mięso - 63110 przepisów (strona:598/4208)

Kiełbasa z pomidorem 145

zgnieciony przez praskę 3 g/kg -pomidor suszony płatek 7 g /kg -pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg -gorczyca biała ziarno 4 g/kg -woda 10% -jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa w osobnym pojemniku. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i bardzo dokładnie(...)mieszamy aby wszystkie przyprawy ładnie rozprowadziły się po całym mięsku. Mięso musi być dobrze wyrobione i musi się kleić .Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy  w pokojowej temp. na 2 godz. OSUSZANIE W WĘDZARNI  Temp.45 stopni przy dużym ruchu powietrza bez dymy na samym żarze do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła WĘDZENIE W temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placki ukrainki z mięsem mielonym 170

Odkąd spróbowałam tych placków u cioci na imieninach, robię je bardzo często w swoim domu. Placki znikają w mgnieniu oka a przepis jest banalnie prosty. SKŁADNIKI: 30 dag mięsa mielonego 1.5 kg ziemniaków 2 cebule 3 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE: 1. Obierz ziemniaki i cebulę, następnie zetrzyj na tarce bądź(...)maszynce elektrycznej; 2. Dodaj 2 jajka i 1 białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko wymieszaj; 3. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1 żółtko; 4. Rozgrzej tłuszcz na patelni, kładź placki ziemniaczane, na nie nakładaj małe porcje mięsa i przykrywaj masą ziemniaczaną; 5. Podawaj same bądź z sosem, np. pieczarkowym. SMACZNEGO

Prosty przepis na
Kartacze - cepeliny 132

sztuk cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny. Składniki: * 1,5 kg surowych ziemniaków * 50 dkg ugotowanych ziemniaków * sól * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: * ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu * 1 duża cebula * olej * sól, pieprz Na okrasę: * kawałek słoniny * cebula * szczypiorek do posypania Dodatkowo: * mąka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę. Surowe ziemniaki starłam(...)ciasta i odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając. Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni. Miałam ugotowane mięso wołowe z rosołu. Oszczędziłam również z niego marchewkę, pietruszkę i selera. To wszystko zmieliłam w maszynce.  Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę

Pieprzyć z Fantazją
Soczysta pierś z kurczaka i zestaw surówek – pomysł na prosty obiad 252

czasie wyciągamy piersi z kurczaka na głęboki talerz lub do miski. Studzimy, grubsze piersi możemy przeciąć wzdłuż na pół. W miseczce mieszamy przyprawy i olej, nacieramy nimi mięso (jak nam zostanie reszta marynaty, to dolewamy do mięsa). Miskę z mięsem odkładamy na kilka minut. A następnie grillujemy z obu stron nasze mięso. Tak przygotowane piersi z kurczaka podajemy z zestawem

Słodkie okruszki
Zapiekanka gołąbkowa 199

ponieważ jest więcej kapusty. Wiadomo, zależy co kto lubi. Jednak faktycznie, smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 300 ml przecieru pomidorowego * sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy Kapustę w całości(...)miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę.  Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem na 5 mm grubości.  W naczyniu żaroodpornym

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 156

być z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy roztartym czosnkiem z solą, posypujemy ziołami i zostawiamy na min. 30 minut. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dobrze ją rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz układamy udka skórą(...)dołu i podsmażamy na złoty kolor. Na chwilę odwracamy je na drugą stronę i smażymy 1 - 2 minuty. Tak przygotowane mięso przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem

Gotujemy i jemy
Galareta drobiowa 103

regionach polski gospodynie przygotowują na święta galaretę zwaną również galertem czy też zimnymi nóżkami. Moja rodzina jednak nie przepada za wieprzową odmianą, dlatego od lat gotuję wersję drobiową. Delikatne mięso z kurczaka z dużą ilością czosnku gości u nas obowiąkowo w każde święta. Składniki 3 kg łapek z kurczaka 1 duży kurczak 3 marchewki 1 średniej wielkości pietruszka 1 średniej(...)się mętna. Ja zazwyczaj nastawiam łapki wieczorem i gotuję do czasu aż zaczną się rozpadać. Dzięki temu otrzymamy najwięcej płyny żelującego. 2 Zimny płyn przecedzamy przez drobne sitko. Dodajemy mięso, warzywa (pomijamy czosnek) uzupełniamy wodę na tyle aby wszystko było zakryte przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki (ściągamy co jakiś czas tzw. szumę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zapiekanka z piersi indyka i mozzarellą 155

Takie danie będzie super na każdą okazje. Można podawać z ziemniakami lub makaronem. Na imprezy można podać bez dodatków. Płaty mięsa doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać ziołami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć mięso z patelni i włożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucić pokrojoną(...)grube plastry grzyby i smażyć co jakiś czas zamieszać do momentu aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wylać wszystko na mięso. Na patelnię wylać śmietanę, dodać jarzynkę, porwaną bazylię i pomidorki przekrojone na pół. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Wylać wszystko

