mus - 6353 przepisów (strona:146/424)

Tosty francuskie na słodko z musem z jagód, konfiturą mirabelkową i syropem klonowym 98

zarumienienia. Mirabelki pozbawiam pestek i gotuję z dodatkiem łyżki cukru i łyżki wody do momentu aż owoce się rozpadną. Jagody gotuję również z łyżką wody i cukru aż powstanie mus. Jedną kromkę chleba smaruję połową musu, przykrywam drugą kromką i nakładam część mirabelkowej konfitury. Całość polewam syropem klonowym i posypuję płatkami migdałów oraz pozostałymi jagodami. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Deser owoce-bezy-bita śmietana 219

Polecam bezy domowe, są najlepsze, przepis znajdziecie tutaj, na blogu (KLIK) Więc jeśli macie ochotę na te pyszności, zapraszam do zrobienia:) --------------------- Maliny Kiwi Bezy ( najlepsze domowe) Śmietanka 30%  Mus truskawkowy Przygotowuję owoce, kiwi obieram ze skórki i kroję w kostkę, maliny przepłukuję i osuszam. Śmietanę ubijam na sztywno, nie dodaję cukru, ponieważ bezy są bardzo słodkie.  Bezy kruszę(...)Teraz, w dowolnym, przezroczystym pucharku, układamy składniki warstwami, spód bezy, owoce, ubita śmietanka, znowu bezy i znowu owoce, wg gustu.  Wierzch polewam musem truskawkowym. Prosty i szybki deser, mega słodki za sprawą cudownych bezików. Słodycz przeplata się z delikatną kwasowością owoców

Takie tam pichcenie
Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy 146

Kupiłam 3 kg brzoskwiń. Do dżemu wykorzystałam kilogram brzoskwiń, do musu kolejny kilogram i zostało mi jeszcze trochę by sobie zjeść :). Niestety brzoskwinie były bardzo dojrzałe i musiały być przerobione natychmiast także nie miałam czasu na zastanawianie się i po wyprodukowaniu musu padło na dżem. Lubię przetwory z jabłkami, bo dzięki ich obecności możemy pominąć substancje żelujące (jabłka mają

Mania Wypiekania
Ciasto leśny dziad 173

łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała serek włoski 250 g pół szkl mleka cukier do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny warstwa czerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito) 200 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny dodatkowo jeżyny i maliny do dekoracji Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek(...)wody, Serek rozbijamy z cukrem i mlekiem dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę, Zastygającą wylewamy na ciasto i posypujemy jeżynami. Po zastygnięciu masy przygotowujemy ostatnią warstwę. Warstwa czerwona ; Mus malinowy zagotowujemy w garnuszku, dodajemy żelatynę i wodę oraz cukier, Kiedy wystygnie rozlewamy równomiernie na ciasto. Po zastudzeniu całego ciasta, zdejmujemy obręcz i posypujemy ciasto owocami

Gotowanie jest łatwe
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 221

między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad 20 odmian jabłek. Dowiemy

Smakołyki Asi
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 296

Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia! Chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi pysznym farszem z pasztetu, karmelizowaną cebulką z białym winem i musem ze smażonych na maśle borowików z orzechami laskowymi tworzy fantastyczną całość. Tworzy danie, któremu nikt się nie oprze i które każdy będzie zajadał ze smakiem! Danie smakuje obłędnie! Smaki fantastycznie(...)szczyptą cukru i zalewamy białym winem – smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Grzyby mieszamy z pasztetem i tak przygotowaną masą nadziewamy upieczone gniazdka ptysiowe. Posypujemy posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi i świeżymi ziołami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Szarlotka na kruchym cieście 201

zdrowszej oprawie. :) Składniki: Kruche ciasto 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki pszennej graham T1850 50g bardzo zimnego masła 2 żóltka 5 łyżek ksylitolu  5 łyzej zimnej wody Mus z jabłkami 6-7 jabłek sok z cytryny cynamon 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko(...)przestudzenia.  Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami.  Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami.  Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Wegańskie lody - 2 smaki 201

mięsa, by dodatkowo je pokruszyć. Brzoskwinie myję, ale nie obieram ich ze skórki, lubię, gdy lody mają "ciapki". Wyjmuję pestki, owoce kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam na mus. Dolewam do niego łyżkę ekstraktu z wanilii. To już prawie koniec, jeszcze tylko banany. ;) Do musu brzoskwiniowo-waniliowego dodajemy zamrożone banany, najlepiej partiami, tak by sprzęt się nie "zakrztusił" zbyt dużą

