boczku wędzonego 3 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 400 ml śmietanki 30% 30 g sera parmezan lub grana padano (ewentualnie innego żółtego) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej rzepakowy do smażenia natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kotleciki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. 2. Na patelni(...)rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni. 3. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać na tę samą patelnię, co smażyło się mięso i podsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego
Danka Pichcilodówce staram się upichcić coś niepowtarzalnego. Powstają wtedy ciekawe dania, które wszystkim smakują i są przygotowane z ogólnodostępnych składników. Dzisiaj zrobiłam prostą zapiekankę makaronową z patelni na bazie mięsa mielonego, ale można je zastąpić filetem z kurczaka. Danie to sprawdzi się na szybki obiad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku(...)patelni rozgrzać olej. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrany, pokrojony czosnek i umytą, pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć 2-3 minuty i dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. 2. Dodać na patelnię pomidory z puszki. Poddusić 2-3 minuty. Wsypać makaron. Całość zalać wodą
Danka PichciZazwyczaj przygotowuję kurczaka w jakimś sosie, na przykład musztardowym czy ziołowym . Jednak czasem wystarczy przygotowanie ciekawej marynaty do mięsa, dzięki której nabierze ono wyjątkowego smaku. Tak też zrobiłam dzisiaj i przygotowałam pysznego miodowego kurczaka, którego podałam ze szpinakiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 300 g filetu z piersi kurczaka 200 g szpinaku 2 ząbki(...)czosnku 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki masła 2 łyżki miodu sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z cytryny kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kotleciki. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Miód wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i ostrą papryką. Natrzeć
Danka PichciBigos przeważnie kojarzy się nam z potrawą robioną z kapusty kiszonej i różnymi gatunkami mięs oraz wędlin. Dlatego wielu z was będzie zdziwionych, zapoznając się z poniższym przepisem, gdzie bigos po cygańsku przygotowany jest bez kapusty, a dodatkiem do niego są klopsiki z mięsa mielonego. Danie to jest również bardzo smaczne, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 kajzerki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 cebule 3 nieduże ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe) 2 puszki pomidorów w kawałkach (2×400 g) 1 słoiczek ketchupu pikantnego (200 g) 2 łyżeczki
Danka Pichcipoddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w odstepach czasowych 24-48 godzin. Składniki: mięso wieprzowe: -1 kg łopatki -1 kg karczku -1 kg boczku surowego przyprawy: -1op akowanie majeranku -1 łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego -1 łyżka soli (ok. 30 g) -1 łyżeczka(...)mielonego ziela angielskiego -5 dużych zabków czosnku -500 ml zimnej wody -3 łyżki żelatyny (opcjonalnie) Mięso zmielic w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Namoczyć żelatyne w 3 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w szklance goracej wody i wystudzić. Resztę zimnej wody wlać do mięsa, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praske czosnek oraz wystudzoną wodę z żelatyną. Wyrabiać
Kulinarne przemysleniaMięso mielone w waflowych rożkach to inna wersja krokietów. Świetne, gdy mamy ochotę na krokiety z barszczykiem, ale nie mamy czasu lub po prostu nie chce nam się smażyć naleśników. Ta wersja jest znacznie szybsza i muszę przyznać bardzo ciekawa. W sklepach dostępne są dwa rodzaje waflowych rożków – zwykłe i słodkie. Ja sięgnęłam po te słodkie, gdyż wydały(...)się „mocniejsze/grubsze”. Nie pomyślałam jak słodki smak rożków kontrastować będzie z dobrze doprawionym mięsem mielonym. Początkowo smak wydał mi się dosyć kontrowersyjny, ale z czasem nie mogłam się od nich oderwać. Myślę, że bezpieczniejszą opcją będzie wybór tych zwykłych rożków, choć mnie ze słodkim wafelkiem też bardzo smakowały. Takie mielone w rożkach to super przekąska na różne okazje
