mięso - 63110 przepisów (strona:593/4208)

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem 178

mnie być pyszna i rozgrzewająca zupa. Tym razem przygotowałam marchewkową zupę w postaci kremu. Wzbogaciłam ją mleczkiem kokosowym, przez jest niezwykle aksamitna i delikatna w smaku. Do zupy podałam mięso z fileta z kurczaka, dzięki temu zupa jest bardziej sycąca i z powodzeniem zastąpi nam drugie danie. Tak przynajmniej było u mnie. Koniecznie zróbcie taką zupkę, warto :) Smacznych inspiracji(...)warzywa będą miękkie blenujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i przyprawą ziołową z chili. Zagotowujemy. 2. Mięso: Filety oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem, papryką, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na około 30 minut minut w chłodne miejsce. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy

Izabelawkuchni
Kurczak pieczony w sojowej marynacie 104

Nowy Rok wkroczyłam z postanowieniem przygladania się temu co jem  😀  Ma być bardziej zdrowo, mniej kalorycznie, więcej warzyw i owoców, a mniej węglowodanó w i mięsa. I tak przekopałam internet, wszystkie możliwe diety, które odpowiadają mojemu zapotrzebowaniu kalorycznemu i tworzę swoje dania. W dzisiejszych czasach można bez problemu znależć tabelę kalori i obliczyć sobie każde danie pod warunkiem(...)marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml  -oliwa z oliwek 2 łyżki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać marynatą i dobrze wetrzeć w każdy kawałek. Odstawić do lodówki na 2 godziny lub najlepiej na całą noc. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki mięsa z dwóch stron

Kulinarne przemyslenia
Rozpływające w ustach roladki 155

Rozpływające w ustach roladki Delikatne mięso drobiowe z dodatkiem aromatycznego masła połączonego z serkiem. Składniki: ·        2 filety z kurczaka ·        ½ kostki masła ·        2 serki topione śmietankowe ·        Sól ·        Pieprz(...)Olej do smażenia ·        Bułka do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. 2.   Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.   Na środku każdego kawałka mięsa smarujemy serkiem topionym i układamy po paseczku masła. robię w taki sposób żeby zabezpieczyć masło przed wypłynięciem

Kulinarna Chwila
Pulpety duszone z marchewką i porem 182

zwykły lub pominąć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Marchewki obrałam, umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam. Połowę cebuli odłożyłam do mięsa, a drugą połowę drobno pokroiłam. W garnku roztopiłam masło i wrzuciłam warzywa. Smażyłam je kilka minut, aż się trochę zezłociły. Mięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na cienkie kawałki i zmieliłam(...)maszynce do mięsa razem z połową cebuli. Do zmielonego mięsa dodałam jajko, majonez, bułkę tartą, mleko, przyprawę włoską, sól i pieprz i wyrobiłam wszystko dokładnie ręką na jednolitą masę mięsną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z masy formowałam kulki o wielkości mniej więcej piłeczki do ping-ponga, ale wielkość nie jest aż tak bardzo istotna. Można zrobić wg własnych preferencji. Pulpeciki obtaczałam

Waniliowe Improwizacje
Schab duszony z cebulą i śmietaną 143

ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i obsmażyłam mięso na rumiano. Przełożyłam mięso do garnka, a na patelni na pozostałym oleju przesmażyłam obraną i posiekaną cebulę. Cebulę dodałam do mięsa. Dolałam rosół. Wrzuciłam natkę pietruszki, posiekany koperek i roztarty(...)majeranek. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam do smaku sola i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i dusiłam mięso aż było miękkie. Wtedy dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze kilkanaście minut. Jeśli ktoś woli bardziej gęste sosy, można na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody lub kaszą manną. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Mielone z musztardą i pietruszką 88

wieprzowej 1 małe jajko 0,5 mniejszej cebuli 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej + do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam małe jajko, dodałam musztardę (płaską łyżkę), posiekaną pietruszkę(...)płaską łyżkę bułki tartej. Doprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich kotlety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Można robić mniejsze lub większe w zależności od preferencji. Uformowane kotleciki panierowałam w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotleciki smażyłam na niedużym ogniu z obu stron

Waniliowe Improwizacje
Placek cukiniowy po węgiersku 136

zrobiłam go w nieco innej wersji, bo w placku cukiniowym. Mi osobiście taka wersja smakuje bardziej niż tradycyjna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na gulasz Ok. 600 g mięsa wieprzowego 1 papryka czerwona 1 cebula Przecier pomidorowy w kartonie sól pieprz Majeranek p apryka słodka i ostra w proszku Olej do smażenia Dodatkowo: Kawałek żółtego sera Na placki(...)mniejsza cukinia 2 jajka 5-6 łyżek mąki pszennej Olej do smażenia Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso pokroiłam w kostkę i obsmażyłam na oleju na rumiano. Przełożyłam do garnka. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę i dodałam ją do mięsa. Do mięsa dodałam koncentrat i trochę wody, dodałam przyprawy i dusiłam gulasz

