bardzo szybkie danie jednogarnkowe z klopsikami wieprzowymi, ryżem i dużą ilością kolorowych warzyw. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 100g(...)meksykańskiej mrożonki warzywnej olej do smażenia *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Blog z ApetytemSkładniki (na 1 porcję) - mięso z piersi indyka (ok.150 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - marchew (ok. 105 g), - ząbek czosnku, - 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego (ok. 185 ml), - 2 suszone pomidory z zalewy (ok. 40 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - pół woreczka kaszy(...)bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, papryce, ostrej, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kosteczkę marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsprawdzonych składników, znacznie zdrowsze niż kebsy z budki. Tu znajdziesz przepisy jak zrobić kebab w domu. Z tym, że robimy kebaby w różnych wersjach, nie tylko ze sprasowanego mięsa. Rodzina kebabów jest bardzo liczna i obejmuje szaszłyki, kofty i shish kebaby, robione z mielonego mięsa nadziewanego na szpadelki. Dzisiaj proponujemy super przepis na zdrowy kebab: z kaszy orkiszowej oraz indyka(...)żeby w kebabach znalazł się chociaż kmin rzymski. Kebaby można podawać ze świeżym pomidorem, lub prostą sałatką typu tabbouleh. Przepis inspirowany wpisem na blogu Themediterraneandish.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, jagnięcina) 50 g kaszy orkiszowej (1/4 szklanki) – 1 szklanka ugotowanej Przyprawy 1 łyżeczka czosnku suszonego lub ząbek świeżego 1 łyżeczka suszonej cebuli lub połowa małej główki cebuli
Niedzielny kucharzPrzełóż do głębokiej misy. Posyp łyżeczką cebuli i czosnku w proszku, soli i pieprzu. Wymieszaj. Zalej 2 szklankami maślanki lub kefiru. Wymieszaj. Odstaw do lodówki na noc. Nie marynuj mięsa dłużej niż 12 godzin. Krok 2 Do szerokiej misy wsyp szklankę mąki. Przekładaj kawałki mięsa z maślankowej marynaty do misy z mąką i dokładnie obtocz w niej kurczaka. Krok(...)Rozgrzej na patelni lub rondlu pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego). Kiedy będzie gorący, wkładaj do niego kawałki mięsa. Smaż partiami. Mięso będzie gotowe, gdy panierka zrobi się ciemnobrązowa. Podawaj z frytkami, kaszą i dowolnymi warzywami. Artykuł Danie dnia: Super chrupiące nuggetsy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDodatek kapusty i kaszy do masy mięsnej sprawia, że klopsiki są mięciutkie i soczyste. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem albo duszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (1 woreczek) 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików olej do smażenia 250ml bulionu 150ml(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę i całość smażymy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając.Odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, przyprawy – do smaku i wbijamy jajka. Mieszamy *** *** Następnie dodajemy przestudzoną kapustę i kaszę *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy je w mące
Blog z ApetytemMoja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Składniki: 500g mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1/2 papryczkę chilli 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 250g passaty pomidorowej 750ml bulionu wołowego 4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 liście laurowe(...)ziela angielskie olej sól pieprz mąka Wykonanie: 1. Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około
Szalona Kuchnia Ewelinyniczym nie zabielałam, także ma intensywny smak pomidorów. Zapraszam po przepis! Smacznego Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Polędwiczka duszona w sosie własnym Kluski śląskie – jak zrobić? Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Kotlety schabowe według Magdy Gessler Przepis na gołąbki bez zawijania Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu(...)białej kapusty średnia cebula ząbek czosnku 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu SOS 800 ml bulionu 2 puszki krojonych pomidorów średnia cebula pół łyżeczki pieprzu łyżeczka majeranku łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki chili pieprz i sól do smaku 2 ziarna ziela angielskiego liść laurowy DODATKOWO
Kuchnia Bazyliizachowanym smakiem. Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa -3 l bulionu warzywnego -kilka liści laurowych, ziele angielskie, sól Do bulionu warzywnego wrzucamy suszone owoce, liście laurowe(...)Buraczki ścieramy na grubych oczkach. Odławiamy suszone owoce, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Owoce kroimy i dodajemy do bulionu. Dodajemy fasolę, ziemniaki, marchew, buraki. Gotujemy ok.20 minut. Przyprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem i oregano. Formujemy z mięsa małe kuleczki i dorzucamy do garnka. Dodajemy kapustę. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku i gotowe. Możemy dodać strugany chrzan. Smacznego