Smaki Na Talerzudeserach jak chociażby panettone czy torrone bianco, które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech. Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod przewodnictwem Dominika zajęła się polędwicą wellington oraz przystawką. Bardzo chciałam poznać tajniki dobrze przygotowanej polędwicy wołowej, więc chętnie dołączyłam do grupy "mięsnej(...)oraz tatar. Póki puddingi spektakularnie rosły w piekarniku, w kuchni było bardzo pracowicie: koleżanki przygotowywały szpinak, pieczarkową pastę, naleśniki oraz dodatki do tatara. Moim zadaniem było oczyszczenie polędwicy oraz mięsa na tatar. Przy okazji robienia tatara szef kuchni zdradził nam kilka tricków, dzięki którym mięso w tej przystawce ma odpowiednią konsystencję i smak. I właśnie dzięki tym wskazówkom tatar smakował
Obiad gotowykurczaka na krakersach Ta sałatka z kurczaka z krakersami to dobry pomysł na efektowne zaprezentowanie pysznej sałatki w oryginalny sposób. Sałatka na krakersach zrobiona może być z warzyw, mięsa lub z ryb. Każda z tych wersji jest interesująca i warto ja wypróbować. Z kurczakiem tę sałatkę robiłam po raz pierwszy. Wcześniej zdarzyło mi się już robić ją z tuńczykiem oraz(...)krakersach . Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w małą kostkę i włożyć na patelnię. Dodać olej. Smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym z kurczaka odparuje całkowicie woda i mięso będzie miękkie. Pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie oraz sól. Wystudzić. Wystudzone mięso kurczaka posiekać albo zmiksować na bardzo małe kawałki. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć
mecooksPachnący owocową nutą, miękki i soczysty pasztet, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Składniki: 600g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 500g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 130g masła extra 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 bułki kajzerki 1,5 szklanki mleka 150g suszonej żurawiny(...)pęczek natki z pietruszki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek, czosnek, cebulę i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać zmielone mięso
Szalona Kuchnia EwelinyChoć Polska jest uznanym producentem wołowiny, Polacy wciąż niewiele jej zjadają. Szacuje się, że statystyczny Polak je rocznie jedynie 5 kilogramów tego mięsa, co jest bardzo niewielką ilością w porównaniu np. do diety przeciętnego Argentyńczyka, którego jadłospis zawiera aż 100 kilogramów wołowiny w ciągu roku. Jest to spowodowane m.in. tym, że mięso wołowe dostępne na rynku posiada różną jakość(...)często bywa twarde po ugotowaniu. Ważne jest też umiejętne dobranie rodzaju wołowiny do dania, które zamierzamy przyrządzić. Dania z wołowiny mogą być naprawdę pyszne, o ile wybierzemy mięso wysokiej jakości, czyli np. to dostępne w naszym sklepie poranapola, a następnie poddamy je prawidłowej obróbce. Artykuł Wołowina – jakie mięso do jakiego dania pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnisłoiczek suszonych pomidorów w oleju, garść liści szpinaku, 100 g sera żółtego (np. mozzarelli), 80 g szynki serrano lub parmeńskiej (paczkowanej, cienko pokrojonej). Dziś kolejny przepis na pieczone mięso, które można serwować na ciepło i na zimno. W oryginalnym przepisie szpinak zastąpiony jest jarmużem, za którym ja akurat nie przepadam. Ale wybór zostawiam użytkownikom :) Mięso opłukać. Filet w całości położyć(...)godziny (w temp. pokojowej). Piekarnik nagrzać do 200°C. Wstawić roladę do piekarnika, na dno naczynia wlać 1/4 szklanki wody lub białego wina i piec przez 40 minut. Mięso będzie miało na koniec 80°C. W czasie pieczenia 2 razy polać pieczeń sokami z naczynia. Po upieczeniu odczekać minimum 5 minut przed pokrojeniem mięsa. Podczas krojenia wyciągać wykałaczki. Źródło: kwestiasmaku.com
Świat Domowej Kuchni