mięso - 63110 przepisów (strona:595/4208)

Świąteczne Polędwiczki 224

Świąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        20 dag pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól(...)Francuska zupa cebulowa ·        Kremowa zupa borowikowa ·        ½ śmietany 18% Sposób przygotowania: 1.   Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż ale nie do końca i rozbijamy. 2.   Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3.   Obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 4.   Do cebuli dodajemy drobno pokrojone

Kulinarna Chwila
Siekane kotleciki z piersi kurczaka i pieczarek 208

Pyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka  W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka(...)oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie.  Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor

Pieprzyć z Fantazją
Rosół 117

pietruszka 1 mały por lub 1/2 większego kawałek selera 3 ziarenka ziela angielskiego sól natka pietruszki przyprawa do zup „Maggi” lub lubczyk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni powstają szumowiny, które należy zebrać za pomocą sitka. Następnie zmniejszyć ogień(...)Warzywa obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, sól i lubczyk.  2. Gotować na małym ogniu około 2 godzin (aż warzywa i mięso będą miękkie).  3. Podawać z makaronem nitki, pokrojoną marchewką w kostkę i udekorować natką pietruszki. Ugotowane mięso podawać razem z rosołem.  Jeżeli chcecie się dowiedzieć jakie wspaniałe właściwości ma rosół

Danka Pichci
Zrazy z mięsa mielonego 127

Dzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku.  To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły mi się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam. Roladki(...)wreszcie doczekały się opublikowania, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć

Danka Pichci
Gulasz z kiszoną kapustą 117

ktoś lubi) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 ząbki czosnku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę. Natrzeć solą i pieprzem.  2. Cebulę obrać, pokroić w talarki lub półplasterki.  3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, dodać obrany(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Uprażyć.  4. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić mięso.  5. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, cukier, paprykę w proszku i koncentrat. Na patelnię wlać niepełną szklankę wody, wypłukać i przelać do garnka. Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie

Danka Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi śliwkami 115

Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 12 śliwek suszonych 1 cebula(...)następnie obtoczyć w mące. 2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, włożyć polędwicę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu mięso przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem.  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić (nie rumienić). Następnie na patelnię wlać wino i dodać śliwki. Dusić

Danka Pichci
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 96

Filety z kurczaka bardzo często wykorzystuję w swoich przepisach, ponieważ jest to moje ulubione mięso i można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Przygotowane w ten sposób filety są soczyste i miękkie. Takie danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Podawać z ulubionym makaronem lub kaszą(...)Filety z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na mniejsze części. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 15 minut.  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć na talerz.  3. Na tej samej patelni zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć przez

Danka Pichci
Zupa gulaszowa 1008

grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona(...)papryki w proszku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą.  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju

Danka Pichci
Karkówka duszona z marchewką 102

Karkówka to jeden z moich ulubionych gatunków mięsa, z którego przygotowuję różnego pyszne dania (np.  karkówka duszona z pieczarkami ). Tłuszczyk, którym jest poprzerastane mięso sprawia, że cała potrawa po upieczeniu jest soczysta i mięciutka. Dzisiaj polecam wypróbować karkówkę duszoną w sosie własnym z marchewką! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki bez kości 3 marchewki 2 cebule 1/2 łyżeczki(...)kolorowego pieprzu w ziarnach 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Danka Pichci