coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowanie 20 min Dla 6 osób Pain perdu: ● 12 kromek tostowego chleba lub chałki (najlepiej czerstwego)* ● 100 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła(...)pain perdu » : na dużej patelni rozpuść masło. W misce ubij trzepaczką jajka z mlekiem i cukrem (zostaw odrobinę cukru do posypania). W przygotowanej mieszaninie zanurzaj szybko kromki chleba lub chałki, i smaż na rozgrzanym maśle. Posyp z wierzchu cukrem, przewróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony). Podawaj ze smażonymi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawiosny zeszłego roku nie kupujemy pieczywa, piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego(...)zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam na 1 do 1,5 godziny w ciepłe
I tu będę miała takie teWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta
Uwaga Babcia Piecze ChlebBryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam
Przepisy na domowy ser i chlebRobiola, to pochodzący z Włoch ser miękki, krótko-dojrzewający. Może być wytwarzany z mleka krowiego, koziego, owczego lub dowolnego ich połączenia. Jest to jeden z prostszych
Przepisy na domowy ser i chlebŹródło przepisu: cheesemaking.com Będziemy potrzebować (na 1 ser z 4 litrów mleka): 4 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze bakterie starterowe mezofilne do zakwaszenia
Przepisy na domowy ser i chlebinnych wykonywać. Ćwiczenia do codziennego wykonania- na szczęście zajmują prawie 14 minut: ******************************************************************************************* http://onet.tv/l/dbajosiebie/sprawdzone-cwiczenia-na-idealne-cialo/32rgcv TABELA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ WYBRANYCH PRODUKTÓW I POTRAW ! ******************************************************************************************* PRODUKTY ZBOŻOWE ************************************* Chleb baltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka - 40 gram - 89 kcal Bułka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPomysł na taki chleb przez przypadek dziecko mi podsunęło, jak zamiast kukurydzy cieciorkę w puszce wzięło. Syn pomylił się i do otworzenia tacie dał, bo smaka na kukurydzę miał, a po chwili się okazało, że wyglądem i smakiem wcale, a wcale kukurydzy to nie przypominało :p Schowali do lodówki i mi powiedzieli, że się pomylili i zamiast kukurydzy(...)cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko na efekt smakowy z niecierpliwością czekałam i ciekawość wielką miałam, czy będzie smakowity, ale okazał się wyśmienity! Chleb wilgotny, w lekkim żółtym kolorze dla mnie idealny, smaczny
Moniki Smakołykidaleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu. Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz(...)Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko mieszamy z jajkiem. 3. Chleb zalewamy mieszanką z pkt. 2. dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 45 min. 4. Pancettę i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do namoczonego chleba. Mieszamy. 5. Dodajemy mąkę i formujemy kulki dowolnej wielkości. 6. Gotujemy bulion i wrzucamy uformowane
Bon Ton ItaliaWitam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę
Uwaga Babcia Piecze ChlebKolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym
Przepisy na domowy ser i chlebSer Hispanico pochodzi z regionu La Mancha w Hiszpanii. Jest to jeden z najbardziej popularnych serów w Hiszpanii. Jest łagodny, ale jednocześnie aromatyczny. Hispanico jest
Przepisy na domowy ser i chlebTen ser, warzę właśnie dzisiejszej niedzieli. Ciekawe, czy wyjdzie coś, co choć w niewielkim stopniu przypomina oryginał? Niestety sery z niebieską pleśnią, robione w warunkach
Przepisy na domowy ser i chlebMąka migdałowa jest na liście składników wielu przepisów na wypieki paleo, szczególnie chleby. Oczywiście mąkę migdałową można kupić w nielicznych sklepach i w sprzedaży wysyłkowej, ale jest dość droga, kilogram kosztuje ponad 50 zł. Może nie wiesz, ale mąkę migdałową możesz zrobić samodzielnie w domu ! Mąkę migdałową ciężko znaleźć, za to migdały są w każdym sklepie. Już nie ma problemu(...)najmniej 10-12 godzin i choć to nie jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza
PaleoSMAKdziwnych” przyprawach, jak to Misiek określa, nieźle muszę się nakombinować, aby nie widział ile czego wsypuję, bo jego mama to tylko sól i pieprz używała ;-). Upiekłam chleb, do którego dodałam nasiona kozieradki, które polecane są w leczeniu cukrzycy – jako środek obniżający poziom glukozy we krwi, obniżają także poziom złego cholesterolu we krwi oraz zbawiennie wpływają na cały układ(...)trawienny, a przede wszystkim mają niezwykły smak, nie wiem do czego go porównać, ale idealnie ten chleb komponuje się z suszonymi pomidorami oraz jako dodatek do wegańskich zup, o już wiem, ma taki „rosołowy” posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego wyrastanie, ale warto, na drugi i trzeci dzień
greenscarfpyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się(...)ciasto ma słodkawy smak, przepiękny pomarańczowy kolor i wilgotną, a nie suchą fakturę. Niezależnie od tego, jaką wprawę masz w gotowaniu, warto choć raz samemu upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego. Składniki: 300g
Roślinna - blog wegańskiwkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po schłodzeniu chleba. ------------- Podobne: Chleb orkiszowy z amarantusem Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb mieszany z sorgo
Weekendy w domu i ogrodziewszystko i odpowiedzieć na własne pytania. Dlaczego ktoś chciałby zabić pogrążone we śnie dziecko? Zanim zdołał cokolwiek odpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia(...)owsiankę. (...)" George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2) Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący podszedł do stołu. - Chleba - zwrócił się do niego Tyrion. - A także dwie małe rybki i tego dobrego ciemnego piwa, żebym miał czym popić. Ach, i jeszcze trochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był chrupiący. - Służący
Passions hobbies lifewyboru. Okazało się, że jest tak smaczna, że wzięłam dokładkę, podobnie jak moja sąsiadka, która też nie jada kaszy gryczanej :) Postanowiłam po latach dać jej szansę i dziś przygotowałam chleb na zakwasie właśnie z jej dodatkiem. Wyszedł naprawdę smacznie :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy(...)szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką
Weekendy w domu i ogrodzieopcja góra i dół] na 30-40 minut. KAROB Creta Karob to kreteńska firma założona w 2006 roku, od 2011 zajmuje się wytwarzaniem różnych produktów biologicznych z mączki chleba świętojańskiego. Siedziba firmy znajduje się w niewielkiej wiosce Argyroupoli. Creta Karob stara się w procesie produkcji łączyć starożytne sposoby z nowymi technologiami. Ich produkty w pełni odpowiadają przepisom Unii Europejskiej(...)dopiero 15 lat po posadzeniu rozpoczyna owocowanie. Dorosłe rośliny osiągają wysokość nawet 15 metrów i każda z nich w czasie jednego zbioru może dostarczyć około jednej tony ziarna. Strąki chleba świętojańskiego są zbierane w połowie września. Gdzie go kupić? Jeśli zainteresował Was karob oraz produkty zawierające go, to przy okazji kolejnej
ClauditteMissCookingPrzynajmniej raz w tygodniu muszę dokarmić swój zakwas. Oczywiście najlepiej jest zrobić to przy okazji wypieku chleba. Tym razem nie poszukiwałam ciekawego przepisu w necie, ani książkach. Recepturę wymyśliłam sama, zamieszałam składniki i z niecierpliwością czekałam co z tego wyjdzie. Aż ręce mi się trzęsły z wrażenia, kiedy odkrawałam pierwszą kromkę :) Chlebuś wyszedł wspaniały! Wypieczona, chrupiąca skórka i porowaty elastyczny(...)miękisz. Smak również super, oboje z mężem byliśmy zachwyceni, więc mogę polecić ten przepis ze spokojnym sumieniem :) Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650 150 g mąki gryczanej 1,5 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka płynnego miodu 300 ml letniej wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego KLIK 50 g pestek
Kuchenne zapiski Edytywcześniejszym poście pisałam o nowej współpracy - z Ziarenkowo , a dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z użyciem jednej z trzech mieszanki ziaren. Pyszny, domowy chleb! Zdrowy, żytni i na zakwasie - taki być powinien. Dodatek ziaren jest strzałem w 10! Poza tym w końcu, po wieeeeelu próbach udało mi się skomponować przepis na idealny chleb na zakwasie. Najlepszy jest drugiego dnia, bardzo(...)długo utrzymuje świeżość. CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI przepis autorski // keksówka o dł. ok. 30cm ~135g (1/2 szklanki) aktywnego zakwasu żytniego - PRZEPIS ~170g mąki żytniej T2000 ~170-200ml ciepłej wody (w zależności od chłonności mąki) Wszystkie składniki wymieszać (w dużej misce - następnego dnia w tej samej będzie wyrabiany chleb), przykryć miskę folią aluminiową i odstawić
chili & sugarznaleźć paczkowane bułki czy chlebki dla bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę chemii... Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :) Jeśli jesteście na diecie(...)wyboru możecie użyć mąk które są łatwo dostępne w większych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pamiętać o wybieraniu mąk certyfikowanych, z przekreślonym kłosem. Zapraszam do pieczenia! :) CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZKĄ lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez glutenu" // keksówka o dł.20-25cm ~300g mąki gryczanej ~150g mąki kukurdzianej ~50g mąki ryżowej ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru
chili & sugarchlebek (potem myśl ewoluowała i powstały bułki). Tak sobie staliśmy na przystanku autobusowym, świeciło słonko, taki luz całkowity i nagle Karolina się uzewnętrznia: "A wiesz, może taki ze szczypiorkiem chleb byś zrobił? I koperkiem... I... yyy... z natką pietruszki! O, taki zrób! Taką całą serię sezonowych chlebów zrób! Właśnie, serię całą, a ten niech będzie pierwszy." No dobra, pomyślałem(...)przykryciem na godzinę. Bułki nam ładnie wyrosną, a my nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bułki przez 25 minut. Pychota! :) Jeśli chcemy to równie dobrze możemy ten chleb zrobić w automacie do chleba. Wrzucamy wszystko (oprócz zieleniny) do pojemnika, ustwiamy program podstawowy i odpalamy maszynę. Zielsko wrzucamy po sygnale dodawania składników. A teraz myślę nad kolejnym "sezonowym" chlebkiem :) Właściwie
Marder&Marder Manufacturechce mi się wierzyć. Tak szybko zleciało... 5 lat temu zupełnie nie wiem po co, jak i dlaczego wymyśliłem, że będę się z wami dzielił przepisami na chleb. Bo właśnie 5 lat temu zaczynałem prowadzić ten blog z pomysłem, że będą tutaj wyłączanie przepisy na domowy wypiek pieczywa. Początkowo szedłem na łatwiznę, były tylko przepisy na chleb z maszyny chlebowej(...)blog powstał niejako z tej maszyny. Bo było to tak, że ni stąd ni zowąd Madzia wymyśliła, że kupujemy maszynę do wypieku chleba. A ja jak to ja, zawsze byłem mocno wyluzowany. Więc jak Madzia chce coś kupić to niech kupuje, w końcu od tego są pieniądze. Kupiliśmy i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Zakochałem się w tej maszynie
Marder&Marder Manufacturepewności nie mam, w końcu wodę da się w nim zagotować). Ale poza tym to właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa(...)multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie w jakimś kolejnym wpisie, nie teraz. Naoglądaliśmy się tych wszystkich masterszefów, gdzie co drugie danie jest zrobione sous-vide i też tak chcemy :) Dla niewtajemniczonych wytłumaczę
Marder&Marder ManufactureJeszcze trochę zdjęcia będą wołać o pomstę do niebios... Niewiarygodnie prosty i smaczny... Przepis nie do końca zerżnięty, ale inspiracje pochodzą od Liski, prowadzącej " pracownię wypieków ". Własne przepisy na chleb nie są najłatwiejsze w rozpracowaniu.., ale jest już kilka wątków, które mi nie pasowały i zostały zastąpione w oryginalnym przepisie moim wymysłem. 400 g mąki pszennej (ten wyszedł mi trochę(...)280g wody Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na 12 -18 godzin w ciepłym miejscu. Nie dorobiłam się jeszcze koszyków do wyrastania i żeliwnego garnka, więc pieczenie chleba wygląda u mnie nieco siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku po 14 godzinach) przekładamy luźne ciasto do keksówki i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Używam foremki
Kuchenna Kontrrewolucyapolskiej bytności w północnych Inflantach został pewien widoczny ślad. Nas natomiast interesować będzie kuchnia miejscowa, acz niekoniecznie ze stołu wojewody. Zatem, aby nie przedłużać - przed państwem słodka zupa z chleba - leivasupp! Zdaję sobie sprawę, że propozycja takiego deseru brzmi ekscentrycznie. Estończycy to naród kulinarnie, jak na moje podniebienie, dość dziwny. Jednak niecodzienne podanie i składniki to jeden z powodów(...)których wybrałam właśnie ten przepis. ;) 400g czerstwego żytniego chleba (najlepiej czarnego, typu litewskiego) 1,5l wody 1 laska cynamonu pół szklanki cukru 3/4 szklanki rodzynek 200ml dobrego soku jabłkowego mleko Czerstwy chleb dzielimy na małe cząstki i zalewamy w garnku letnią wodą. Czekamy, aż rozmięknie. Gdy będzie już prawie płynny, garnek z miksturą stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: (całość około 500kcal) 2 jajka 2 kromki chleba żytniego cynamon 1/4 szklanki mleka około 10g ksylitolu garść rodzynek (około 25g) Sposób przygotowania: Jajka miksujemy razem z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy mleko i cynamon, znów miksujemy chleb kroimy w kostkę i układamy w żaroodpornym naczyniu (ja nie miałam takiego naczynia więc musiałam ratować się(...)papierem do pieczenia) na wierzch chleba wylewamy jajeczną masę, odstawiamy na około 5 minut żeby chleb wchłonął masę na wierzch wykładamy rodzynki pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtrudnego:) Było pysznie;) Podawać oczywiście z sałatką lub gotowanymi warzywami;) Składniki (na kilka małych kotlecików): 130 g tofu naturalnego łyżka mąki sojowej 5 oliwekj zielonych 1 kawałek razowego żytniego chleba (podsuszonego) szczypta soli sproszkowane suszone pomidory 1-2 łyżeczki tymianek, oregano - razem łyżeczka oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Chleb pokrój na mniejsze kawałki W malakserze(...)zmiksuj chleb, tofu i oliwki - jeśli nie masz malaksera możesz podane składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa/wyciskarkę ślimakową/zmiksowac blenderem; przy ostatniej opcji warto wcześniej wymieszać składniki i odstawić na co najmniej godzinę by chleb zwilgotniał) Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj/zmiksuj Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj masę Formuj małe kotleciki. Masa jest mocno kleista więc dla ułatwienia