Maminek kulinarnyRolady przyrządzamy na wiele sposobów i z różnych mięs. Dziś chce się z Wami podzielić przepisem na rolady z karkówki. Autorem tego przepisu jest Piotr, tradycyjne przyprawy wzbogacił o majeranek i dodał mocno wędzony boczek. Rolady są przepyszne, polecam. Ja robię je bardzo często i wszystkim bardzo smakują. SKŁADNIKI: 4 plastry chudej karkówki 15 dag surowego wędzonego boczku(...)cebula 2 średnie ogórki kiszone musztarda ostra do posmarowania mięsa przyprawy: sól,pieprz,papryka, majeranek olej do smażenia WYKONANIE: karkówkę rozbijamy cienko, mięso smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami, boczek kroimy w grubsze paski, cebulę w piórka, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, na przyprawione mięso kładziemy boczek,ogórek i cebulę, ciasno zwijamy i zapinamy wykałaczką, na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Kuchnia Beatyproszku 150 g śmietanki kremówki 30% 100 ml wrzącej wody po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej koperek do posypania ziemniaków olej rzepakowy Przygotowanie kurczaka w sosie z warzywami. Mięso oczyszczamy i kroimy po skosie w plastry. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką, jak ktoś woli delikatniejszy smak to słodką papryką. Smarujemy mięso olejem. Mrożone warzywa wyjmujemy dzień wcześniej(...)zamrażalnika, albo przelewamy je wrzątkiem, aby się rozmroziły Rozgrzewamy patelnię i wykładamy doprawione mięso. Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony, następnie wlewamy gorący rosół lub bulion i zagotowujemy. Do mięsa wsypujemy warzywa i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami i wrzącą wodą. Gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż sos zgęstnieje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosie koperkowym to jedno z klasycznych dań obiadowych. Wśród wielu przepisów ten najbardziej przypomina mi smakiem rodzinny dom i obiady u mamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mielonego mięsa 1 bułka kajzerka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ok 150-200 ml śmietany 12% 1 jajko(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę namaczamy w mleku, koperek drobno siekamy cebulę siekamy z czosnkiem w blenderze ( możemy cebulę zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę), do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, całość wyrabiamy jak na kotlety, z wyrobionego mięsa formujemy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy
Blog kulinarny S9.PLosłonce do kiełbasy, jednakże uważam, że nie wszyscy mają je pod ręka. Dlatego proponuję, aby zrobić ją w folii spożywczej, którą mamy prawie wszyscy w domu. Składniki 70 dkg. mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry) 30 dkg. fileta z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku (można pominąć) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka żelatyny(...)oleju sól, pieprz Krok po Kroku 1 Mięso z uda kroimy w kostkę, a filet z kurczaka mielimy lub blendujemy. 2 Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zrobi się szklista. 3 Mieszamy mięsa, dodajemy cebulę, przyprawy, żelatynę i wyrabiamy kilka minut. 4 Mięso wykładamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDzisiejszy mój przepis to pomysł na prosty i smaczny obiad, który możemy przygotować na jednej patelni. Podstawowymi składnikami jest ryż oraz mięso z kurczaka, a warzywa możemy zmieniać według własnego uznania albo w zależności od tego, co mamy pod ręką. Jeżeli nie mamy ochoty na danie z mięsem to możemy przygotować sam ryż z warzywami i będzie również smaczne. (adsbygoogle(...)ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuła umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 5-7 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Doprawić (u mnie przyprawa do gyrosa). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso, podsmażyć na złoty kolor. Przesunąć na bok patelni i dodać obraną
Danka PichciTaco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Przeważnie oryginalne taco składa się z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, mięsa wołowego, cebuli, pomidorów, czosnku przypraw (bazylia, chili, kolendra, oregano, pieprz, sól), a także warzywa charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, czyli czerwona fasola i kukurydza. W Meksyku taco może być podawane jako przystawka w restauracji, ale jest także jednym z najbardziej tradycyjnych(...)przykryj i odstaw do lodówki. 4. Do miseczki wlej oliwę, wsyp słodką paprykę, dodaj resztę czosnku, chili i soku oraz skórkę z limonki. W ten sposób przygotujesz marynatę do mięsa. 5. Mięso pokrój w paseczki, włóż do marynaty, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. 6. Z każdego placka tortilli wytnij po 4 krążki i zawiń je w folię
Z notatnika dietetyka