Waniliowe Improwizacje
Pieczona pierś z kurczaka 140

Pieczona pierś z kurczaka to kolejny przepis na moim blogu i pomysł na domową wędlinę lub pieczeń obiadową. Takie mięso jest delikatne, miękkie i nie przesuszone. Jest delikatnie przyprawione, więc może być zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Z takiej pieczonej piersi można też zrobić sałatkę. Zastosowań jest wiele. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedyncza pierś(...)Polałam pierś sosem sojowym i olejem, pozwalając im swobodnie spłynąć. Posypałam ją z wierzchu roztartym w dłoniach majerankiem. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam je na wierzchu mięsa. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki, ułożyłam je dookoła piersi. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc (może być kilka godzin). Następnego dnia pierś piekłam przykrytą folią aluminiową

Waniliowe Improwizacje
Sałatka warstwowa z ananasem 167

liście kapusty pekińskiej 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 cebuli 5 plastrów ananasa z puszki 3 większe ogórki konserwowe ok. 300g szynki wieprzowej 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju ok. 2 łyżki majonezu ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego (użyłam domowego sosu czosnkowego z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowy-sos-czosnkowy.html) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie(...)sałatki rozpoczęłam od usmażenia i mięsa. Szynkę wieprzową umytą i osuszoną pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam ją do miski i wymieszałam z olejem i przyprawą do mięsa. Szynkę smażyłam na patelni do miękkości przez dobrych kilkanaście minut na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyłam ją na talerz i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej odkroiłam białe części, a zielone drobno poszatkowałam

Waniliowe Improwizacje
Siekane kotleciki drobiowe 113

pieprz do smaku szczypta majeranku ok. 0,5 łyżeczki przyprawy gyros olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie pokroiłam mięso w drobniutką kosteczkę i przełożyłam do miski. Do mięsa dosypałam mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz do smaku, roztarty majeranek i przyprawę gyros. Dodałam majonez i jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Miseczkę(...)przykryłam i odstawiłam na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjęłam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje mięsa i wykładałam na patelnię, lekko je rozsmarowując i nadając im kształt płaskich kotlecików. Kotleciki smażyłam kilka minut z obu stron, aż nabrały ładnego złocistego koloru. Usmażone naleśniki wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można

Waniliowe Improwizacje
Zrazy z kaczej piersi 133

wiele smaczniejsze od klasycznych wołowych. Szczególnie jeśli użyjecie kaczek własnego chowu Nasze kaczuchy już dorosły i właśnie zostały zakwaterowane w zamrażarce, stąd zwiększona ilość przepisów z użyciem tego pysznego mięsa. Jak wiadomo kaczka jest też zdrowa, a przygotowana w niebanalny sposób robi się niezwykle ciekawa. Polecam, naprawdę warto eksperymentować Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kaczki(...)miarę jednolitą pastę. Filety rozklepujemy cieniutko. Każdy smarujemy musztardą,ale niezbyt obficie. Solimy, pieprzymy do smaku. Drugą cebulkę także kroimy i podsmażamy, zostawiamy do późniejszego użycia. Na mięsie rozprowadzamy, warstwę pasty pieczarkowej. Zwijamy jak klasyczne zrazy i obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości smalcu, tak żeby się mocno przypiekły. Jeśli mięso było dobrze rozklepane to zrazów nie trzeba wiązać

Ogrodnik w podróży
Roladki z udek kurczaka 210

mozzarella ser - 1 opak  ( 195 g ) oliwa z oliwek - 2 łyżki sól i pieprz papryka ostra papryka słodka Przygotowanie : Udka umyć i osuszyć, wytrybować kości. Następnie pojedynczo każde mięso z udka wkładamy między folię skórą do deski i staramy się jak najcieniej rozbić, aby nie przedziurawić mięsa. Rozbite płaty mięsa posolić, posypać szczyptą papryki ostrej odstawić na 2 godziny(...)chłodne miejsce. Po tym czasie mozzarelle pokroić w plastry i układać po plastrze sera i łyżce żurawiny na każdym płacie mięsa zwijać ścisło w zgrabne roladki. Roladki układać na rozgrzanej patelni  posypać słodką papryką i pieprzem zrumienić z obu stron na rumiano. Zagotować wodę w garnku roladki przełożyć do woreczka zawiązać nicią i gotować na bardzo wolnym ogniu przez

Kuchnia Danusi
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym 158

tłuszczu, mogą więc śmiało jeść je osoby na diecie. Warzywa dodane do sosu świetnie wzbogacają jego smak i sprawiają, że danie staje się zdrowsze. Pulpeciki zrobione są z mielonego mięsa indyka, które polecają dietetycy, jako bardzo wartościowe. Dużą zaletą tego dania jest również to, że nie wymaga dużego wysiłku, aby je przygotować. Ilość porcji: 25 Czas przygotowania: 80 minut Składniki(...)pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym: 1400 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 2 małe jajka 2 - 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka majeranku Sos pomidorowy z warzywami: 1 marchewka 1/2 dużego korzenia selera

Kuchcik gotuje
Rolada serowa z polędwiczką wieprzową 152

łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz       *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki i rozcinamy polędwiczkę wzdłuż, aby powstał duży płat mięsa *** *** Polędwiczkę rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Mięso nacieramy delikatnie solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce *** *** Pieczarki(...)termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier *** *** Na ciasto wykładamy polędwiczkę, a na mięsie rozprowadzamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem