się stało, zostałem bohaterem 7. odcinka :) Tematowi temu poświęcę osobny wpis, gdy już nadejdzie właściwy na to moment. Czyli za czas jakiś. Teraz chciałbym się skupić na moim pikantnym chlebie, który był jednym z elementów programu. Bo otóż przygotowana została w tym programie dość specyficzna kanapka. Ale nie będziemy się teraz zagłębiać w ten temat, żeby odrobinę niespodzianki zostało. Teraz(...)tylko chciałbym wam pokazać ów chleb (za który dziękuję firmie natusfera.pl , bowiem oni właśnie dostarczyli jedną z mąk mi potrzebnych) 400 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży suszona papryczka chili 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dosypujemy mąkę. Dodajemy sól, miód
Marder&Marder Manufactureznowu chlebek z automatu. Łatwy (jak zawsze), ale troszkę inny. Z jabłkiem. To jabłko dodało mu takiego delikatnego posmaku, takiej jakby lekkości. Naprawdę świetny pomysł na fajne zmodyfikowanie smaku chleba. Niestety, jak widać na zdjęciach, troszkę mi się zapadł. Chleby z automatu często mi takie wychodzą. To przez zbyt luźne ciasto. Jak nie mam bezpośredniego kontaktu z ciastem, to znaczy(...)proporcje. I potem wychodzi tak jak wychodzi... Ale tu w przepisie już odjąłem trochę wody i wydaje mi się, że te proporcje będą właściwe. A nawet jakby komuś opadł chleb to przecież to też nie tragedia, prawda? :) 600 g mąki pszennej 150 ml wody 1 duże jabłko (ok. 250 g) 6 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki syropu
Marder&Marder Manufactureweekend pracować trzeba), potem wypiłem dwa piwa, Madzia jakiegoś drinka, obejrzeliśmy film (Gra Endera - straszna kiła, datujcie sobie. Chociaż książka rewelacyjna) i wpadliśmy na pomysł zrobienia tego właśnie chleba. Podpatrzyłem go na blogu Elizy "Moje Pasje" . Wyglądał tak cudnie, że musiałem go zrobić. A że ten nędzny film zmęczył mnie tak, że musiałem odreagować w kuchni to zaciągnąłem Madzię(...)zrobiliśmy ten bułgarski chleb. Nie wiem skąd taka nazwa, nie wiem czy w Bułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka
Marder&Marder Manufacturerazem stosunkowo szybki chleb. Szybciej nieco wyrasta niż inne chleby. A to przez nieco większą ilość drożdży. Ale spokojnie, w smaku tego nie czuć. Środek jest przyjemnie miękki, a skórka fajnie chrupiąca. A siemię lniane doda nam zdrowia :) Przepis podpatrzyłem na blogu Przepis na chleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna(...)stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleby pieczemy przez 1 godzinę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacturewizycie teściowej. Więc wizyta się odbyła, przebiegła bez problemów. Zresztą tak tylko sobie żartuję, lubimy się bardzo z Marzenką ;) Przyjechała, posiedziała, pogadała, zjadła coś tam, zainkasowała dwa świeżo upieczone chleby i pojechała. I właśnie dzisiaj przepis na pierwszy chleb dla teściowej: z suszonymi pomidorami. Kolejny, z oliwkami, za kilka dni. A tak na marginesie, znacie kawał o teściowej? Siedzi(...)zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1 godzinę (może na 1,5 godziny) do wyrośnięcia. Znowu ładnie nam powinno wyrosnąć. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po prostu obserwujmy jak nam się chleb rumieni. Po wyjęciu z piekarnika postukany
Marder&Marder ManufactureDzisiaj zwykły, absolutnie najprostszy z możliwych pszenny chleb. Kompletnie przejadły nam się te pełnoziarniste zdrowe chleby. Mieliśmy ochotę na coś prostego i niekoniecznie zdrowego. Po prostu biała pszenna mąka, woda i drożdże. Nic więcej. Wymyśliłem więc taki prosty przepis. Chleb na kolana nie rzuca, arcydziełem sztuki piekarniczej nie jest, ale jest po prostu smaczny. Na tyle smaczny, że teraz(...)łatwy i smaczny. Trzeba czegoś więcej? 400 g mąki pszennej 240 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suchych drożdży jajko i mleko (do posmarowania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Początkowo może się lepić do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiać, tym mniej będzie się kleiło. Wyrabiamy ok. 20-25 minut. Wkładamy
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od firmy Scandic Food jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że dostałam mieszankę do wypieku chleba, spytacie co w tym dziwnego? No ale jak upiec chleb bez grama mąki? ta mieszanka właśnie mąki nie zawiera-pierwsza moja myśl -wykorzystam ją do chleba na zakwasie no bo jak ziarna wymieszać z jajkami solą(...)oliwą i ma być chleb? po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam że piekę tak jak w przepisie...zobaczcie jaki efekt! Cała mieszanka jak już wspomniałam zawiera same ziarna: - ziarno słonecznika -siemię lniane -pestki dyni -nasiona sezamu Przepis na chlebek: 4 jajka 50 ml oliwy 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Jajka rozbijamy, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami czyli ziarnami ,oliwą i solą