pyszne zdrowościHiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa(...)pokroić na kawałki i razem z chlebem i przyprawami wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką zupę krem. Ewentualnie doprawić i ponownie krótko zmiksować. Schłodzić w lodówce i podawać
wyzwania kuchennemięso użyć do przygotowania pysznej gorącej kanapki. Nie trzeba udziwnionych dodatków, gwarantuję, ze każdy z Was znajdzie co potrzeba w swojej lodówce :) Składniki: pierś z pieczonego kurczaka , 4 kromki chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego, pomidor , dymka wraz ze szczypiorem , majonez , ząbek czosnku , opcjonalnie ketchup. Pierś pokroić na plastry. Chleb krótko opiec na patelni grillowej lub na ruszcie. Majonez wymieszać z przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem. Chleb przesmarować czosnkowym majonezem, na niego ułożyć mięso. Na mięsie dowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Całość przykryć drugą kromką posmarowanego majonezem chleba. Jeśli ktoś lubi może tez dodać ketchup. Taka kanapka może zastąpić obiad. Jest bardzo sycąca i smaczna. Dzieci na pewno będą zachwycone takim domowym fast foodem :) A jeśli pozwolimy
Codzienna kuchnia niecodziennafileta z piersi kurczaka sól 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa brązowego cukru 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 8 kromek chleba tostowego 1 mały pęczek rukoli 50 g sałaty lodowej 4 łyżki stołowe majonezu 1 łyżka stołowa sosu chili 50 g suszonych żurawin Dzisiejszy pomysł na pyszne śniadanie - to wyjątkowa kanapka z soczystymi kawałkami kurczaka(...)smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z brązowym cukrem i pieprzem i skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Chleb tostowy delikatnie opiec w tosterze. Rukolę rozdzielić na pojedyncze listki. Sałatę lodową pokroić na szerokie paski. Żurawinę posiekać drobniej. Zmieszać ze sobą majonez, żurawinę i sos chili. Przestudzony filet z piersi
Świat Domowej Kuchnitaki chlebek można w ogle upiec? Uda się? Wyjdzie? Jeszcze do niedawna miałam wiele wątpliwości co do wypieków chleba bez dodatku mąki. Aż do czasu gdy od firmy SCANDIC FOOD otrzymałam do przetestowania jeden z ich dżemów i mieszankę do wypieku chleba. W mieszance tej znalazły się: *nasiona sezamu *pestki słonecznika *siemię lniane *pestki dyni Aby przygotować chleb(...)przepyszny chleb.Jak dla mnie zasmakował bardzo. Pełen ziaren, taki jak lubię,do tego syty, już dwie kromki tego chlebka z jakimś dodatkiem wystarczają za cały posiłek. Polecam lubiącym chleby wieloziarniste oraz bezglutenowcom
Z Majeczką w kuchnifeta , gdyby nie pochmurna aura pogodowa i komary grill pewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora. Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym to moja najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony(...)mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając (aby podczas pieczenia nie oddzielało się od chleba). Tosty układać na ruszcie najpierw stroną na której znajduje się mięso mielone, następnie przewrócić na moment na stronę samego
Kuchenne aromatychleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny mięsisty miąższ! Najlepszy pierwszego i drugiego dnia, później idealnie sprawdzi się na grzanki :) Przepis z tej strony . Polecam! Składniki: 500 g mąki,* 379 g letniej wody, 4 g suchych drożdży(...)wkładamy do nagrzanego żeliwnego garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy tak 40 minut, potem ściągamy pokrywkę i pozwalamy chlebkowi ładnie się zarumienić piekąc go następne 15 - 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego :) * korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750 ** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony *** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki
Plate of JoyZupa cebulowa z resztkami chleba. Niektórzy powiedzą, że to nie sezon na zupy. Co prawda po ten przepis chętnie sięgam w zimie. Ale ma on też tę zaletę, że pozwala na fajne wykorzystanie sczerstwiałego chleba. Dlatego lubię do niego od czasu do czasu wracać, by nie marnować czerstwego pieczywa. Przygotowanie 5 minut. Gotowanie 5 minut. Składniki: 1 duża cebula, rozcięta(...)części, 2 ugotowane ziemniaki, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, chleb (sczerstwiały, zeschnęty, pokruszony na kawałeczki). Przygotowanie: Zamaczamy chleb w zimnej wodzie. Pozostawiamy go na 10 minut. Dodajemy cebulę, czosnek, pietruszkę. Gotujemy do wrzenia. Następnie dalej gotujemy ale już na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Całość miksujemy lub nie. Jak to lubi. Możemy jeszcze dorzucić śmietanę lub drobno zmiksowane migdały
MODA NA BIOPrzepis na ten cudowny chleb znalazłam u Angie . I muszę przyznać, że Angie piecze wspaniałe chlebki. Przepis nieco zmodyfikowałam, a efekt już sami widzicie, wart jest czekania Najlepiej smakował nam z wędliną. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej(...)natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie wyrastał 3 godziny) Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnik na 240 C i piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę
Delicious TitbitsPasztet z kapusty i chleba to smaczny sposób na wykorzystanie kapusty pozostałej po obgotowaniu i zużyciu większych liści na gołąbki. Zamiast wyrzucać niewykorzystaną środkową część kapusty warto zrobić z niej smaczne danie i upiec je w piekarniku razem z gołąbkami. Czysta oszczędność ;) Podane proporcje wystarczają na 2 małe keksówki lub na 1 keksówkę i 4 kokilki. Składniki: 1200 g dobrze(...)obgotowanej główki kapusty 600 g chleba – nie musi być świeży, ale jeśli jest czerstwy, powinien być wcześniej namoczony w mleku i dobrze odciśnięty 3 cebule 5 jajek 4 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oleju do smażenia bułka tarta do wysypania foremek Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić
Trzeci talerzDzisiejszy chleb jest wynikiem uprzątaniem szafek z resztek mąk. Wsypałam do niego nasiona babki płesznik. Ze względu na otaczanie się śluzem/żelem w kontakcie z wodą polecane na zaparcia, biegunki, chorobę wrzodową, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść zakwasu z poprzedniego wypieku (był żytni) ( kliknij tutaj, jeśli chcesz(...)wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia. ------------------------- Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb na zakwasie ŻYRAFA Chleb na zakwasie z oliwkami
