stół tak zniknęło. Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięsko z dwóch stron. Mięso na tylko zgubić kolor surowizny. Zdjąć mięso z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć pora, lekko go doprawiając solą i pieprzem. Rozłożyć pora na mięsie(...)odsączyć. Rozrzucić na górze potrawy. Wlać śmietanę z patelni. Przykryć naczynie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Podawać z makaronem lub ryżem. Sos który się wytworzy jeżeli będzie za rzadki należy zlać do małego garnuszka. Zagotować i zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Następnie wlać
Kuchnia Pokoleńlaurowe Sól Pieprz świeżo zmielony 6 łyżek oleju 2 czerwone cebule 2 żółte papryki 2 papryki chili Sól 4 tortille kukurydziane Świeża kolendra Limonki Przygotowanie Zacznij od przygotowania bulionu. Mięso włóż do rondla, wlej ok. 500 ml wody i zagotuj. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej oliwę i połóż całe ząbki czosnku, podsmaż je dość mocno. Dodaj je do gotującego(...)laurowymi i dopraw solą. Zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 30 minut. W tym czasie na patelni po czosnku podsmaż pokrajaną w kostkę czerwoną cebulę, paprykę i jedno chili. Wyjmij mięso z bulionu na deskę. Bulion przelej przez sitko. Wlej z powrotem do rondla, dodaj zawartość patelni. Mięso przy pomocy dwóch widelców, rozszarpa na kawałki jak dzikie zwierze. Dodaj mięso
RafalCookmłodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka. Mięso dokładnie wymieszane ręką(...)ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki. W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki. W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
W Mojej Kuchni LubięWszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Już dawno miałam okazję jeść takie pierożki. Akurat nadarzyła się okazja, aby je samodzielnie przygotować. Do farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży(...)szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Farsz: mięso z dwóch ugotowanych udek (lub 1 podwójna pierś z kurczaka) przyprawa kebab gyros 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 200g pieczarek 1 łyżka adżiki (lub koncentratu pomidorowego) 150 sera żółtego w kawałku +białko do posmarowania pierożków Sposób przygotowania: 1. Przygotować farsz: Mięso
Kuchnia domowa Aniwolny wieczór. Jest wiele wersji gyrosa, ale tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie by komponować taką sałatkę wedle własnego smaku. Składniki: * 1 mała kapusta pekińska * 30 dkg mięsa z piersi kurczaka * 10 dkg żółtego sera * 1 mała puszka kukurydzy * 1 papryka albo dwie połówki czerwonej i żółtej * 1 pomidor * 1 mała czerwona cebula * sos czosnkowy przepis(...)oraz sporą łyżkę przyprawy gyros. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie usmażyłam na suchej patelni. Kapustę pekińską posiekałam i wyłożyłam na dno naczynia. Na to wyłożyłam mięso z kurczaka wraz z sosem ze smażenia. Polałam majonezem i ketchupem. Na mięso z kurczaka wyłożyłam kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojone w kostkę papryki oraz pomidora. Polałam sosem czosnkowym. Wierzch
Pieprzyć z Fantazjątakie dni, kiedy zawartość własnego zamrażalnika może zaskoczyć zapomnianą zawartością. Dziś jest poniedziałek. Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma. Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem. Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć. Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość(...)połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu zgody przez rodzinę zrobiłam piersi z kurczaka w śmietanie. Mięso kroimy w paseczki i wykładamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Miałam dwie połówki piersi. Wcześniej na maśle zeszkliłam malutką cebulkę. Jak już lekko mięso się obsmażyło, wlałam ok. 300 ml śmietany 18% . Wcisnęłam dwa ząbki czosnku i ulubione zioła i przyprawy. Dodałam sól
Pieprzyć z FantazjąCześć! W moim rodzinnym domu to zazwyczaj było danie weekendowe. Może ze względu na czas jaki trzeba było poświęcić na zrobienie a może na to, że w gołąbkach było mięso. Tak mięso było tylko na niedzielę, rzadko kiedy indziej. Ale to takie były lata, mi to nie przeszkadzało. Myślę, że wtedy też zdrowiej się odżywialiśmy. Pamiętam też te liście kapusty(...)kuchni…w mojej kuchni jest jednak tak samo Składniki: * 1 kapusta włoska * 50 dkg mięsa mielonego * 20 dkg suchego ryżu * przecier pomidorowy 0,5 l * koncentrat pomidorowy * przyprawy: sól, pieprz, cukier Ryż mieszam z mięsem mielonym. Doprawiam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Obgotowuje kapustę. No tu jest trochę zabawy. Na początku nacinam nożem miejsce wokół głąba. Wkładam najpierw
Pieprzyć z FantazjąSłodka :* Tu zrobiłam inne wydanie kotlecików niż te, które robiłam kiedyś, ale tak samo pyszne. Domownikom bardzo smakowały Polecam podawać je z sosem tzatziki. Składniki: * 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek) * 1 jajko * 4 – 5 łyżek startego sera żółtego * 3-4 pieczarki *1 mała cebulka * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)ziołowy * mąka do obtoczenia * olej do smażenia Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno na ok. 0,5-1 cm. Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyrobiłam masę. Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące
Pieprzyć z Fantazjąbraku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu. Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 mała cebula * 2 dkg masła * sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki(...)lane kluseczki: * 2 jajka * 4 – 5 łyżek mąki pszennej Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk
Pieprzyć z Fantazjąprzyrządza się taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki. Smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 300 ml przecieru pomidorowego * sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy Kapustę(...)miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem w plastry na 5 mm grubości. W naczyniu żaroodpornym
Pieprzyć z Fantazjąużyłem Cono Sur Carmenere ) 1 łyżka masła świeży rozmaryn sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy pierś skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz z kaczki się wytopi, a skórka stanie się rumiana i chrupiąca(...)Przekręcamy filet z kaczki na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Mięso będzie idealnie usmażone, jak po naciśnięciu go palcem będzie w pół sprężyste. Kaczka powinna być średnio wysmażona, czyli różowa i soczysta w środku. Usmażoną pierś kaczki układamy na ręczniku papierowym skórą do góry, aby mięso odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy i dodajemy czerwone wino. Dodajemy świeży
kulinarnyJaPyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka(...)oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie. Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor
Pieprzyć z FantazjąProste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku. -- Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku z marchewką lub włoszczyzna w paskach, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra wg uznania i smaku. Mięso kroimy w grube plastry, przyprawiamy i wkładamy do naczynia z warzywami, przekładając każdy kotlet(...)dużym kawałkiem papryki, na wierzchu układamy smalec. -- -- -- -- -- Tak przygotowane mięso chowamy do lodówki na 1-2 h i potem wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 60-75 min Po upieczeniu chwilę studzimy i serwujemy z czym kto lubi... ziemniaki, pieczywo, makaron... Jeżeli nie serwujemy od razu, to mięso można wyjąć, a warzywa
chleba naszegogospodyń z różnych zakątków naszego regionu, polecam lasowiacką kapustę z grzybami, groch z kapustę lub łemkowską kapustę z kminkiem, ponieważ kapustę na Wigilię zgodnie z tradycją przygotowuje się bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona(...)kości, wkładamy do garnka. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i płaską łyżkę soli. Zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy
Trzeci talerzSkładniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju roślinnego sól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy(...)wysokim naczyniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki. Mięso z kurczaka mielimy. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulą, zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Przesmażamy do momentu aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy
Qchnia po prostu