Cooking Monster
Tarta malinowa z miodową pana cottą i jagodami 233

ciasto:  150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody, masa czerwona - mus malinowy: 400 ml soku z świeżych malin (z ok. 2 l świeżych malin), żelatyna, cukier puder do smaku,  masa biała - pana cotta miodowa: 150 ml mleka 2,0%, 200 ml śmietanki(...)ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa czerwona - mus malinowy: Oczyszczone maliny rozgniatamy w garnku o szerokim dnie, gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy (sok można uzyskać w sokowniku). Przecedzamy przez bardzo drobne sitko, przecieramy żeby

Moniki Smakołyki
Truskawkowe semifreddo 143

ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Truskawki umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy na gładki mus. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą. Foremkę owijamy folią spożywczą

Gotowanie i blogowanie
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek 187

obranego i pokrojonego rabarbaru po zasypaniu go na 1 godzinę 1 szkl. cukru 3-4 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny WARSTWA BORÓWKOWA: 2 garście borówek - zmiksować na mus 3-4 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny Przy przygotowaniu każdej z warstw, najpierw rozpuścić w 3 naczynkach ż elatynę - w proporcjach łyżek i niewielkiej ilości gorącej - wrzącej! - wody jak zostało(...)obranego i pokrojonego rabarbaru - całość odstawiona na 1 godzinę do puszczenia soku . Rabarbar następnie wykorzystałam jako nadzienie Szarlotki z rabarbarem i żurawiną . Do trzeciego naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej na mus borówki. Wymieszać. Salaterki przepłukać zimną wodą. Wysypać na dno każdej z nich po pół garści borówek - lub więcej, w zależności od preferencji . Zalać większością warstwy sernikowej. Wstawić do lodówki

Grunt to przepis!
Jogurtowy pudding chia 215

prostszego! ;) Nasionka chia zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na ok. 30 minut.  W międzyczasie blendujemy banana z niewielką ilością wody. Powinien powstać gęsty, słodki mus.  Nasionka chia mieszamy z jogurtem i cukrem trzcinowym. Na dno ulubionego słoiczka/ulubionej miseczki przelewamy bananowy mus, a następnie jogurt z chia. Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi

Kuchnia Ellie
Co Lila jadła w środę? 15 203

proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie 8:00 Omlet z nektarynką i musem jagodowo-jabłkowym. Zawsze gdy pytam Lili co chce zjeść na śniadanie, na co ma ochotę - najczęściej mówi "owsianka". Staram się urozmaicać śniadania, choć powiem Ci szczerze, że zazwyczaj rano(...)thermomixa owsiankę, dolałam wodę, zmiksowałam, przecedziłam - wyszło mleko. Do mleka wsypałam mąkę, wrzuciłam jajko, jabłko, włączyłam największe obroty. Gotowe. Placki smażyłam na maśle klarowanym. Na każdy placek nałożyłam mus, złożyłam na pół i dałam nektarynkę. "Mamo, jak Ty to zrobiłaś"? Bezcenne.  1 2 "chcę jesce". 3 "mamusiu, ale to takie dobre, nie wycymam". Lila poszła się pobawić

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
mus wisniowy dla zdrowia i urody 184

odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie ,bo dziecko lubi ),lub do koktajli :)) Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze: obniżają poziom

w mojej kuchni
Sernik na zimno, ku chwale truskawkom! 168

dużą ilość przepisów z przeróżnymi pomysłami i ostatecznie zadecydowałam, że moją bohaterką będzie truskawka. Wybrałam przepis na bazie serków waniliowych i postanowiłam dołożyć do standardowej wersji jeszcze jedną warstwę- musu truskawkowego. Wyszło ładnie...ale przede wszystkim bardzo smacznie :) Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, przydała się także folia spożywcza. Na taką wielkość formy wykorzystałam: 30 mocno czekoladowych ciastek(...)pozbyć  drobinek pestek, ja jednak uznałam, że wszystko na tyle ładnie się rozdrobniło, że nie ma takiej konieczności. Upewniłam się, że śmietankowa masa zastygła i wtedy do truskawkowego musu także dodałam odpowiednią ilość żelatyny. Pamiętajcie, aby dokładnie wymieszać, by substancja żelująca rozeszła się po całej masie. Cudownie czerwona, półpłynna mikstura wylądowałam w tortownicy, a następnie w lodówce. Gdy stężała

Pichceniomania