kajzerkakujawski baton lub bułka wyborowa, albo też bułka kielecka, bina czy też gryzka.Tyleż nazw dla tej długiej na około 30 cm bułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu, z chrupiącą skórką, tylko i wyłącznie z dobrym masłem. Niczego więcej nie potrzeba. A tak między nami - mamy
Grahamka, weka i kajzerkaodstaw do wystygnięcia.Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik
Grahamka, weka i kajzerkakratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane.20 minut później.Jeść, czy poczekać aż ostygną?Bułka z bliska.Bułka z bliska.insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerkaszklaneczce, jak bananowiec ma być dziś numerem jeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ.Oczywiście są tam też namiary (strona internetowa) sklepów w jakich można kupić smakołyki./Dodatkowo:- słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli",- dwa pojemniki wysokie z których łatwo będzie nalewać do słoiczków.- masło do posmarowania "foremek".WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze
Wypisz Wymalujudziałem pieczonego awokado :D ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy(...)każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego do 200* piekarnika, na 15-20 minut. W tym czasie możemy zrobić pastę do chleba z wydrążonego wcześniej miąższu. Wystarczy rozetrzeć go widelcem na gładką masę, dodać sól i pieprz i posmarować nią kromki chleba
Kuchenny Skrawek NiebaJakiś czas temu dostałam od koleżanki słoiczek i karteczkę. Głosiła ona, że w słoiczku znajduje się Herman, zwany inaczej watykańskim chlebem szczęścia. W tym miejscu się zawahałam, bo "watykański" brzmi złowrogo, ale na szczęście to tylko jedna z jego wielu nazw ;) Dowiedziałam się, że ten łańcuszek jest baaardzo stary, wywodzi się z Niemiec, był swego czasu dość popularny na Śląsku(...)bardzo spodobał się - uwaga - Amiszom i jest to chleb przyjaźni. Albo szczęścia. Albo i tego, i tego ;)Podobno wolno upiec go tylko jeden raz w życiu. Podobno przed rozdaniem trzech części ciasta nie wolno go jeść. Podobno życzenie, które pomyślicie przy pierwszym kęsie na pewno się spełni. To teoria. A co w praktyce? Nie jest to chleb, raczej rodzaj bardzo
Kulinarne zapędy Kokosapaccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn(...)się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować
Kulinarny karnet Christophera