Kuchnia Pokoleń
Zupa ramen z kurczakiem 139

książki znajdziecie na blogu w zakładce Lifestyle - książki kucharskie (u góry strony) Zupa ramen z kurczakiem to idealny przepis na gorący pożywny obiad dla całej rodziny. Esencjonalny bulion, makaron, mięso z kurczaka, jajka, zioła i ulubione dodatki będą smakowały każdemu. Zupa ramen z kurczakiem - składniki proporcje na 3-4 osoby Bulion z kurczaka pół kurczaka lub kury - około(...)Kuchnie Świata 1 zmiażdżony ząbek czosnku Pasta czosnkowa 3 łyżki oleju 6 ząbków czosnku drobno posiekanych 50 g prażonych nasion sezamu Zupa ramen z kurczakiem - dodatki makaron pszenny ramen mięso z bulionu podzielone na małe kawałki 4 jajka ugotowane na miękko 4 łyżeczki uprażonych nasion czarnego sezamu cebula dymka natka kolendry kiełki fasoli opcjonalnie grzyby shitake, dodajemy je do bulionu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukinia Grillowana z kurczakiem 147

łyżki Oleju 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka czosnku mielonego  Sól i pieprz do smaku  1 ząbek czosnku  2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku   Mięso:  1 filet podwójny z kurczaka  1 mozzarella 1 łyżka przyprawy gyros lub kebab Sól i pieprz do smaku  2 łyżki ketchupu pikantnego  1 łyżeczka oleju(...)Przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczypiorek. Mieszam. Cukinię w takiej marynacie pozostawiam w lodówce na ok 30 min.  Międzyczasie robię mięso. Filety myję, kroję w kostkę. Doprawiam przyprawami, dodaję 1 łyżeczkę oleju ,dodaję ketchup. Mieszam. Na rozgrzaną patelnię przekładam mięso, smażę na rumiano. Ser drobno kroję .  Patelnię do grillowania rozgrzewam

Gotowanie Patki
Sezamowe kąski na brukselkowym sosie 98

Chrupiące mięso z kurczaka z dodatkiem kremowych warzyw były smacznym obiadem dla całej rodziny. Sos sojowy wzmocnił smak warzyw. Brukselki to kolejny smak jesiennych dań. 500 g fileta z kurczaka Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu  <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego(...)szklanka wody  2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Każdy filecik maczamy w rozmąconym jajku, następnie w wymieszanej bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę

VioletoweKucharzenie
Paprykarz domowy 1 112

patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę w kawałkach i lekko  zgnieciony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć do złotości cebuli, w międzyczasie pokroić dorsza na kawałki, a mięso makreli oddzielić od kręgosłupa, do warzyw wrzucam mięso dorsza doprawiam papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, dodaje sok z cytryny,passatę i koncentrat pomidorowy, przesmażone produkty ściągam(...)ognia, dodaje mięso makreli i wszystko mielę w maszynce(duże oczka), mieszam zmielone mięso z ryżem, dodaję łyżkę zwykłego masła, sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam i gotowe

Kuchnia Beaty
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 189

Pasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki.  Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną

Korniszonki
KURCZAK CURRY Z KASZĄ JAGLANĄ 161

wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw oraz ziół to przepis na udane danie. Jest aromatycznie, kolorowo, kusząco. Domowy obiad wygra z każdym innym(...)śmietanki 18% lub mleczka kokosowego łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka złocista, oregano 3 łyżki oleju rzepakowego oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, układam na desce, oczyszczam, kroję w kostkę. Marynuję w 3 łyżkach oleju oraz przyprawach razem wymieszanych. Mięso wkładam do lodówki na całą noc lub chociaż na 1-2 godziny pod przykryciem

Zasmakuj Kuchni
Domowe nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych 181

papryka do obtoczenia 3,5 szklanki płatków kukurydzianych dodatkowo 3-4 łyżki oliwy z oliwek Filet umyć, osuszyć, przekroić na 4 części, a następnie pokroić na mniejsze (podłużne) kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Płatki kukurydziane lekko zblendować ( NIE na pyłek!) . Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą. Jeśli masa będzie zbt rzadka - dosypać odrobinę więcej mąki. Blachę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać w cieście naleśnikowym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia. Na sam koniec każdy kawałek polać oliwą z oliwek. Piec około 15-20 minut w 195ºC (im większe kawałki mięsa tym dłuższy czas pieczenia) .  Rozdrabnianie płatków kukurydzianych Etapy przygotowywania domowych nuggetsów: przyprawianie mięsa, obtaczanie w cieście

Ugotować