Weekendy w domu i ogrodziepiersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera i trochę mięsa. Podgrzać w mikrofalówce – najlepiej przykryte folią spożywczą lub w pojemniku do podgrzewania z niewielką ilością wody, aby chleb
królestwo garówWypróbowaliśmy go zarówno na śniadanie i kolację. W obu wersjach posiłek przedni. Tu przedstawiam wersję kolacyjną, a o śniadaniowej innym razem. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej, usmażonej piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej cebuli 1 posiekana pieczarka szczypta ziół prowansalskich ulubione przyprawy do kurczaka (u nas sól, płatki chili, kurkuma(...)Przygotowanie: Chleb tostowy smarujemy cienko masłem. Kurczaka przyprawionego w ulubiony sposób podsmażamy na odrobinie oleju. Składniki nadzienia siekamy jak najdrobniej. Wtedy nie będą wypadały z tostów. Do każdego tosta potrzebne są: dwie kromki chleba, dwa plasterki sera, "szczyptę" cebuli i pieczarki. Składamy tosty i umieszczamy w nagrzanym tosterze. Opiekamy do zrumienienia. Doskonale smakują z keczupem bądź musztardą. Można je przygotowywać
Kuchnia po mojemupieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie! Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, ostatnio widziałam je nawet w kilku popularnych supermarketach. Jeżeli nie możecie ich dostać, zastąpcie je białą pieczarką(...)liguryjsku przepis z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska" Claudii Roden z modyfikacjami Składniki (na 6 pieczarek): 6 pieczarek portobello lub zwykłych dużych pieczarek 2 grube kromki wczorajszego białego chleba lub 4 łyżki bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 papryczka pepperoncino 3 łyżki koniaku lub rumu (ja pominęłam) sól, pieprz, oliwa
Chilli Czosnek i Oliwawypieków. Wiedzieliście o tym? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tym bardziej, jeśli macie w domu choć jednego wielbiciela złotego trunku, najlepiej płci męskiej. Ot, to taki męski chleb. Albo chleb dla "dziewczyny z sąsiedztwa", która, tak jak ja, zamiast smukłego kieliszka wybiera kufel. Z dodatkiem ziół, chleb ten przenosi się na zupełnie inny poziom. Mmmm...w myślach(...)jest szybki i prosty w przygotowaniu, długo zatrzymuje świeżość, a efekt przerasta oczekiwania. Jeśli chcecie, by był bardziej puszysty i lżejszy, użyjcie białej mąki- zakochacie się! Do dzieła! RAZOWY CHLEB PIWNY Z ZIOŁAMI Składniki: 3 szklanki mąki żytniej razowej ok.350 ml ulubionego piwa (ja użyłam Tyskie) ok. 5-6 małych ząbków czosnku 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka proszku
Gotowanie to kochanieniemal w każdy piątek po pracy. Przychodziłam do domu, dla reszty rodziny najczęściej miałam coś z czwartku, a ja mogłam w końcu zjeść szpinak. Jeżeli tylko miałam kawałek podsuszonego chleba, to wybierałam taką wersję zamiast na przykład szpinaku z makaronem. Czasami jajko w koszulce zastępowałam jakiem sadzonym. Do tych piątkowych małych obiadów pewnie będę często wracać, choćby z tego względu(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: na jedną porcję kromka chleba pełnoziarnistego ok. 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki masła ew. plaster sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli) 1 jajko 1 łyżka octu W rondelku
bistro mamaSkładniki: 1 szkl. mąki żytniej typ 2000 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 12 ziarenek pieprzu mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie) Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku(...)płaską powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce
Czerwień i błękitnajlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:) Składniki: 400 ml letniej wody kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie lub 50 g zakwasu na chleb 100 g mąki żytniej typ 2000 2 ząbki czosnku 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-4 listki laurowe 6-8 ziaren czarnego(...)pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku Przygotowanie: Kromkę chleba lub zakwas umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli używamy zakwasu na chleb, baza do żurku będzie gotowa już po 2 dniach
Smakowity Blog Kulinarnynadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku(...)temperaturze 15 - 20 minut. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce. Bułka w pełnej krasie Bułka przekrojona Bułki i czosnek Więcej bułek i czosnek inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman
Grahamka, weka i kajzerkajest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu: W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli(...)codziennie nie będziemy piec chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi). Dokarmianie zakwasu: Jeśli nie pieczemy chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
Kuchcik gotujeponiedziałku zaczynam oczyszczanie wg. dr Ewy Dąbrowskiej a dzisiaj naszła mnie ochota na chleb smażony w "jajku". Mojego Męża za to na smażone z cebulą pomidory ;) Połączyliśmy jedno z drugim :) Składniki: - chleb (dobrze się sprawdzi czerstwy) 2-3 kromki na osobę, - mąka z ciecierzycy 2-3 łyżki, - woda, - sól zwykła lub kala namak ("jajeczna"), - pieprz, - olej, - pomidory, - cebula (może być(...)ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji śmietany (być może trzeba będzie dodać wody bo ciecierzyca robi się gęściejsza po chwili), dodać odrobinę soli jajecznej i pieprzu. Maczać kromki chleba w cieście tak żeby wchłonęły część płynu, smażyć najpierw na małym ogniu, później na większym żeby zrobiły się chrupiące na wierzchu. Usmażone kromki układać na talerzu wyłożonym na ręczniku papierowym żeby
Co na wege obiad?lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny żytni chleb - C. jest zachwycony, a ja stwierdzam, że jak się przerzucimy(...)dokładnie każdego opakowania... Serek odłożyłam do lodówki, wyjęłam zwykły, upiekłam sernik i zaczęłam się zastanawiać, co zrobić z tą niespodzianką. Jakoś nie miałam na niego apetytu ot tak, na chlebie. Postanowiłam go więc w chleb zawinąć - upiekłam ślimaczki z serkiem kremowym. Wyszły pyszne - takie od razu gotowe kanapki. Skusicie się? Ślimaczki z serkiem kremowym Składniki: (na 10 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWśród internetowych przepisów często przewijają się przepisy na chleb bananowy- bardzo popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie
les mirabelleslitr wody, dla tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego 1 kromka chleba na zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami(...)szklanego naczynia. Zalewamy wodą zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki. Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na min. 5-6 dni. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą czystą łyżką. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki
w mojej kuchnizawrotnym tempie, a do tego odkryliśmy w rodzinie dwu dwuletnich smakoszy. Mój syncio demontował kanapki zjadając jedynie przepiórcze jajka a siostrzeniec z lubością zlizywał z jajek kawior.SKŁADNIKI2 chleby (takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera(...)zaraz obieram , aby wokoło żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry łososia i szynkę kroję na paski, jajka i oliwki przekrawam na pół a ser w kostkę.Kromki jednego chleba kroję na cztery trójkąty, natomiast z kromek drugiego chleba wykarwam kółeczka.trójkątne kanapeczki smaruję serkiem na który nakładam warstwę guacamole, plasterek łososia, połówkę jajka. Na Jajko nakładam kawior. Kanapeczkę "spinam
Magiczna kuchnia Dariizrobić z czerstwym chlebem? ...pudding. A jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi na puddingu słodko, to proponuję pudding wytrawny :)Składniki:kilka kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba by wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.)1 jajko100 mleka (albo śmietanki) 1 łyżka roztopionego masła szpinak - u mnie świeży - 2 opakowaniapomidory w puszcepół ugotowanego kalafiora(...)można pominąć)3 ząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą
Bon Appetit MałgorzatyKochamy eksperymentować, sprawdzać, testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie:"Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe" ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy(...)koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy i bardzo dokładnie wymieszać.PIWO!To jest zamknięty w butelce raj na ziemi nie tylko dla pasjonatów piwa, wielbicieli miodu i miłośników chleba. Całe połączenie jest faktycznie mistrzostwem, szczególnie tą porą roku. Tradycyjny zapach piwa został wzbogacony aromatami. W smaku wyczuwa się delikatną nutkę świeżego chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie
Wypisz Wymalujziołowymi grzankami Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:130 g czosnku1 łyżka masła60 g pietruszki120 g selera700 ml bulionu warzywnego1 prostokątny serek topionySól morskaŚwieżo zmielony pieprz4 kromki chleba tostowegoSos:½ szklanki listków natki pietruszki½ szklanki listków świeżej bazylii¼ szklanki Kujawskiego z bazylią2 ząbki czosnku½ łyżeczki soli morskiejWykonanie:Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy(...)topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą
Kulinarne przygody GatityJestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w której kupię chleb czy bułki "do jedzenia". Mimo, że moje poszukiwania wykraczały daleko poza granice miasta, były bezskuteczne. Pieczywo, jakie kupowałam było smaczne, nie przeczę. Jednak na drugi dzień nie dawało się(...)już zjeść ze smakiem. I przede wszystkim nie pachniało chlebem lecz sztucznością.Jakiś rok temu niespodziewanie w moje ręce wpadł notatnik cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam między innymi kilka przepisów na chleb i bułki. I od tego zaczęła się moja przygoda z wypiekami :) Okazało się, ze upieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna, lecz coś
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki: 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej(...)zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca wodaPrzyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki
Apetyczna babeczkabulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);2 łyżki masła;3 ząbki czosnku;125 ml letniego mleka;40 g parmezanu;Sól;Pieprz.Grzanki:4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb pszenny) - o wadze około 140 g;1,5 łyżki masła;2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.Sposób przygotowania:W garnku zagotować(...)gładki krem.Dodać letnie mleko, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze
Gospodyni Miejskawiem, jak Wy ale ja nie znoszę wyrzucać jedzenia a najbardziej chleba. Od razu taki wyrzut sumienia pojawia się w mojej głowie, że dzieci w Afrycie, że dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć(...)kosza. Dlatego usmażę go w jaku ale żeby nie było nudno, dołożyłam trochę żółtego sera i jest cudownie pyszne. Składniki: 6 kromek czerstwego chleba 2 duże jajka 10 dag sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach sól, pieprzzioła prowansalskie olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć
pieprzny smaczekcykliczną akcją, co miesiąc kolekcjonującą po kilkadziesiąt pięknych i pachnących wypieków przygotowywanych na drożdżach lub zakwasie, czy po prostu przaśnych. Akcję tę rozpoczęła, i koordynuje, Wisła z blogu Zapach chleba, dzięki której co miesiąc możemy obejrzeć listę wypieków upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi(...)uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka, wraz z odnośnikiem
Grahamka, weka i kajzerkawłaśnym stylem i ..być może nawet nad zmianą nawyków żywieniowych. Jestem zaskoczona jak wspaniale został wyważony smak, żadna przyprawa nie gryzie się z drugą, a dodatek pomidora i razowego chleba na zakwasie tylko pogłębiają jego niebiański i aksamitny smak. Pasztet idealnie rozsmarowuje się po chlebie, jest bardzo wydajny! Można z niego zrobić śniadanie dla kilku osób. Ja zrobiłam śniadanie(...)wynos! Użyłam chleba robionego w domu z tego przepisu CHLEB TUTAJ Posmarowałam kromeczki pasztetem, dodałam oliwki, pomidora ...zamknęłam do pojemnika ...i wyszłam z domu. Po otwarciu pojemniczka kanapki były w nienaruszonym stanie, a pasztet nie doprowadził do rozmoknięcia pieczywa. Na pewno jest to pasztet dla ludzi , którzy podróżują- opakowanie wystarczy, żeby się porządnie najeść, ale po otwarciu może
Z Kuchni Do Kuchniszybkie danie na sylwestrową noc dla najmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 parówki 2 kromki chleba tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta(...)oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki ser jest stopiony
Kolizje Smakówjajkami, który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine?Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz. Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem(...)zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec jak i łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie
Chilli Czosnek i Oliwatroche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim być zdrowym. Właśnie dlatego serdecznie polecamy wszystkim karob - melasę i proszek z chleba świętojańskiego. To propozycja idealna dla alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta(...)gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami. A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem.Zalety: Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów, Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry
Symfonia Smakówwyłożyć ciasto na chlebek. Uformować owalny chlebek. Posmarować mlekiem o temperaturze pokojowej. Obsypać chlebek mąką. Można lekko naciąć. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec do momentu aż chleb będzie miał sztywną skórkę. Jak popukacie to będzie taki specyficzny dźwięk i lekko chlebek powinien się zarumienić. Chlebek jest pyszny, polecam