Wanilia i KardamonUpiekłam. Swój pierwszy w życiu chleb. Oj, jak pachniało, gdy wyjęłam go z pieca... Przepis z książki Chleby i bułki wydawnictwa Olesiejuk. Aż trudno uwierzyć, że sieciówkach można dostać tak wspaniałe książki. Moją dorwałam w Biedronce. Od razu wzbudziła moje zainteresowanie piękną szatą graficzną i solidną oprawą; a gdy zajrzałam do środka to już wiedziałam, że będzie moja. Pierwszą recepturą(...)którą się zdecydowałam, był chleb miodowy. Wydawał mi się prosty w wykonaniu a przy okazji uniwersalny w smaku, pasujący zarówno do słodkich, jak i wytrawnych kanapek. W smaku przypomina odrobinę chałkę. Z wierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku godzinach mięknie. Jak na swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :) Ów chlebek jest kolejną
My simple kitchenKolejna propozycja na pyszny chleb. Dodajemy to co lubimy, u mnie tym razem mąka orkiszowa, pszenna i graham a także zarodki pszenne stabilizowane i prażona cebulka. Chcę Wam pokazać że pieczenie chleba to nic trudnego trzeba tylko się za to zabrać a potem zajadamy pyszny chleb własnej produkcji i wszyscy nam zazdroszczą. Chleb orkiszowy z zarodkami i prażoną cebulką. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo(...)misce z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką razową, zrobić 4 nacięcia nie nacinając środka. Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce
SzczyptaSmaQdzień używam pewnie jak większość osób głównie płatków owsianych, czasem kupuję też żytnie. Ostatnio jednak do zestawu trafiły płatki pszenne, więc pomyślałam o chlebie z ich dodatkiem. Chleb ma ciemny miąższ i jest miękki, ale niestety dałam chyba zbyt mało płatków, bo jakoś ich nie widać. W smaku jak dla mnie jest super, nic nie brakuje. Proporcje podaję na jeden(...)miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiałam i ponownie odstawiłam pod przykryciem na kolejne 20 minut. Ponieważ chciałam upiec chleb okrągły, a mój koszyk okazał się za mały nasmarowałam niedużą miskę olejem i przełożyłam tam ciasto do wyrastania. U mnie rosło 4 godziny. Niestety przy przekładaniu ciasta na blachę
apetytnapieczenieChleby żytnie mają tę zaletę, że bardzo długo utrzymują świeżość - nawet 5 - 7 dni. Najlepsze są na drugi lub nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Ten chleb jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, nie trzeba zagniatać ciasta. W środku jest mięciutki nawet drugiego dnia. Polecam wypróbować. Oto jak ja to zrobiłam : Właściwie mąki żytniej nie trzeba(...)masz możesz pominąć albo użyć otrąb pszennych. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania. U mnie zajęło to 5 godzin, ale czas zależy od temperatury miejsca, w którym zostawiasz chleb. Ciasto przełożyłam łyżką do foremki - niestety mąka żytnia nie da się tak łatwo formować jak pszenna. Nagrzałam piekarnik do 240 stopni i w tej temperaturze piekłam 15 minut. Kolejne
apetytnapieczeniePomysł na ten chleb powstał trochę przymusowo, bo kończył mi się termin przydatności kefiru i nie wiedziałam do czego go zużyć. Ponieważ miałam już wyjęty zakwas razowy pomyślałam o razowym chlebie z dodatkiem kefiru. Obawiałam się tylko, że wyjdzie za kwaśny w smaku, ale tak się nie stało. Jak dla mnie jednak mógłby być bardziej słony, ale to już kwestia(...)spodobał mi się ten sposób, bo rano wstaję i tylko wstawiam do piekarnika. Niestety ten sposób pewnie przestanie być dobry latem, ale póki co trzeba korzystać. Jak zrobić ten chleb ? Ja zaczęłam wieczorem około godziny 22-giej. Do dużej miski przesiałam 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850, dolałam 3/4 szklanki kefiru i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam
apetytnapieczeniedzieciństwie jadłam taki chleb. Hm, jadłam to za dużo powiedziane. Wydłubywałam z niego żółte ziarna, które były pyszne. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale teraz... Postanowiłam upiec chleb z soją, żeby przypomnieć sobie czy to jest to. Chleb z soją powstał w dwóch wersjach żytni jasny i pszenny. Żytni niestety mi się nie udał, bo za długo mieszałam ciasto(...)Soja : 1/3 szklanki Sól : łyżka Zakwas żytni jasny : 3 łyżki Wszystkie składniki umieściłam w misce i wymieszałam - ja przedobrzyłam, więc jeśli chcesz, aby chleb żytni nie był gliniasty mieszaj krótko. Ciasto jest klejące, ale to wina mąki i gęste. Przykryłam i odstawiłam na 40 minut w cieple. Po tym czasie nasmarowałam olejem blaszkę o wymiarach 31x12x8
apetytnapieczeniePoczątkowo chleb ten miał być w wersji żytniej, ale doznałam zaćmienia umysłu i i zamiast mąki żytniej dałam pszenną. Chyba chciałam uniknąć tego, aby chleb miał wilgotny miąższ, bo za takim nie przepadam. Efekt smakowy - całkiem dobry. Płatki owsiane i ziarna słonecznika, które też są w składzie chleba podprażyłam na suchej patelni, co wzbogaciło smak i aromat chleba. Zresztą
apetytnapieczenie