mięso - 63110 przepisów (strona:590/4208)

Sałatka z kurczakiem i sosem z mango 99

marchewką. Makaron, kapustę, marchew, cukinię wymieszać razem. Sos do warzyw – sos sojowy i sos chili wymieszać razem i polać nim warzywa. Ponownie wymieszać. Lekko obsypać pieprzem. Przygotowanie mięsaMięso pokroić w ciemnie paski. Sos sojowy i chili wymieszać razem, następnie dodać go do mięsa. Doprawić delikatnie solą, dodać paprykę, obsypać płatkami chili. Wymieszać. Mięso usmażyć na patelni grillowej

Kuchnia Pokoleń
Ryby wspomagają organizm i odchudzanie co dnia 105

polecenia są różnego rodzaju ryby, np. pstrąg. Pstrąg należy do ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi żyją w wodach słodkich, głównie w rzekach i górskich strumieniach, gdzie istnieje bystry prąd. Mięso z pstrąga jest bardzo cenione w gastronomi. Jakie pstrągi są najlepsze ? Najlepsze są ryby świeże i małe do 20 dekagramów. U świeżego pstrąga łuska jest gładka, przylega do skóry(...)jest błyszcząca. Świeżą rybę warto przyrządzić od razu. Należy posolić kawałki i wstawić do lodówki. Pstrągi posiadają delikatne, bladoróżowe i chude mięso. Pstrąga strumieniowego w 100 gramach posiada około stu kalorii. Pstrąg dostarcza naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne. A także witaminę A, D, B, E. Oraz wiele cennych pierwiastków, jak magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor. Posiada najwięcej

ProstePesto.pl
Kotlet de volaille nadziewany serem i szynką 181

Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Smażenie 12 min. Kalorie 215 kcal Zawinięty kotlet z piersi kurczaka z nadzieniem z szynki, masła ziołowego i ciągnącego się sera. Soczyste wnętrze mięsa w chrupiącej złotej panierce. Składniki: NADZIEWANE KOTLETY 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag sera żółtego mozzarella 10 dag szynki z indyka 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki(...)tartej 100 ml oleju rzepakowego DODATKOWO DO PODANIA frytki sałata lodowa pomidorki koktajlowe sos miodowy vinegret Sposób przygotowania: Każdą z piersi kurczaka przekrój na pół, na 2 duże płaty mięsa. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem do kotletów. Oprósz szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Masło zagnieć widelcem z posiekaną natką zielonej pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli

ProstePesto.pl
Najlepszy przepis na sos bolognese. Właśnie taki jedliśmy we Włoszech 87

kilku próbach w naszej kuchni wreszcie osiągnęliśmy ideał. I zakochaliśmy się w nim na nowo. Ten przepis zostaje z nami na stałe. Przepis na sos bolognese Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 4 łodygi selera naciowego, szklana wytrawnego czerwonego wina, 3 puszki pomidorów w zalewie lub 1,2 kilograma(...)świeżych dojrzałych pomidorów, 100 ml słodkiej śmietanki, oregano, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić sos bolognese? Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwią, dodaj mięso i przesmaż rozdrabniając mięso łopatką aż wszystko zacznie się rumienić. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, seler pokrój w bardzo drobną kosteczkę, dorzuć na patelnię, wymieszaj i smaż jeszcze kilka

Kulinarna Polska
Faszerowane roladki z kurczaka 965

kulki ziela angielskiego olej do smażenia     *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki *** *** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną chilli *** *** Na każdy płat mięsa nakładamy po około dwie łyżki farszu porowo-kukurydzianego *** *** Mięso zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy(...)mące *** *** Po obtoczeniu mięso ponownie formujemy w dłoniach, aby powstały zgrabne rolady *** *** Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiany kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień

Blog z Apetytem
Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami 81

danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na niedzielny obiad. Do przygotowania tego dania wykorzystałam warzywa, które zalegały mi w lodówce, ale możecie je zmieniać według własnych upodobań. Podobnie jest z mięsem i możemy użyć innych części kurczaka, ale najlepiej sprawdzają się kawałki z kością i skórą, ponieważ mają więcej tłuszczu niż chude filety z piersi. Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami(...)ziemniaków 2 nieduże marchewki 2 czerwone cebule 1 por 1/2 świeżego brokuła lub kilka różyczek mrożonego zioła prowansalskie 1 łyżeczka kurkumy sól 3-4 łyżki oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku (adsbygoogle

Danka Pichci
Kurczak caprese na niedzielny obiad 127

danie na dwa sposoby. Zapiekam filety z piersi kurczaka razem z mozzarellą i pomidorami, czyli jest to kurczak zapiekany w sosie . Dzisiaj jednak przyrządziłam to danie zupełnie inaczej. Kawałki mięsa podpiekłam na patelni, przełożyłam do żaroodpornego naczynia i przykryłam plastrami mozzarelli. Zawsze mam mozzarellę w domu. Jest to jeden z moich ulubionych serów, który bardzo często używam w mojej kuchni(...)dalej z kurczakiem caprese? Jak się domyślacie brakuje w nim pomidorów i ziół. Przyrządziłam z nich pomidorową salsę i wyłożyłam na mięso. Świeże pomidory są niezawodne w tym daniu. Dlatego przyrządzając to danie z kurczaka latem używam zawsze świeżych pomidorów i najczęściej koktajlowych. Dzisiaj jednak zadowoliłam się mieszanką pomidorów kiściowych i koktajlowych. Kurczak caprese na tym nie ucierpiał. Kurczak caprese

codojedzenia
Polędwiczki z kurczaka jak z KFC 170

naturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia         *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek *** *** Mięso wkładamy do marynaty(...)Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy ogień i smażymy polędwiczki z dwóch stron na rumiano *** *** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ulubionymi sosami i dodatkami *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
Pulpeciki w sosie koperkowym 104

jadłam w życiu, to zdecydowanie 100% moje smaki! Ten sos jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia.  Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem lub wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy

Czarnawisienka
Foodbook 1800 kalorii 104

foodbook dostarczy Ci 1800 kalorii, pochodzących przede wszystkim z warzyw. Od dawna jem coraz mniej mięsa! Na przykład zwykłego steka (którego kiedyś jadłam co najmniej raz w miesiącu) zastąpiłam stekiem z kalafiora. Kiedyś wydawało mi się, że bez mięsa będę głodna, teraz – kocham kalafiorowe steki, a po takim posiłku czuję sytość. Warto jeść więcej warzyw, a ograniczyć mięso. Zobaczysz(...)poczujesz się lekko a za razem pełen/pełna mocy! Jeśli na razie nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa – zacznij od tego menu! I daj znać jak poszło! Menu na tydzień pełne warzyw sezonowych Foodbook 1200 kcal Foodbook 1600 kcal Foodbook 1200 kcal II Foodbook 1800 kcal Smacznego! Śniadanie (300 kcal) – płatki z truskawkami szklanka truskawek pół garści

Niedzielny kucharz
Filety z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie z jogurtem 128

grilla – jak zamarynować? Możesz przygotować filety z kurczaka z grilla wcześniej, np. kilka godzin przed grillowaniem i odstawić je do lodówki. Wtedy cała marynata przejdzie do środka mięsa i będzie on bardziej soczysty oraz aromatyczny. Składniki: 500 g filetów z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, papryka słodka i papryka ostra, tymianek (świeży albo suszony), łyżeczka(...)przeciśnięty przez praskę i sól. Całość wymieszaj razem z miodem. Filety z kurczaka pokrój tak jak na kotlety, najlepiej, aby nie były ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjmij mięso z lodówki, a następnie grilluj je przez około 15 minut, przewracając od czasu do czasu. Generalnie, im grubsze filety

Rozdomowiona
Sałatka gyros z kapustą pekińską i brzoskwinią 143

Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatki Porcje 8 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 210 kcal Znana wszystkim sałatka gyros w wersji z brzoskwinią. Przepyszna sałatka z aromatycznym mięsem z kurczaka, kapustą pekińską i świeżymi warzywami. Składniki: KAWAŁKI KURCZAKA 400 g mięsa z podudzi kurczaka 50 ml oleju rzepakowego przyprawa gyros i suszone zioła sól morska i czarny pieprz(...)brzoskwini z puszki SOS CZOSNKOWY 2 ząbki czosnku BIO 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu typu greckiego garść posiekanego szczypiorku sól, biały pieprz, przyprawa gyros Sposób przygotowania: MIĘSO KURCZAKA Mięso z podudzi kurcząt płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na niewielkie kawałeczki, przy okazji oczyszczamy z żyłek i tłustych części. Zasypujemy przyprawami i zalewamy olejem rzepakowym

ProstePesto.pl
Mięsny keks z warzywami. Przepis na pyszny i kolorowy obiad 96

Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego, koniecznie wypróbuj przepis na keks z warzywami. Gdy po raz pierwszy podaliśmy go na obiad, najpierw wszyscy byli bardzo zaskoczeni, ale potem już tylko zajadali aż im się uszy trzęsły. Jest kolorowy i pyszny. Przepis na mięsny keks z warzywami Składniki: około 800 gramów mięsa mielonego (wieprzowina, indyk lub mieszane), 1 jajko(...)różnych kolorach, 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe, sól, pieprz. Jak zrobić mięsny keks z warzywami? Cebulę posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju, przełóż do dużej miski. Dodaj mięso oraz paprykę i ogórki pokrojone w kostkę, wbij jajo, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi. Masę przełóż do foremki keksowej, piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Artykuł Mięsny keks

Kulinarna Polska
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 120

suszonych pomidorów, a pomidora zastąpić kilkoma pomidorkami koktajlowymi lub papryką. PRZYGOTOWANIE: Piersi kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, przyprawiam, polewam olejem, nacieram. Czosnek obieram i kroję na kawałki, układam na mięsie. Mięso przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Jeśli nie masz czasu zamarynuj mięso chociaż na 2-3 godziny, by przeszło przyprawami i nabrało soczystości. Kolejnego dnia na suchej patelni(...)przesmaż mięso w całości, razem z marynatą i posiekanym czosnkiem. Odstaw na bok. Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i posiekaj drobno czosnek oraz cebulę. Przesmaż je na oliwie aż cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w małą kostkę pomidora. Smaż dłuższą chwilę, po czym dodaj świeże liście szpinaku. Smaż kilka minut, mieszaj, liście opadną i zmniejszą objętość. Dodaj

Zasmakuj Kuchni
Sprawdzone pomysły na letnie dania 118

Gotowe danie można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami lub obranym ogórkiem. Najbardziej tradycyjnym i wyrafinowanym sposobem spożywania chłodnika jest podawanie go z szyjkami rakowymi. Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Przepisy kulinarne idealne na gorące dni często wykorzystują cukinię, bo jest ona idealnym warzywem na szybki i smaczny obiad. Do wykonania tego przepisu potrzebne będą: 4 średnie cukinie(...)papryka słodka i ostra, bazylia, cukier, sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli, należy dodać mięso, całość podsmażyć do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe. 2. Cukinie należy umyć, a następnie przekroić wzdłuż na dwie równe części, następnie wydrążyć środek. 3. Do podsmażonego mięsa dodajemy

sierotka maRysia w kuchni