mięso - 63110 przepisów (strona:591/4208)

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym 213

czym odcedzamy i odkładamy na bok. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy pokrojone mięso z kurczaka, które oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką słodką w proszku i smażymy około 10min. na średnim ogniu. W czasie kiedy smażymy mięso przygotowujemy sos śmietanowo koperkowy(...)miski wlewamy 200ml słodkiej śmietanki, jedną szklankę bulionu drobiowego, oraz dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej, wszystko dokładnie mieszamy. Do usmażonego mięsa wlewamy sos i razem z mięsem gotujemy jeszcze przez 2-3min na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć, cały czas mieszając, następnie dodajemy drobno posiekany koperek oraz wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy aż cały makaron pokryje się

Księga-Smaku
Barszcz a'la ukraiński 148

obyczaj, zatem znalezienie jedynego słusznego przepisu na barszcz ukraiński jest niemożliwe. Dlatego swój barszcz nazwałam a'la ukraiński:) Barszcz a'la ukraiński  Składniki : 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kilka wiśni(...)sól pieprz 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek opcjonalnie: pół szklanki ugotowanej fasoli Cebulę obrać, opalić nad ogniem. Mięso umyć, zalać zimną wodą (3 litry), zagotować, zdejmując pianę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, opaloną cebulę, posolić, gotować, aż mięso będzie miękkie i będzie odstawać od kości (ok 1,5h). Mięso wyjąć. Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół

Obiad gotowy
Konfitura z czerwonej cebuli 136

Opis Konfitura z czerwonej cebuli : Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek i dopełnienie do wielu dań. Idealnie pasuje do mięs i świetnie podkreśla ich smak. Sprawdzi się również w roli przystawki. W ostatnim czasie konfitura z cebuli stała się bardzo modnym dodatkiem do mięs w wielu restauracjach. Jest to świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin(...)Przygotowanie konfitury jest banalnie proste i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Z pewnością wyjdzie każdemu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy oraz inne przepisy na dania z mięsem . Składniki : 500 g czerwonej cebuli 80 ml ciemnego octu balsamicznego 40 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki tymianku 4 łyżki miodu 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 100 ml wytrawnego czerwonego wina

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szpinak, fasola mung i…. 130

mung i wołowiny. Przyrządzam ten sos na wiele sposobów. Sos z fasoli mung to świetne danie wegetariańskie lub smaczna przystawka do ryby. Szpinak i fasola mung świetnie pasują do mięsa. Fasola mung jest bardzo smaczna. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Podczas gotowania fasola zachowuje swój kształt i lekko zmienia kolor na żółto zielony. Przepis(...)młotkowanego 2½ łyżeczki soli lub wedle smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną wołowinę, kurkumę i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj resztę przypraw, nakłute widelcem limonki i wlej wrzątek. Gotuj gulasz przez 30 minut po czym dodaj fasolę mung i zamrożony szpinak

codojedzenia
Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie 134

Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie idealnie nadaje się na ciepło jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba. Marynata czosnkowo-musztardowa nadaje mięsu pysznego smaku i niezwykłego aromatu. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Polecam.     Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - składniki: około 1-1,2 kg schabu Marynata: 2 łyżki oleju(...)smaku) Dodatkowo: 2 ząbki czosnku Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio u myte i osuszone mięso.  Na końcu schab naszpikować ząbkami czosnku (zrobić małe nacięcia w mięsie i powsadzać w nie kawałki czosnku). Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum

Di gotuje
Meksykański kociołek z klopsikami 209

bardzo szybkie danie jednogarnkowe z klopsikami wieprzowymi, ryżem i dużą ilością kolorowych warzyw. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 100g(...)meksykańskiej mrożonki warzywnej olej do smażenia       *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju

Blog z Apetytem
Gulasz z indykiem, marchewką i suszonymi pomidorami 183

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi indyka (ok.150 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - marchew (ok. 105 g), - ząbek czosnku, - 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego (ok. 185 ml), - 2 suszone pomidory z zalewy (ok. 40 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - pół woreczka kaszy(...)bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, papryce, ostrej, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kosteczkę marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Przepis dnia: Zdrowy shish kebab z orkiszu 119

sprawdzonych składników, znacznie zdrowsze niż kebsy z budki. Tu znajdziesz przepisy jak zrobić kebab w domu. Z tym, że robimy kebaby w różnych wersjach, nie tylko ze sprasowanego mięsa. Rodzina kebabów jest bardzo liczna i obejmuje szaszłyki, kofty i shish kebaby, robione z mielonego mięsa nadziewanego na szpadelki. Dzisiaj proponujemy super przepis na zdrowy kebab: z kaszy orkiszowej oraz indyka(...)żeby w kebabach znalazł się chociaż kmin rzymski. Kebaby można podawać ze świeżym pomidorem, lub prostą sałatką typu tabbouleh. Przepis inspirowany wpisem na blogu Themediterraneandish.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, jagnięcina) 50 g kaszy orkiszowej (1/4 szklanki) – 1 szklanka ugotowanej Przyprawy 1 łyżeczka czosnku suszonego lub ząbek świeżego 1 łyżeczka suszonej cebuli lub połowa małej główki cebuli

Niedzielny kucharz
Danie dnia: Super chrupiące nuggetsy 111

Przełóż do głębokiej misy. Posyp łyżeczką cebuli i czosnku w proszku, soli i pieprzu. Wymieszaj. Zalej 2 szklankami maślanki lub kefiru. Wymieszaj. Odstaw do lodówki na noc. Nie marynuj mięsa dłużej niż 12 godzin. Krok 2 Do szerokiej misy wsyp szklankę mąki. Przekładaj kawałki mięsa z maślankowej marynaty do misy z mąką i dokładnie obtocz w niej kurczaka. Krok(...)Rozgrzej na patelni lub rondlu pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego). Kiedy będzie gorący, wkładaj do niego kawałki mięsa. Smaż partiami. Mięso będzie gotowe, gdy panierka zrobi się ciemnobrązowa. Podawaj z frytkami, kaszą i dowolnymi warzywami. Artykuł Danie dnia: Super chrupiące nuggetsy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wiejskie klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym 236

Dodatek kapusty i kaszy do masy mięsnej sprawia, że klopsiki są mięciutkie i soczyste. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem albo duszonymi ziemniaczkami. Polecam!   Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (1 woreczek) 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików olej do smażenia 250ml bulionu 150ml(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę i całość smażymy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając.Odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, przyprawy – do smaku i wbijamy jajka. Mieszamy *** *** Następnie dodajemy przestudzoną kapustę i kaszę *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy je w mące

Blog z Apetytem
Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną 139

Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Składniki: 500g mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1/2 papryczkę chilli 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 250g passaty pomidorowej 750ml bulionu wołowego 4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 liście laurowe(...)ziela angielskie olej sól pieprz mąka Wykonanie: 1. Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około

Szalona Kuchnia Eweliny
Gołąbki bez zawijania 111

niczym nie zabielałam, także ma intensywny smak pomidorów. Zapraszam po przepis! Smacznego Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Polędwiczka duszona w sosie własnym Kluski śląskie – jak zrobić? Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Kotlety schabowe według Magdy Gessler Przepis na gołąbki bez zawijania Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu(...)białej kapusty średnia cebula ząbek czosnku 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu SOS 800 ml bulionu 2 puszki krojonych pomidorów średnia cebula pół łyżeczki pieprzu łyżeczka majeranku łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki chili pieprz i sól do smaku 2 ziarna ziela angielskiego liść laurowy DODATKOWO

Kuchnia Bazylii
Maminkowy barszcz ukraiński 130

zachowanym smakiem.     Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej  białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa -3 l bulionu warzywnego -kilka liści laurowych, ziele angielskie, sól Do bulionu warzywnego wrzucamy suszone owoce, liście laurowe(...)Buraczki ścieramy na grubych oczkach. Odławiamy suszone owoce, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Owoce kroimy i dodajemy do bulionu. Dodajemy fasolę, ziemniaki, marchew, buraki. Gotujemy ok.20 minut. Przyprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem i oregano. Formujemy z mięsa małe kuleczki i dorzucamy do garnka. Dodajemy kapustę. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku i gotowe. Możemy dodać strugany chrzan. Smacznego

Maminek kulinarny