Kuchnia Pokoleńwyśmienicie. Swój wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze. Składniki: około 200-250 g suchego grochu (500 g puree) 1-1,5 szklanki okruchów razowego chleba 250 g pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki bułki(...)zimną, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia przez noc wodę po namoczeniu odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości najlepiej wg wskazań na opakowaniu jedną szklankę okruchów z razowego chleba namoczyć w ciepłej wodzie 2 cebule i czosnek zeszklić na oleju, dodać odciśnięty chleb i dusić razem około 15 minut pieczarki pokroić w plasterki i umieścić na gorącej patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które nie chcą się ode mnie odczepić i wysysają ze mnie energię życiową. Żeby tej energii było nieco więcej upiekłam chleb :) Pyszny, puszysty, wilgotny. Zupełnie nie przypomina sklepowych bezglutenowców, które nie dość, że są napakowane cukrem i gumami to jeszcze smakują jak podeszwa... Jest genialny w swej prostocie, a jego przygotowanie(...)dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny, aczkolwiek wyczuwalna jest nutka
pyszne zdrowościmniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić(...)minut do suchego patyczka. U mnie bez termoobiegu, w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół. Wyjąć z blaszki od razu po upieczeniu i studzić na metalowej kratce kuchennej. Chleb wyszedł mi dość wilgotny - to pewnie zasługa mąki z tapioki . Fakturą bardziej przypomina pieczywo na zakwasie, niż na drożdżach. Miękki w środku, z twardą skórką - przewiduję, że będzie długo się przechowywał
Grunt to przepis!Zaduszek w Meksyku są smażone koniki polne. Po zakończonym święcie mają one odwieźć dusze zmarłych do nieba. Jednak ja mam dla Was jeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego(...)rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje się 2 chleby. Dla mnie takie były zbyt duże, więc podzieliłam ciasto na 4 części. Składniki: 2¼ łyżeczki suszonych drożdży 2/3 szklanki letniego mleka plus 2 łyżki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
Pełny talerzParę dni temu prezentowaliśmy bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany , a dzisiaj mamy dla was bezglutenowy chleb amarantusowy. Tak naprawdę jest z wielu mąk, ale to chyba właśnie ta z amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku. Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego pieczywa, ale obiektywnie(...)patrząc złe nie jest. Nie jest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki
Marder&Marder ManufacturePrzepis na ten chleb miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto na kształt prostokąta i dwa boki zwinąć do środka. Ułożyć chleb na blaszce/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Naciąć i wstawić do piekarnika. Chleb piec około 55 minut w 180 stopniach
Moje domowe kucharzeniejuż dawno nie pisałam nic o nowych chlebkach. Ja cały czas chleby wypiekam tak już od 8 dobrych lat pewnie będzie, nawet nie pamiętam. Są to chleby różne na zakwasie lub na drożdżach w zależności od tego ile mam czasu. Ten bochen dzisiejszy jest na drożdżach i jest pyszny i zdrowy a to za sprawą amarantusa i pokrzywy. Nie trudno(...)upiec dlatego zachęcam, może ten to właśnie Twój chlebek. Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwspaniały zbieg okoliczności, lepiej nie można było trafić. Ale wróćmy do tematu. Książka zawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej(...)powinna być minimalna. Tą zasadę stosujemy u siebie na blogu i tą samą zauważyliśmy czytając książkę Pani Anny. Widać, że zdjęcia przedstawiają gotowy wypiek i mamy pewność, że nasz chleb (czy inny wypiek) będzie wyglądał tak samo. Nie sprawia nam bowiem przyjemności gotowanie pełne rozczarowań. Bo je się nie tylko oczami, więc ładnie obrobione zdjęcie nie jest wyznacznikiem dobrego smaku
Marder&Marder Manufacturenajlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. I najlepszy jaki do tej pory jadłam! Może to brzmi trochę nieskromnie, ale tak jest. Chleb niezwykle długo zachowuje świeżość, przez cały tydzień nie zmienił się praktycznie wcale jego smak, a może nawet nabrał charakteru. Skórka pozostała lśniąca i miękka, ale jędrna, miąższ bardzo smaczny, wyrazisty, lekko wilgotny. Przy tym robi się(...)ostatnim składaniu ciasto włożyć do keksówki i przykryć ściereczką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Mój chlebek rósł 2 h. Po tym czasie włożyłam chleb do piekrnika nagrzanego z parą do 210°C, piekłam 10 minut, usunąłam blachę z wodą i zmniejszyłam ogień do 180°C, piekłam dalsze 30 minut. Studziłam 10 minut w blaszce, potem
Kuchnia Prezydentowejkarotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj jako dodatek do chleba ale nie za dużo bo ma on specyficzny zapach rozmoczonego zboża a nie wszystkim on pasuje. Taka ilość jaka tutaj w chlebie nie jest specjalnie wyczuwalna a swoje robi. Chleb
Moje Małe Czarowaniejest nasz chleb powszedni. Właściwie to nie nasz tylko mojego męża i dzieci bo ja od pewnego czasu musiałam wykluczyć ze swojej diety gluten. Dla siebie piekę inny chleb. Przepis jest dość prosty i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Jak się z rana za niego zabierzemy do obiadu powinien być upieczony. Pod warunkiem, że w pomieszczeniu w którym wyrasta jest(...)mnie w domu jest mniej więc się posiłkuję piekarnikiem. Wstawiam ciasto na czas wyrastania do piekarnika i włączam oświetlenie. Ilość ciepła od żarówki wystarczająco podnosi temperaturę. Chleb ładnie wyrasta. Jest wilgotny po upieczeniu i się nie kruszy. Utrzymuje świeżość 3-4 dni. Można go zamrażać.” Czytaj więcej
Wiem co jemPrzeglądałam dziś książki z przepisami na chleb i trafiłam na ten oto przepis. Chlebki wyszły super. Przepis sprawdzony - podaję dalej:) Pochodzi on z z książki "Pieczenie chleba" Lindy Doester. Składniki: 100 ml letniej wody 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka roztopionego masła 280 g mąki pszennej 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży (instant) olej słonecznikowy (do smarowania) Przygotowanie: W automacie do pieczenia chleba: Do formy wlać wodę, dolać jogurt, miód i roztopione masło. Następnie dodajemy sól, czosnek, zmieloną kolendrę, mąkę, a na koniec drożdże (uważając, aby nie zetknęły się z solą). Wybrać program: Ciasto rosnące (nie ma cyklu pieczenia). Gdy automat zakończy pracę, wyłączyć
Domowa Cookierenka Agisuchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży instant garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba Przygotowanie: Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Mąkę typ 2000 i typ 720 wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią wodę i odstawić na godzinę, by mąki się(...)małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika i dyni. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 ° C i piec przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 ° C i piec przez kolejne 35 min. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy
Domowa Cookierenka Agimoże to chleb mocno rzodkiewkowy ze szczypiorkiem? Sam nie wiem, i jednego i drugiego jest w środku sporo :) A to tak w ramach drugiego podejścia do pomysłu Karoliny z sezonowymi wypiekami. Nie wiem jakie będzie podejście trzecie, ale dzisiaj idziemy z Karoliną "na miasto" więc po stosownym spożyciu stosownych napojów pewnie wymyślimy coś nadającego się :) Oby tylko jadalne(...)studzimy na kratce, bez zbędnej zwłoki zjadamy - bo pyszny :) Jeśli ktoś lubi/nie ma wyboru/czuje wewnętrzne silne parcie (niepotrzebne skreślić) to można oczywiście też ten chlebek zrobić w automacie do chleba. Wrzucamy wszystko do kupy, ustawiamy program podstawowy i idziemy oglądać film :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturepodgrzała na patelni z papryką, jogurtem, ryżem i pewnie czymś tam jeszcze. Ogólnie niezłe całkiem. Ale jak już się ogarnęliśmy, zjedliśmy, odpoczęliśmy moment to zaczęła powoli dochodzić 22. A chleba na rano nie ma. Eeehhh, i znowu po nocy robić będę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie(...)godzinie wyjmujemy na blat, znów krótko wyrabiamy, wałkujemy na placek grubości około 1 cm i formujemy okrągły bochenek (tak jakbyśmy zawijali sakiewkę). Staramy się jak najlepiej naciągnąć w powierzchnię chleba. Wierzch płytko nacinamy w kratkę ostrym nożem. Kładziemy chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znowu przykrywamy na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb około
Marder&Marder Manufacturezwykle zabieram się za pieczenie około 22. Eeehhh, chyba nigdy nie nauczę się robić tego wcześniej. Madzia zażyczyła sobie chleb ze słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika(...)zostawiliśmy na później. Dłońmi delikatnie wgniatamy je w środek, tak żeby się przykleiły do chlebka. I zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Chleb wyszedł mocno makowy. Mi osobiście to idealnie pasowało, ale jeżeli wolisz mniej makowe to weź połowę ilości ziaren maku. To będzie idealna dawka dla tych mniej
Marder&Marder Manufactureostatni chleb, który robiłem, ten z orzechami , tak mnie zauroczył, że musiałem jeszcze jakiś inny z orzechami zrobić. Tamten był naprawdę niesamowity, ten lekko (a może mocno:)) orzechowy smak dodawał niepowtarzalnych wrażeń :) Tak więc jak pomyślał tak też zrobił i przedstawiam wam przepis na jeszcze jeden orzechowy chlebek :) Tym razem trochę inny, z płatkami owsianymi i nie na zakwasie tylko(...)zwykły drożdżowiec. W sumie prawda jest taka, że tamten chleb z poprzedniego wpisu smakował mi o wiele bardziej. Co oczywiście nie znaczy, że ten jest nie smaczny. O nie, nie, nie :) Po prostu tamten był mega-niesamowity, a ten po prostu jest bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt
Marder&Marder Manufactureznowu chleb z maszyny. Bo jak pisałem ostatnio zaniedbałem ten temat przez ostatni rok. A niech maszyniści też coś z życia mają. Chleb taki na wypasie, aromatyczny i smakowy :) Jak go kroiłem w kuchni to weszła Madzia, tak pociąga nosem, pociąga i mówi: "Czujesz ten smród? Co to?!" A ja dalej sobie kroję... Niucha tak, niucha, podchodzi... "Aaaa, to twój(...)chleb!" :) Cóż, prawdą jest, że zapach ma silny. Ale wcale nie śmierdzi, powinienem focha wtedy strzelić! Super smakuje, ma wyraźny smak, czuć i cebulę i czosnek, a pieprz dodaje mu jeszcze nieco mocy. Jest dość zbity, przez co jest niesamowicie syty. Zdecydowanie powinniście spróbować. 520 g mąki 300 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu
Marder&Marder Manufactureopowiadać, bo noc jest teraz gdy to piszę, i trochę do łóżka się spieszę ;) Możecie pierwszą część wpisu przeczytać TUTAJ . Zatem wspomniany worek zamierzam testować przy pomocy tego oto chleba żytnio-orkiszowego. Właściwie to już testuję, już trwa kolejny dzień testów. Ale wyniki poznacie dopiero jak skończę całość, czyli za kilka dni. Przypomnę tylko, że każdego dnia jem kromkę tego(...)chleba trzymanego w lnianym worku i trzymanego w zwykłej reklamówce. I opisuję skrzętnie :) Przepis podpatrzyłem w jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dziękuję zatem Basi, która ten przepis zamieściła (ja go nieznacznie zmodyfikowałem). Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 540 g mąki żytniej typ 2000 540 ml wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej
Marder&Marder ManufactureJeszcze jeden chleb z weekendowego pieczenia. Ponownie podpatrzony u Pauliny z kotlet.tv (którą u nas w domu ze względu na nazwę jej bloga nazywamy Kotleciarą. Tylko nie mówicie o tym nikomu :)). Dodatek ziemniaków w tym chlebie sprawia, że zachowuje on świeżość przez kilka dni. Do tego jest nieco bardziej wilgotny i niesamowicie delikatny. Któregoś razu chętnie go zrobię(...)wody 14 g drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 2-3 roztłuczone ugotowane ziemniaki (200-220 g) 10 łyżek oleju 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania chleba Wszystkie składniki jak zawsze wyrabiany na gładkie ciasto, przez około 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Marder&Marder ManufactureDynie już się kończą, gdzieniegdzie jeszcze jakieś ostatki zostały. Więc jak się pospieszycie to macie jeszcze szanse na ten pyszny i świetnie wyglądający chleb. Albo może byliście tak zapobiegliwi jak my i zrobiliście na zapas parę słoików musu dyniowego. Bo my właśnie ten chleb zrobiliśmy z puree dyniowego przygotowanego kilka miesięcy wcześniej ( KLIK ). Wyszedł naprawdę dobry, bardzo delikatny w smaku(...)Dyni czuć właściwie nie było (tylko smak pestek dyni było czuć), ale kolor był fajny, a środek chleba niezwykle miękki. Tak mi chodzi po głowie, żeby następnym razem zrobić z tego przepisu małe okrągłe bułki, z całą pewnością będą wyglądały rewelacyjnie. Już je widzę (i jem) oczami wyobraźni :) Na dwa bochenki: 265 g puree z dyni 500 g mąki pszennej
Marder&Marder ManufactureChleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas, od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że prosty uda się każdemu! Składniki: 55 dag mąki pszennej typ 700 22 dag czynnego zakwasu 2 łyżki mąki(...)23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą . Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce
Wanilia i KardamonChleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy(...)których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych
MamaOskarkaDostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki , ale jest ze zbiorów Tatter . U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe chlebki...ale można upiec 1 większy.. Zaczyn zakwasowy: 190 g zakwasu żytniego razowego(...)luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze
Moje domowe kucharzenieUpiekłam ten chleb po raz pierwszy i efekt mnie zaskoczył. Przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 750, dodałam 1/2 szklanki otrąb pszennych. Dolałam 380 ml ciepłej wody i całość wymieszałam. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę cukru, 1/2 łyżki soli i 2/3 szklanki zakwasu pszennego - ciasto wyszło luźne. Wyrobiłam mikserem, zajęło(...)ponownie włożyłam do miski na 25 minut. Długą keksówkę wysmarowałam olejem i przełożyłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsce w jakim postawisz chleb - im cieplej tym szybciej rośnie. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piekłam 10 minut, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Efekt
apetytnapieczeniecałkiem smaczny. To jeden z tych raczej delikatnych, miękkich i chrupiących. Użyłam miodu lipowego, ale niestety ja nie czuję posmaku ani jego zapachu. Może lepiej byłoby użyć miodu wielokwiatowego. Chleb właściwie powstał w dwóch wersjach na zakwasie razowym żytnim i na pszennym. Ciasto zrobiłam późnym wieczorem i odstawiłam do wyrastania na noc. Odmierzyłam 2,5 szklanki mąki pszennej(...)wyrastania na noc - u mnie to trwało 5,5 godziny. Użyłam małej keksówki o wymiarach 25x11x7 wysmarowanej olejem. Przed pieczeniem wierzch można posypać makiem - tak zrobiłam w przypadku chleba na zakwasie pszennym. Rano wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam przez 40 minut
apetytnapieczenieNigdy nie mogłam przekonać się do rodzynek i nadal nie przepadam za nimi, a chleb upiekłam dla mojej mamy, bo ona lubi bakalie. Jest dość słodki i nie należy do tych " puszystych" i delikatnych, ale za to nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu - to między innymi podoba mi się w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek(...)odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze 20 minut piekłam w temp. 220 stopni, kolejne 35 minut w 200 Ważne ! Zarówno ten chleb jak i inne żytnie dobrze jest piec wieczorem - miąższ się bardziej " ustabilizuje
apetytnapieczenieDziś Dzień Czekolady. Postanowiłam spełnić przy okazji życzenie na upieczenie chleba czekoladowego. Ciekawe jak smakuje? Ten, który upiekłam jest bardzo delikatny w środku - jak drożdżowy, ładnie pachnie i nie jest moim zdaniem zbyt czekoladowy. Bardziej przypomina ciasto niż chleb Składniki : 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 1/3 szklanki cukru szczypta soli ( podkreśli smak czekolady) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego(...)się klei do rąk. Odstawiłam łącznie na 30 minut, ale w połowie tego czasu rozpłaszczyłam ciasto na blacie, złożyłam jak kopertę i ponownie włożyłam do miski. Ja swój chleb piekłam w małej blaszce. Ciasto wyrastało przez 6,5 godziny. Piekłam 30 minut w temperaturze 210 stopni
apetytnapieczenieChleb ziołowy ze specjalną dedykacją dla mojej siostry, która mnie wspiera w tym, co robię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki(...)chleba pszennego ziołowego : Przesiałam 5 szklanek mąki pszennej typ 650 i dolałam 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam mieszankę ziołową - 2 łyżki oregano, po 1 łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli
apetytnapieczenietaki chleb nawet miałam ochotę, bo bardziej wolę suszoną żurawinę niż rodzynki. Skórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam
apetytnapieczeniePiekłam ten chleb dwa razy. za pierwszym razem klapa - za dużo wody, chleb opadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował(...)łyżką przełożyłam ciasto. Wyrastanie zajęło 13 godzin - w chłodnym miejscu, ale jak postawisz blaszkę w cieple z pewnością zajmie to krócej. Piekłam 45 minut w temperaturze 230 stopni Chleb zachowuje świeżość
apetytnapieczenieEksperymenty z mąką w wypiekach chleba to moja specjalność. Tym razem wykorzystałam zdrową mąkę sojową oraz trochę pszennej i pszennej graham. W rezultzcie chleb wyszedł pyszny, lekko zbity z chrupiącymi ziarenkami we wnętrzu, których jest sporo. Polecam gorąco bo jest tego wart. Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec(...)zdrowego pieczywa? :) przecież kiedyś nasze Mamy, Babcie i Prababcie nie miały takich nowoczesnych urządzeń, tylko z reguły piec kaflowy i piekły przepyszne chleby! Na początek przygodę z pieczywem zaczęłam od bułeczek typu kajzerki. Przepis miałam w swoim roboczym przepiśniku i właśnie przyszedł na niego czas. I przyznam szczerze - tak dobrego pieczywa nie jadłam od dzieciństwa, kiedy to jeszcze nie było
Kolorowy PrzepisownikChleb orkiszowy powstał z użyciem mąki z internetowego bazaru Cabas.pl, o którym wspominałam Wam TUTAJ . BIO mąka orkiszowa typ 2000, którą można tam dostać jest to mąka produkowana przez stary Młyn wodny w Tuczkach, a ziarno do jej produkcji jest specjalnie selekcjonowane. Produkt ten jest certyfikowany przez AGRO BIO TEST. Producent ten należy do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla(...)Mąkę możecie kupić TUTAJ Chleb ten ma to do siebie, że lubi się kruszyć, taka jego natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka
MamaOskarkawypieku własnego chleba potrzebować będziemy: - 1 kg mąki pszennej lub żytniej - 1 litr wody - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1/2 kostki drożdży + ewentualne przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, wedle uznania :) Rozdrabniamy w palcach 1/2 kostki drożdży i wrzucamy do litra ciepłej wody (max. 25-27 stopni Celsjusza). W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier. Po rozpuszczeniu drożdży w wodzie(...)całość dodajemy do misy z sypkimi składnikami. Wymieszane ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piec. Całość odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Możemy posypać chleb przyprawami. Po 25 min. rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 1h i gotowe
upichconaUwielbiam zapach suszonych pomidorów. Podgrzane roztaczają aromat lata w całej kuchni, stąd postanowiłam upiec chleb z ich dodatkiem. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo pyszny dlatego zrobi go nawet laik chlebowy. Polecam serdecznie. Chleb pszenno - orkiszowy z suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesiemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośniećia na 30 minut piekarnik nagrzac do 240 C - grzanie góra/dół, poziom 2, chleb posmarować wodą(...)włożyć do piekarnika po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 30-35 minut, wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę i jest smaczny, długo jest świeży...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie udać, tak po prostu bo cóż też tu nie może sie udać. Poczytajcie sami a że chleb jest prosty i ma bardzo chrupiącą skórkę musicie go popróbować. Zaczynamy pieczenie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWyobraźcie sobie, że przez ok. 3-4 miesiące nie jadłam w ogóle pieczywa. Zdarzyło mi się oczywiście czasem zgrzeszyć, jednak jak już po nie sięgałam, to był to chleb razowy. Gdy przyjechałam do Francji niestety mój plan legł w gruzach, ponieważ (ciekawostka!) a to w każdej restauracji chleb w koszyczku dostaniemy za darmo (ba! jeszcze możemy poprosić o więcej(...)świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami, a jest to przyjemna znajomość :) Już od dawna planowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam
Kitchens Alphabet