na chleb - 3500 przepisów (strona:56/234)

Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny. 168

należę do osób, które  często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że nasze niedzielne śniadanie jest wyjątkowe, nawet kiedy jemy zwykłą kanapkę. A niedzielne wspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem. Ten przepis to przepis(...)którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy chlebie zajmie dosłownie kilka minut.  Nie trzeba nawet rozczynu drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z wędliną oraz serem albo jeszcze ciepły z odrobiną masła. A aby go zrobić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 198

ciecierzycy   s ól i pieprz   4 łyżki oliwy extra  vergine   1 cebula   rozmaryn, szałwia   2 szklanki bulionu warzywnego   4 kromki chleba domowego wypieku   2 łyżki brandy lub  koniaku   1 ząbek czosnku   500   g  dużych  krewetek     Sposób przygotowania:   Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy(...)gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.    Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę  tostowanego  chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!   Lazania  z dorsza z bazyliowym pesto      Składniki:   1 litr mleka   100 g mąki

SzczyptaSmaQ
ZAKWAS NA BARSZCZ 791

zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól(...)wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy

Z Majeczką w kuchni
Tosty pieczarkowe z wędzonym kurczakiem 166

Większość z nas pamięta tosty z "budki". Przypominamy, proponując wersję troszkę "podrasowaną" wędzonym kurczakiem.    Składniki chleb tostowy 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 500 g wędzonych pałek z kurczaka 1 cebula     Przygotowanie   Mięso oddzieliłem od kości, pokroiłem na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem(...)kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym lub patelni do grillowania układając garnek na toście. Opiekamy wtedy przez 2-3 min z każdej

R'n'G Kitchen
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 225

opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno(...)składzie nie ma świeżej zielonej bazylii, możesz mieć wszystkie składniki pod ręką w domu i w błyskawicznie przygotować pesto, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Zobacz też przepis na chleb, który w składzie zawiera to właśnie pesto : Chleb paleo śródziemnomorski . Tradycyjne przepisy na pesto zawierają orzeszki piniowe, które nie dość, że są drogie, to jeszcze zawierają ogromne ilości tłuszczów wielonienasyconych

PaleoSMAK
Grillowana kanapka Caprese 239

kromki chleba 1 duży pomidor pokrojony w grube plastry 1 kulka mozzarelli pokrojona w grube plastry 4 łyżeczki zielonego pesto 2 łyżeczki oliwy świeży pieprz do smaku opcjonalnie sól Caprese, czyli wypieczona na złoty kolor pyszna kanapka, z idealnie roztopinym serem mozzarella, pomidorem i zielonym pesto. Czy jest coś lepszego na pierwszy posiłek w ciągu dnia?  :) Kromki chleba posmarować(...)grubą warstwą pesto. Dodać pomidor i mozzarellę. Doprawić solą, pieprzem. Skropić oliwą. Kanapkę złożyć. Opiekać w grillownicy lub w piekarniku, w temperaturze 180°C. Grillować do momentu aż chleb się zarumieni i ser dobrze się roztopi. Około 2-3 minuty. Źródło:  kulinarnyprzepisna linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Chleb dyniowy z garnka żeliwnego 161

ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę Piekę go praktycznie co drugi dzień.  Mam  nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni, bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko(...)przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy go mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy

Delicious Titbits
Chleb dyniowy 178

daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody(...)mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 mnut. Studzimy na kartce. Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami, np. pastami do smarowania. Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez

My Chcemy Jeść
No i klops! Prosto z Kalifornii 320

wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz(...)ciągle rozgrzaną patelnię dodać koper włoski i kmin, prażyć do czasu kiedy zaczną się lekko złocić i wydzielać aromaty; przełożyć do moździeża lub miseczki utłuć na jak najdrobniejsze kawałki. Chleb namoczyć w wodzie i porozrywać palcami na małe kawałki. W dużej misce połączyć surowe mięso wieprzowe i wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek

Jem więc Jestem
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 189

smakowita. Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie nie jest może zaskakujące ale niebywale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Powroty, dinozaury i lakocie 187

tego na co weszliśmy i co tam porabialiśmy. Tymczasem dzieciaki pojechały zdać relację babci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej? o ile przetrwam tę temperaturę! JA CHCĘ

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 187

typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast(...)jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski

Powiedz dietom nie
Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 198

się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale od tego też się odzwyczaiłam. Kanapki, kanapki, kanapki, i mam dość kanapek choćby z najlepszym chlebem i dodatkami! Dziś tez wybywam i postanowiłam zrobić sobie na tę okoliczność sałatkę. Proste smaki i zaskakujące połączenie. Przepis z książki "Kipi Kasza". U mnie z połowy porcji poniższej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 328

ktoś ma ochotę upiec chcleb, to podane proporcje zostały dobrane na dwa bochenki pieczone w prostokątnych kilogramowych foremkach (używam stalowych o wymiarach ok. 23x10x8 cm, mogą być ciut większe). Chleb trzeba piec dwa razy dłużej niż bułki, około 40 minut. Dzięki zakwasowi żytniemu bułki są odrobinę bardziej wytrawne. Zakwas oraz mała wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który

Grahamka, weka i kajzerka
Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi. 218

Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo...  Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie

Apetyt na Zielone