mus - 6353 przepisów (strona:150/424)

szarlotka z pomarańczową nutką 122

upiec na 100 różnych sposobów, zawsze mogą wyglądać i smakować inaczej, nigdy się nie znudzą:) Dziś chciałam zaproponować szarlotkę na wyjątkowo kruchym, maślanym cieście, z mega dużą ilością jabłkowego musu, pachnącego pomarańczą, zwieńczoną kruchutkimi cynamonowymi ślimaczkami i oprószoną leciutką chmurką cukru pudru, delikatną jak śnieg, którego jak na złość brak... Każdy kęs przenosi nas na wyżyny kulinarnego nieba! Może ktoś(...)święta? składniki: ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu greckiego szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy: 2 kg jabłek 1 duża pomarańcza 3/4 szkl cukru łyżeczka cynamonu ponadto: łyżka masła łyżka cynamonu łyżka cukru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać

6niebo
Placki jabłkowo-bananowe, wegańskie i bez pszenicy! 160

mąki gryczanej -100g mąki jaglanej -60g mąki ryżowej -50g mąki ziemniaczane -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cukru waniliowego -200g mleka roślinnego -200g musu bananowego (zblenderowane banany) -3 jabłka Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Mleko roślinne należy rozmieszać z musem bananowym. Mokre składniki połączyć z suchymi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce

Receptura smaku
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 119

Wspaniałe  pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :) Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się do nich przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero(...)zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/m

Gotowanie...to proste !
Pudding chia z brzoskwiniami 206

godziny do lodówki (lub na noc). Brzoskwinie zblenduj razem z cukrem waniliowym - jedną połówkę zostaw do dekoracji. Do szklanki lub miseczki wlej mleko z chia i powoli nakładaj mus z brzoskwiń. Granata przekrój na pół - wydrąż pestki i rozsyp na musie.. Połówkę brzoskwini pokrój w plastry i udekoruj deser. Pudding można zajadać od razu lub odstawić do lodówki

Alutka-Gotuje
Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7487

konfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu z ciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno

Relaxtime
Deser mirabelkowo dyniowy 132

Mirabelki w deserze w połączeniu z dynią stworzą nam pyszny deser. kisiel mirabelkowy 1/2 kg mirabelek 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki wody mus dyniowy: 20 dkg dyni po obraniu 300 ml śmietany kremówki 36 % cukier do smaku 9 bezów małych dynia karmelizowana: 1 plaster dyni mały 1 łyżka miodu Mirabeli myję, przekładam(...)garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram. Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki.  Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika

wesoła kuchnia
SOK BURACZANA WITAMINKA 134

Grejpfrut i pomarańcze, obieramy,  wyciskamy sok sokownikiem i odkładamy.  Następnie z buraczka również wyciskamy sok. Do soku z buraczka dodajemy pokrojonego banana i mielimy wszystko blenderem, powstanie mus, doprawiamy go do smaku sokiem z limonki. Do wysokiej szklanki nalewamy mus z buraczka, następnie delikatnie, po szklance wlewamy sok z grejpfruta i pomarańczy. Dekorujemy miętą, cytryną i limonka. Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajka - które warto kupować? 244

Nastały czasy że jajko to już nie jajko lecz towar o przeróżnej rozpiętości cenowej. Dawniej na straganach miejskiego targowiska wystarczyło powiedzieć duże albo małe :). Obecnie rozmiary

Kuchnia PROzdrowotna
Maślane ciastka ryżowe 259

Dziś małe wyzwanie :) ciastka bez jajek i bez glutenu.  Użyjemy masła bez laktozy dzięki czemu możemy te ciastka zaoferować również tym którzy nie tolerują laktozy

Kuchnia PROzdrowotna
Śniadaniowe tarty 130

przyjemność. Składniki: 1 szklanka płatków pszennych  Lubella 50 g masła 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki kakao 120 g jogurtu greckiego 2 pełne łyżki nasion chia dowolne owoce lub mus owocowy Wykonanie: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Płatki wymieszać z rodzynkami, kakao i masłem. Następnie całość rozdrobnić malakserem(...)grecki wymieszać z nasionami chia. Wstawić do lodówki na czas chłodzenia spodów do tartaletek. Gdy spody do tartaletek stężeją, wypełnić je puddingiem z chia. Na wierzchu ułożyć owoce lub mus owocowy. A wiecie, że śniadanie w formie deseru to dobry pomysł na przetrwanie  zimnych dni ? Bo tylko pomyślcie... za oknem śnieg, Wy w szlafroku wygodnie usadowieni w fotelu. Podziwiacie

kolorowotorcikowo
DESER CHIA Z PŁATKAMI ŻYTNIMI LUBELLA 166

PRZYGOTOWANIE :  Nasiona zalewamy mlekiem i odkładamy na 2 godzin do napęcznienia.  Owoc mango mielimy na mus. Deser śniadaniowy przygotowujemy wieczorem. Do szklanki nakładamy mus z mango, na to porcja napęczniałych ziaren chia, następnie rozkładamy plastry banana, oraz orzechy i wsypujemy do uzupełnienia szklanki płatki żytnie Lubella. Dekorujemy kawałkami awokado i drobnymi owocami.  Deser zamykamy w szklance

Kulinarne Fantazje Marioli
Bistro La Cocotte 111

aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna, z nutą słodyczy (dobra cebula) i bardzo smaczna.  Sałata z macerowaną i smażoną wątróbka, podana na sałacie z owocami, doprawiona octem balsamicznym i z musem malinowym jest dla nas zawsze testem, jak kucharz radzi sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super

królestwo garów
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 203

finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie • 1 serek Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule czerwone(...)czym wstawić do mikrofalówki na 20 sekund, aby się rozpuściła. • Rozłożyć folię spożywczą na blacie, na jednym końcu ułożyć plastry łososia wędzonego, na to mus awokado zmieszany z żelatyną. • Paski papryki ułożyć wzdłuż rolady. • Zwijać ciasno roladę pomagając sobie folią spożywczą, tworząc ciasny rulon. • Zwinąć rulon jak cukierek, dodatkowo zawinąć w folię aluminiową

To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 136

Przepis na ten aromatyczny mus z mintaja pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Pasztety, w których jakiś czas temu uczestniczyłam. Roladki rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: • 40 dkg filetu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych(...)pokroić w kostkę, dodać do szalotki i poddusić. • Wlać śmietanę, pogotować chwilę, aby trochę odparowała. Doprawić solą i pieprzem. • Zmiksować i przetrzeć przez sito. • Mus podawać pokrojony w plastry z sosem paprykowym

To co kocham
Serniczek z czekoladową śliwką 107

Delikatny ser i czekoladowa śliwka! W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. Sernik ten powstał na bazie przepisu Senika z malinami i wyszedł równie pyszny. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być bardziej cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny! Składniki(...)koniec dodać śmietankę. • Sernik piekłam w prostokątnej tortownicy z odpinaną obręczą, wyłożonej folią aluminiową. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce śliwek. Wykałaczką rozprowadzić mus rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut

To co kocham

Proponowane wyszukiwania