siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem do czasu aż jabłuszka ładnie zmiękną i zrobi się mus. Dodajemy galaretki w proszku, mieszamy , dzielimy na 2 części. Masa orzechowa : Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka , mieszamy i lekko zagotowujemy . Przełożenie placka : Placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy
Różne smaki w kuchniAquafaba czyli woda z ciecierzyce,którą można wykorzystać do wegańskich słodkości. Mus czekoladowy jest lekki, puszysty znakomicie smakuje z mrożonymi malinami. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką i dodać 1 łyżeczkę cukru będzie to wegański deser. Składniki: 150 ml aquafaby ( woda z puszki ciecierzycy) 200 g mlecznej czekolady szczypta soli garść mrożonych malin Przygotowanie: Czekoladę roztapiam(...)dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypuję cukier cały czas miksując. Następnie wlewam przestudzoną czekoladę i delikatnie łączę z pianą. Do pucharków wkładam mrożone maliny, wlewam mus czekoladowy i odstawiam do lodówki na godzinę
KukuleczkiWykonanie Do garnka nalewamy zimnej wody , dodajemy odrobinę soli , kiedy woda nam się zagotuje wkładamy torebkę ryżu i gotujemy około 20 minut , a między czasie zajmuję się naszym musem truskawkowym. Do wysokiego naczynia przekładam oczyszczone i umyte truskawki , następnie dodaję ksylitol , oraz jogurt grecki , wszystko razem miksuję na gładką masę , kiedy ryż nam się ugotował , odsączam nadmiar wody(...)torebki ryżu , następnie przecinam woreczek z ryżem i przekładam na talerz , na wierzch ryżu wylewam nasz mus truskawkowy i gotowe do podania . Smacznego
Mój Smakmarakui przekroić na pół. Łyżeczką wybrać miąższ z pestkami i zmiksować blenderem, następnie przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Z pięciu owoców otrzymałam około 80 g musu owocowego mus umiescić w małym rondelku, dodać ksylitol i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia ksylitolu/cukru. Ostudzić przez 3 minuty przelać zawartość rondelka do miski umieszczonej na garnkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas na recenzję absolutnego hitu dyskontów i marketów czyli mięs wolno gotowanych. Dla mnie jest to produkt roku 2017 ponieważ jest unikalny, innowacyjny i dostępny dla
Kuchnia PROzdrowotnasię ciepłych, rozgrzewających posiłków. Dlatego też lepiej zaplanować tę dietę podczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz(...)solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać
To co kochamuzyskanie elastycznych i lekkich naleśników o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie. Ja najbardziej lubię naleśniki w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Bezglutenowe naleśniki kasztanowe Drukuj Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100ml mleka kokosowego 100ml wody 2 jajka 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 100g mąki(...)pożądanej konsystencji. Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche. Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć kakao
Book of spellschia 1-2 łyżeczki miodu Kiwi obieramy i kroimy na połówki. Selera myjemy i kroimy na małe kawałki. Natkę siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładki mus. Rozlewamy do szklanek. Najlepiej wypić od razu ale można przechowywać do kilkunastu godz. w lodówce. Należy pamiętać, że nasiona chia po kilku godzinach napęcznieją i będzie to już raczej mus
Smakołyki Asiserka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok jabłkowo - miętowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy(...)tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową. Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu. Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem. Galaretka jabłkowo miętowa: Do garnka wlewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
VioletoweKucharzenieskórka starta z pomarańczy Śmietankę koksową mieszamy z kakao, chia i syropem klonowym. Z pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie ją filetujemy. Z pozostałości wyciskamy sok, który również dodajemy do musu. Mieszamy, nakładamy do miseczek lub słoiczków i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Odstawiamy do schłodzenia na 1-2 godziny. Smacznego :) Artykuł Czekoladowo-kokosowy mus z chia i pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogBudyń rozrabiam dokładnie w mleku dodając cukier. Kiedy ryż jest już praktycznie gotowy, dodaję budyń i gotuję całość jeszcze przez chwilę. Przygotowuję polewę: blenderuję mango i do powstałego musu dodaję syrop z kwiatów bzu. Ryż nakładam do pucharków, polewam musem - gotowe :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowowlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na 2 części. Dolną część biszkopta smarujemy 1/3 musu z rabarbaru, nakładamy bita śmietanę i przykrywamy górnym krążkiem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy. Pozostałą część musu z rabarbaru, podajemy na talerzyku obok ciasta. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujepodawać na różne sposoby, sama nie wiem który z nich jest najlepszy, bo uwielbiam każdą wersje. W dzisiejszej odsłonie placuszki podałam z musem z mango, który okazał się pysznym połączeniem. Pamiętajmy, o tym ż e mango musi być bardzo dojrzale, bo w tedy jest bardzo soczyste, słodkie i smaczne(...)placuszki przewracać widelcem. Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik. Mango obieramy, kroimy w mniejsze części i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Podajemy z usmażonymi placuszkami. Smacznego
kulinarne odsłony patiwymięte obrusy – no nie jest to najlepszy pomysł. Ok. Miało być o jedzeniu. I tak przed nami lądowały kolejno dania: Tatar z tuńczyka / Ponzu / Galaretka z Prosecco / Awokado / Mus z chrzanu / Werbena cytrynowa – galaretka z Prosecco była super. Sam zamysł dania fajny. I słowo daję, że nie wiem, jak można spierniczyć danie tak proste i z takim potencjałem. Tzn. wiem(...)podawać w takiej formie. A surowizna w stanie świeżości wątpliwym – no cóż. Nie, nie i jeszcze raz nie! . Krem z kalafiora / Pieczony czosnek / Wędzone żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia / Sos z cytrusów – no i tu zaczynają
Kate's Kitchenostudzenia na deskę... Ciastka jak widać też dobrze wyszły, mamy teraz czas żeby zająć się pozostałymi śliwkami :) Z jogurtu, mleka, pudru i żelatyny robimy białą galaretkę... Ze śliwek robimy mus i żelujemy go z żelatyną...jedno i drugie wstawiamy do lodówki... W tym czasie ciasta się wystudziły, to możemy je udekorować :) ... Teraz już są gotowe do degustacji :) Śliwki pięknie się(...)połączyły z serem i cukrem migdałowym, ciasto wyrosło... :) Białe desery po godzinie stężały ozdabiamy je śliwką :) Mus śliwkowy też zastygł, dodajemy do ozdoby śliwkę i jakieś małe co nie co :) Tak przygotowani na popołudnie możemy zabrać się za przygotowanie obiadu :) Smacznego
chleba naszego