czasu do czasu robię mięsa taką metodą jak ta. Gotowane mięso do chleba jako wędlina. Dziś mam pomysł na filet z indyka. Tak przygotowany nie jest suchy. Propozycja idealna dla osób, które nie mogą jeść smażonych lub pieczonych mięs. Filet jest delikatny, oczywiście przyprawy możecie modyfikować pod swój gust. Możecie podać go z sosem tatarskim czy innym dipem do mięs
Ewa w kuchnijajka kilka łyżek kaszy manny lub bułki tartej płaska łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku mały pęczek koperku i szczypiorku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Boczek i mięso z kurczaka ugotować do lekkiej miękkości w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, kilku ziaren czarnego pieprzu i ziaren jałowca W trakcie gotowania dodać na 10-15 min. wątróbkę- ugotować całość(...)Wyjąć mięsa, zmielić , dodać jajka, bułkę tartą lub kaszę mannę, majeranek, zmiażdżony czosnek, pokrojony koperek i szczypiorek- doprawić do smaku solą, pieprzem - wyrobić Jeśli masa jest zbyt sucha dolać do niej wywaru z gotowania mięs i ponownie wyrobić dokładnie (dodawać ostrożnie by nie przeholować ) Masę przełożyć do 2 foremek, piec ok. 60 min. w temp. ok.170
Proste PotrawyPachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra(...)najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka zszyć dratwą zostawiając mały otwór na włożenie farszu. 2. Farsz: Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch
Szalona Kuchnia EwelinySłynna imprezowa sałatka gyros wcale nie musi bazować na mięsie! Przedstawiam Ci dzisiaj pomysł na to, jak zrobić ją pysznie w opcji wegetariańskiej. Sałatka gyros to obecnie jedna z najpopularniejszych sałatek, niemal na każdej domówce możesz ją znaleźć na stole 🙂 Nic dziwnego, bo jest bardzo smaczna i pożywna. Jeśli jednak starasz się unikać mięsa … Artykuł Sałatka gyros bez mięsa
Wiszniówkałyżki papryki mielonej, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli morskiej, 2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. W czasach, kiedy wędliny w składzie mają więcej chemii niż mięsa, polecam pieczone samodzielnie mięsko, które można wykorzystać zarówno do obiadu na ciepło, jak i do kanapek na zimno. Karkówkę opłukać i osuszyć. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami słodkiej(...)łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przyprawami dokładnie natrzeć karkówkę. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Mięso przełożyć do brytfanki, polać olejem. Piec około 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez
Świat Domowej Kuchnibędąc na pięknym Roztoczu, przygotowałem dla Was wraz z marką Nasi Rybacy film instruktażowy. Wideo w sam raz przyda się przed zbliżającymi świętami Bożego Narodzenia: Oprócz walorów smakowych, mięso z karpia pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto kilka faktów, które warto przytoczyć: Zdrowe serce Karp w diecie człowieka chroni układ sercowo-naczyniowy w wieloraki sposób. Dzięki korzystnemu stosunkowi(...)kwasów n-3 do n-6 może zmniejszyć odkładanie się blaszek miażdżycowych, a tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy. Mięso karpia ze względu na jakość lipidów jest pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Ponadto zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru. Działanie przeciwzapalne Kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 (potocznie zwane omega 3) chronią nasz organizm przed wystąpieniem stanów zapalnych i łagodzą
kuron.com.plTakie rolady możemy robić z różnego rodzaju mięsa. Zarówno wołowego jak i wieprzowego. Dziś zapraszam na rolady z karkówki, które uświetniłam białymi, cienkimi kiełbaskami. W tej sposób powstało pyszne, i nie skomplikowane danie obiadowe. Do środka roladek możemy wykorzystać zarówno surowe, jak i parzone kiełbaski. Składniki: ok 1.20 kg karkówki 2 cebule kilka białych koktajlowych kiełbasek 1 papryka(...)śmietana 18% - do sosu Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem. Następnie każdy plaster posypujemy majerankiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką i smarujemy musztardą. Na każdym płacie mięsa układamy po jednej kiełbasce (moje były już sparzone, więc zdjęłam z nich osłonki), po paseczku papryki czerwonej i zielonej oraz trochę pokrojonej drobno cebulki. Każdy płat zwijamy ciasno w rulon
Walijskie Pichcenieszczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko olej Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem, a następnie dłońmi lekko wetrzyj przyprawy w mięso. W blenderze zmiksuj płatki kukurydziane i przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Panierkę przesyp do miski. Jajko wbij na talerz i rozbełtaj widelcem. Kawałki ryby mocz w jajku(...)następnie obtocz w płatkach dociskając dłońmi, by panierka lepiej przylgnęła do mięsa. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dania z piekarnika: – Cukinia faszerowana mięsem – Chaczapuri adżarskie – Gniazdka z mięsa mielonego – Ryba pieczona na ryżu
Kulinarny S.O.S.szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko olej Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą i pieprzem, a następnie dłońmi lekko wetrzyj przyprawy w mięso. W blenderze zmiksuj płatki kukurydziane i przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Panierkę przesyp do miski. Jajko wbij na talerz i rozbełtaj widelcem. Kawałki ryby mocz w jajku(...)następnie obtocz w płatkach dociskając dłońmi, by panierka lepiej przylgnęła do mięsa. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dania z piekarnika: – Cukinia faszerowana mięsem – Chaczapuri adżarskie – Gniazdka z mięsa mielonego – Ryba pieczona na ryżu
Kulinarne S.O.S.Jagnięcina - pyszne mięso. Składniki: 500 g combra jagnięcego 500 g ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szczypta suszonego koperku 1 szczypta mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie: Marynata :W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem. Marynatą(...)natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny ( a najlepiej na całą noc ) Nagrzałem piekarnik do 160 stopni C Umyłem mięso, osuszyłem. Wyciąłem wszystkie możliwe kawałki tłuszczu ( w przypadku jagnięciny, tłuszcz się nie stopi, a zamieni w galaretkę ). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory. Włożyłem do brytfanny. Wlałem
R'n'G Kitchenmięso z gotowania krupniku, część nasze „wariatki” zjadły, resztę przeznaczyliśmy na potrawkę. Składniki: 500 g ugotowanego mięsa drobiowego z kurczaka (już bez kości) 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka groszku z marchewką 1 łyżeczka mielonej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 100 ml soku pomidorowego 3 łyżki startego sera bursztyn sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane mięso oddzielamy(...)kości, zalewamy wywarem drobiowo-warzywnym (do poziomu mięsa. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu. Następnie dodajemy groszek z marchewką, wraz z zalewą, paprykę mieloną. Odparowujemy nadmiar płynu, do pożądanej przez nas konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze startym serem bursztyn
R'n'G Kitchenilość dodanego majonezu świadczyła o zamożności gospodarzy Sałatka jarzynowa to jeden z nielicznych w polskiej kuchni przykładów wykorzystania raz przetworzonych produktów, czyli naszych ulubionych leftovers . Warzywa ugotowane z mięsem, jako podstawa rosołu, trafiają następnie (drobno posiekane) do sałatki. Na marginesie, rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która sałatkę jarzynową dodała do zrewolucjonizowanego menu.: „ Wszyscy ją znają(...)lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej do zapiekanki pasterskiej (shepard
Niedzielny kucharzJiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji południowej. Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko. Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie(...)będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Ściągnij z palnika, odkryj, przemieszaj widelcem. Krok 2 Pokrój mięso w kostkę, rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego pokrojone filety i smaż na ostrym ogniu przez kilka minut aż mięso ładnie się zezłoci. Dodaj ryż i smaż przez
Niedzielny kucharzsmażenia Wykonanie: Do mojego dania użyłam udka i podudzia kurczaka. Wszystkie składniki przyprawy wymieszałam i obtoczyłam w niej przygotowane części kurczaka. Odstawiłam na około 30 minut, żeby mięso nabrało smaku przyprawy. Warzywa oczyściłam i pokroiłam. Pieczarki w pół plasterki, paprykę w pół krążki, cukinię w kostkę i cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju(...)warzywa dobrze połączyła się ze sobą i lekko obtoczyły w tłuszczu i w sosie, który się w trakcie smażenia wytworzył. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 °C. Czas na smażenie mięsa. Rozgrzałam 1 łyżkę oleju i na gorący wyszyła mięso razem z resztkami przyprawy. Do naczynia do zapiekania na spód wyłożyłam część warzyw z patelni, ułożyłam mięso i wierzch przykryłam resztą
Kuchnia u Krysi